JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kristent rengjøringsbyrå må betale skatt av dugnad

MÅ BETALE: Det kristne selskapet Fjordteam må betale lønn rengjøringsarbeiderne de bruker på "dugnad".

MÅ BETALE: Det kristne selskapet Fjordteam må betale lønn rengjøringsarbeiderne de bruker på "dugnad".

Colorbox

Arbeidstilsynet har avgjort at rengjøringsbyrået Fjordteam må betale lønn til dugnadsarbeiderne de bruker.

2016090611130020230821171436

torgny@lomedia.no

Arbeidstilsynet har nå avgjort at det kristne selskapet Fjordteam ikke kan utkonkurrere andre rengjøringsselskap, men må betale allmenngjort lønn for dugnadsarbeid

Fjordteam er en del av konglomeratet knyttet til Brunstad Kristne Menighet i Sandefjord, også kjent som Smiths venner. Selskapet skal drive først og fremst med byggrenhold og arbeidskraften er dugnadshjelp fra menigheten. Renholdstjenester er en bransje hvor det er allmenngjort minstelønn. Fordi Fjordteam har benyttet seg av arbeidskraft som er gratis, har det virket konkurransevridende i forhold til konvensjonelle rengjøringsbyråer.

Smiths venners konferansesenter i Melsomvik, Brunstad.

Smiths venners konferansesenter i Melsomvik, Brunstad.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Fagforening får tips etter å ha lovt ut dusør for varsling om sosial dumping

Arbeidstilsynet på tilsyn

For et år siden gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn hos Fjordteam, og avdekket at det ikke ble betalt allmenngjort lønn. Arbeidstilsynet i Sør-Norge fattet vedtak om at bedriften skal utarbeide ansettelseskontrakter, utbetale lønn den allmenngjorte lønna og utarbeide timelister for alle som utfører arbeid for bedriften.

Denne avgjørelsen ble anket og Direktoratet for Arbeidstilsynet har behandlet ankesaken. De mener at det ikke er nødvendig med ansettelseskontrakter, men at Fjordteam har plikt til å føre timelister og betale allmenngjort lønn. Den allmenngjorte minstelønna er nå på 169,37 kroner i timen.

• Årets renholder 2015: - En ildsjel for faget (Med video)

Ikke arbeidstakere

Fjordteams advokat, tidligere LO-advokat, Einar Engh, er naturlig nok ikke enig i denne tolkningen. I anken skriver han at dugnadsarbeiderne ikke er omfattet av arbeidstakerbegrepet i arbeidsmiljøloven.

Fagbevegelsen i Vestfold er fornøyd med Arbeidstilynets avgjørelse.

– Jeg synes det er helt på sin plass, sier Rolf Geir Hillestad som er leder i Fellesforbundets avdeling 7, Vestfold.

Leder i Fellesforbundet avd 7, Vestfold, Rolf-Geir Hillestad, er godt fornøyd med at Arbeidstilsynet mener at Fjordteam må betale allmenngjort lønn for dugnadsarbeid.

Leder i Fellesforbundet avd 7, Vestfold, Rolf-Geir Hillestad, er godt fornøyd med at Arbeidstilsynet mener at Fjordteam må betale allmenngjort lønn for dugnadsarbeid.

Torkjell Trædal

Han har vært opptatt av at det arbeidet som Brunstad Kristne Menighet har påtatt seg har ført til konkurransevridning. Det gjelder ikke bare rengjøringsoppdrag som avgjørelsen i Fjordteam-saken gjelder. Det gjelder også bygge- og anleggsarbeid.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Fellesforbundet fornøyd

Han forteller om et omfattende system der hvert enkelt menighetsmedlem må betale store bløp enten kontant eller som dugnad.

– Det er mange andre som jobber dugnad. Jeg er selv med i et idrettslag og vi jobber dugnad for å sende ungene på Norway Cup. Men dette er noe helt annet, sier Hillestad til LO-Aktuelt.

Han synes det er veldig bra at Arbeidstilsynet tar tak i dette, og tror at det er behov for en offentlig debatt om lovverket knyttet til dugnad.

15.000 minstepensjonister går glipp av pensjonsøkning

Også NHO fornøyd

Da resultatet av Arbeidstilsynets tilsyn ble kjent i november i fjor, uttalte administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening seg til NHOs nettsider:

– Når dugnaden blir en del av en bedrifts forretningsstrategi, der de konkurrerer med andre bedrifter om kontrakter i et åpent marked, da krysses det en grense. Da snakker vi ikke om dugnad i ordets rette forstand, men om ulike konkurransevilkår. Slik sett ønsker jeg meg at Arbeidstilsynet setter seg ned andre relevante kontroll og tilsynsetater for å vurdere saken i et bredere perspektiv, sier Sandnes.

Frp-statsråd frykter flere mister betaling for overtid

Vurderer konsekvensene

– Vi er først og fremst glade for at direktoratet gir oss rett i at de som yter frivillig innsats ikke er å anse som ordinære arbeidstakere, og registrerer at direktoratet ikke har lagt til grunn Arbeidstilsynets opprinnelige argumenter for de påleggene som ble gitt, sier styreleder i Fjordteam Kjell Kronstad i en e-post til LO-Aktuelt.

– Når Arbeidstilsynet nå bringer inn et nytt argument, og vedtar at vi må betale minstelønn til de som yter frivillig innsats innenfor allmenngjorte tariffområder, trenger vi tid til å gå nøye gjennom saken. Vi vil vurdere hvilke konsekvenser det vil få for den frivillige innsatsen som vår drift er tuftet på, og deretter beslutte hva vi gjør videre, skriver styrelederen.

Ansatte i departementene må rydde pulten hver dag i det nye regjeringskvartalet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy