KLAR TALE: Mette Nord er helt tydelig i hva hun mener om handel av israelske varer.
Jan-Erik Østlie
ida-kristin.tvedt@fagbladet.no
I mars vedtok regjeringen å fraråde om handel og næringsvirksomhet med israelske bosetninger. Det førte blant annet til at Vinmonopolet valgte å stanse salg av vin fra Vestbredden og Golanhøydene.
Fagforbundet og Norsk Folkehjelp krever nå at regjeringen gjør mer. De vil innføre et totalforbud av varer fra israelske bosetninger. Forbudet skal gjelde de okkuperte områdene i Øst-Jerusalem, Vestbredden og Golanhøydene.
Det skriver NRK.
– Vi ber om at regjeringa strammer opp det vedtaket og den frarådinga de gjorde allerede i mars, med at man nå stopper import av varer fra okkuperte områder, forteller Mette Nord, leder av Fagforbundet.
– Behov for tydelighet
Det er fortsatt mulig å finne varer i norske butikker fra israelske bosetninger, sier Nord til NRK.
Det mener hun er med på å gjøre det vanskelig for folk å orientere seg om hva som faktisk er fra okkupasjonsområder eller ikke.
– Derfor er det behov for enda mer tydelighet, og at man nå går fra fraråding til forbud.
For Nord er det viktigste at det blir et forbud mot varer fra de okkuperte områdene.
Og her skjer det nå såpass mye vold og drap at vi tenker at Norge kan gjøre det de kan med å stoppe handel med okkupasjonsvarer, sier hun videre.
FAGFORBUNDET: Mette Nord etterlyser tydelighet fra regjeringen.
Werner Juvik
Israel har flere ganger fått hard kritikk fra FN for deres krigføring. De har blant annet krevd at Israel trekker seg ut av de okkuperte områdene. De mener også at Israel bevisst sulter palestinerne som bor på Gaza.
– Israel driter, unnskyld uttrykket, i FN. De bare fortsetter å bygge flere bosetninger. Jeg tenker jo at hvis det er det å gå etter økonomien deres som skal til for å stoppe dem, så må vi i hvert fall begynne med de okkuperte områdene, forteller Nord til kanalen.
– Hindrer fredelig løsning
NRK har tidligere skrevet at det aldri før har blitt drept flere barn på Vestbredden og i det okkuperte Øst-Jerusalem.
Anslagsvis hver tredje palestiner som blir drept, er et barn.
I tillegg til drapene melder også palestinske bønder til Norsk Folkehjelp at israelske bosettere brenner avlingene deres og dreper husdyrene.
Lederen for Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, sier til NRK at situasjonen er alvorlig og at regjeringen må handle.
ALVORLIG: Raymond Johansen er generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Han sier situasjonen er alvorlig.
Sissel M. Rasmussen
Han mener at frarådingen fra regjeringen i mars, ikke er godt nok.
– Vi er veldig fornøyd med at det ble en fraråding, men fortsatt så handles det fra disse områdene, sier Johansen.
Han sier at israelske bosettere etablerer seg på Vestbredden, forhindrer en fredelig løsning. Han peker på at 750 000 mennesker bor på ulovlig land som tilhører andre.
– Hvis det internasjonale samfunnet aksepterer det, så sier man samtidig nei til en langsiktig løsning, sier han til kanalen.
– Overmoden
I en pressemelding peker Norsk Folkehjelp på at da børsmeldingen ble lagt fram på fredag sist uke, ble det klart at Oljefondet støtter opp om de ulovlige bosetningene på Vestbredden.
Undersøkelser utført av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet viser at Oljefondet har over 318 milliarder investert i 64 selskaper med virksomhet knyttet til den folkerettsstridige okkupasjonen av Palestina.
– Vi er opptatte av at frarådingen som kom fra Regjeringen tidligere i år følges opp i praksis ved en grundig gjennomgang av Oljefondets portefølje, og at båndene til okkupasjonen kuttes, sier Fagforbundet leder Mette Nord.
OKKUPERT: Golanhøydene er et av de israelske okkuperte områdene.
Ayal Margolin / Reuters
Norsk Folkehjelp skriver i pressemeldingen at Oljefondets investeringer tilsvarer over 70 000 kroner per norske statsborger. De pengene kan bidra direkte til beslaglegging av jord og naturressurser, rivning av hjem, tvangsflytting, skade på eiendom og livsgrunnlag, innskrenket bevegelsesfrihet, og voldelige angrep og trakassering.
– Tiden er overmoden for at Norge setter folkeretten i førersetet når det gjelder investeringene til vår felles formue, sier generalsekretær Johansen.
Han krever helt klare signaler fra Regjeringen om hvordan de vil forvalte Oljefondet vårt nå.
– For at Norge skal leve opp til sine internasjonale forpliktelser må Oljefondet trekkes helt ut av okkupasjonen.
– Det er den eneste måten vi kan sikre at vi oppfyller krav i ulike FN-resolusjoner som konstaterer at bosetningene er i strid med folkeretten, avslutter Nord.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Håvard Sæbø
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet