KREVER HANDLING: Staten må skru opp produksjonen av smittevernutstyr før lagrene går tomme og helsearbeidere tvinges til å jobbe uten masker, advarer Fagforbundets Iren Luther.
Bjørn A. Grimstad
michael.brondbo@fagbladet.no
Sykehjem er blitt en av de absolutt viktigste frontlinjene i kampen mot koronaviruset og sykdommen covid-19.
Her er konsentrasjonen av de mest sårbare for sykdommen blant de aller største. Det kan få svært alvorlige konsekvenser, som illustrert ved et sykehjem i Washington, USA, som ble åsted for et av de første store utbruddene der. I løpet av noen uker var 34 av sykehjemmets 81 beboere døde av viruset, og over 50 ansatte smittet.
Også i Norge er bekymringen blant sårbare eldre og de som jobber med dem stor. En stor andel av pasientene som hittil har dødd av covid-19, har dødd i isolat på sykehjem og omsorgssentre, ikke på sykehus. De siste dagene har flere aviser i tillegg slått opp bekymringsmeldinger fra eldre som får besøk av hjemmehjelpsansatte uten tilstrekkelig verneutstyr.
• Knapt noen steder i Norge har høyere korona-andel enn bydelen der Arnelle jobber
Samtidig melder flere kommuner at de frykter lagrene for smittevernutstyr er i ferd med å bli tomme. Det fikk helseminister Bent Høie (H) til å gå ut med en ekstra oppfordring til kommunene før helgen: Skal de kjøpe ekstra utstyr på eget initiativ, må de passe på å bruke faste leverandører de kan stole på.
Over helgen har myndighetene også kjørt ut 1,2 millioner munnbind, samt smittevernfrakker, åndedrettsvern og visir, til kommunene, ifølge NTB. Samtidig har sykehusene mottatt et påfyll av 4,2 millioner munnbind.
Krever et kjempeløft
Situasjonen er ikke holdbar, mener Fagforbundets Iren M. Luther, som leder forbundets yrkesseksjon for helse og sosial. Nå krever Fagforbundet et omfattende løft for å sikre smittevernet i helsefagtilbudet til eldre og pleietrengende.
– Vi må ha nok smittevernutstyr til spesialisthelsetjenesten, men vi må samtidig sørge for at de som står i jobb med covid 19-pasienter på sykehjem også har tilstrekkelig smittevernutstyr. Ellers kan de ikke jobbe med dem, og da blir resultatet at spesialisthelsetjenesten må ta enda flere, sier Luther til Fagbladet.
Situasjonen er vanskelig, ifølge Luther, men den krever handling.
– Det er veldig lite enkelt, det her, men både ansatte og de eldre fortjener vern mot smitte.
• Fagbladets spesialside om korona
Fagforbundet har formulert følgende krav:
• At det blir satt inn tilstrekkelig med ressurser og smittevernutstyr slik at Fagforbundets medlemmer – helsefagarbeidere, assistenter, vernepleiere og sykepleiere på sykehjem og i hjemmetjenesten – på en forsvarlig måte kan bidra i kampen mot koronaviruset.
• At nasjonale helsemyndigheter sørger for at kommunene er tilstrekkelig rustet økonomisk og får sin nødvendige andel av smittevernutstyret.
• At ansatte prioriteres for testing, for pasienters og egen sikkerhet.
• At Folkehelseinstituttet fører oversikt over antall smittede i helsetjenestene.
Ekstraordinær produksjon
Per i dag fordeles smittevernutstyr etter en nøkkel hvor spesialisthelsetjenestene får 70 prosent av ressursene, kommunale helsetjenester 20 prosent, mens de resterende ti prosentene fordeles etter behov. Luther mener ikke nødvendigvis at nøkkelen er feil, men at staten må sørge for at det settes i gang ekstraordinær produksjon av mer utstyr i Norge.
– Det har vært mye armer og bein, men vi har lokalitetene og kapasiteten som skal til, og det kan de sette i gang med nå. Vi ser allerede at USA driver cowboy-virksomheten sin. De kommer til å støvsuge markedet hvis de får det som de vil, sier Luther.
Hun ber også regjeringen vurdere om Forsvaret bør settes inn for å organisere responsen.
– De kjenner kanskje ikke helsetjenesten, men de kjenner krisesituasjoner. Denne situasjonen krever trening på kriseledelse.
– Redde for sitt eget liv
Fagforbundet har mottatt flere bekymringsmeldinger fra helsearbeidere som er redde. Redde for å bli smittet selv, redde for å smitte sårbare i egen familie, og redde for å bli såkalt asymptomatiske smittebærere som smitter de eldre og syke de jobber med, uten at de selv er klar over at de er smittet.
• Krever særskilt koronaforsikring for helsepersonell
– De er redde for sitt eget liv, selv om de vil gjøre en innsats. Jeg tror nok det er nødvendig å teste alle som skal ut og jobbe i fronten. Vi burde se til at vi får laget nok tester til at det er mulig, sier Luther.
Hun legger til at mye av partssamarbeidet rundt korona-utbruddet har vært godt.
Både ansatte og de eldre fortjener vern mot smitte.
Iren M. Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB