JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever smittevern-løft for sykehjem og hjemmetjeneste: – De er redde for eget liv

KREVER HANDLING: Staten må skru opp produksjonen av smittevernutstyr før lagrene går tomme og helsearbeidere tvinges til å jobbe uten masker, advarer Fagforbundets Iren Luther.

KREVER HANDLING: Staten må skru opp produksjonen av smittevernutstyr før lagrene går tomme og helsearbeidere tvinges til å jobbe uten masker, advarer Fagforbundets Iren Luther.

Bjørn A. Grimstad

Kommuner frykter at lagrene av smittevernutstyr er i ferd med å gå tomme, og helsearbeidere frykter at de bærer smitte fra beboer til beboer. Staten må sette i gang ekstraordinær produksjon av slikt utstyr, krever Fagforbundet.

2020040615425720200406154248

michael.brondbo@fagbladet.no

Sykehjem er blitt en av de absolutt viktigste frontlinjene i kampen mot koronaviruset og sykdommen covid-19.

Her er konsentrasjonen av de mest sårbare for sykdommen blant de aller største. Det kan få svært alvorlige konsekvenser, som illustrert ved et sykehjem i Washington, USA, som ble åsted for et av de første store utbruddene der. I løpet av noen uker var 34 av sykehjemmets 81 beboere døde av viruset, og over 50 ansatte smittet.

Også i Norge er bekymringen blant sårbare eldre og de som jobber med dem stor. En stor andel av pasientene som hittil har dødd av covid-19, har dødd i isolat på sykehjem og omsorgssentre, ikke på sykehus. De siste dagene har flere aviser i tillegg slått opp bekymringsmeldinger fra eldre som får besøk av hjemmehjelpsansatte uten tilstrekkelig verneutstyr.

Knapt noen steder i Norge har høyere korona-andel enn bydelen der Arnelle jobber

Samtidig melder flere kommuner at de frykter lagrene for smittevernutstyr er i ferd med å bli tomme. Det fikk helseminister Bent Høie (H) til å gå ut med en ekstra oppfordring til kommunene før helgen: Skal de kjøpe ekstra utstyr på eget initiativ, må de passe på å bruke faste leverandører de kan stole på.

Over helgen har myndighetene også kjørt ut 1,2 millioner munnbind, samt smittevernfrakker, åndedrettsvern og visir, til kommunene, ifølge NTB. Samtidig har sykehusene mottatt et påfyll av 4,2 millioner munnbind.

Krever et kjempeløft

Situasjonen er ikke holdbar, mener Fagforbundets Iren M. Luther, som leder forbundets yrkesseksjon for helse og sosial. Nå krever Fagforbundet et omfattende løft for å sikre smittevernet i helsefagtilbudet til eldre og pleietrengende.

– Vi må ha nok smittevernutstyr til spesialisthelsetjenesten, men vi må samtidig sørge for at de som står i jobb med covid 19-pasienter på sykehjem også har tilstrekkelig smittevernutstyr. Ellers kan de ikke jobbe med dem, og da blir resultatet at spesialisthelsetjenesten må ta enda flere, sier Luther til Fagbladet.

Situasjonen er vanskelig, ifølge Luther, men den krever handling.

– Det er veldig lite enkelt, det her, men både ansatte og de eldre fortjener vern mot smitte.

Fagbladets spesialside om korona

Fagforbundet har formulert følgende krav:

• At det blir satt inn tilstrekkelig med ressurser og smittevernutstyr slik at Fagforbundets medlemmer – helsefagarbeidere, assistenter, vernepleiere og sykepleiere på sykehjem og i hjemmetjenesten – på en forsvarlig måte kan bidra i kampen mot koronaviruset.

• At nasjonale helsemyndigheter sørger for at kommunene er tilstrekkelig rustet økonomisk og får sin nødvendige andel av smittevernutstyret.

• At ansatte prioriteres for testing, for pasienters og egen sikkerhet.

• At Folkehelseinstituttet fører oversikt over antall smittede i helsetjenestene.

Ekstraordinær produksjon

Per i dag fordeles smittevernutstyr etter en nøkkel hvor spesialisthelsetjenestene får 70 prosent av ressursene, kommunale helsetjenester 20 prosent, mens de resterende ti prosentene fordeles etter behov. Luther mener ikke nødvendigvis at nøkkelen er feil, men at staten må sørge for at det settes i gang ekstraordinær produksjon av mer utstyr i Norge.

– Det har vært mye armer og bein, men vi har lokalitetene og kapasiteten som skal til, og det kan de sette i gang med nå. Vi ser allerede at USA driver cowboy-virksomheten sin. De kommer til å støvsuge markedet hvis de får det som de vil, sier Luther.

Hun ber også regjeringen vurdere om Forsvaret bør settes inn for å organisere responsen.

– De kjenner kanskje ikke helsetjenesten, men de kjenner krisesituasjoner. Denne situasjonen krever trening på kriseledelse.

– Redde for sitt eget liv

Fagforbundet har mottatt flere bekymringsmeldinger fra helsearbeidere som er redde. Redde for å bli smittet selv, redde for å smitte sårbare i egen familie, og redde for å bli såkalt asymptomatiske smittebærere som smitter de eldre og syke de jobber med, uten at de selv er klar over at de er smittet.

Krever særskilt koronaforsikring for helsepersonell

– De er redde for sitt eget liv, selv om de vil gjøre en innsats. Jeg tror nok det er nødvendig å teste alle som skal ut og jobbe i fronten. Vi burde se til at vi får laget nok tester til at det er mulig, sier Luther.

Hun legger til at mye av partssamarbeidet rundt korona-utbruddet har vært godt.

Både ansatte og de eldre fortjener vern mot smitte.

Iren M. Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy