Skjermdump: Instagram @kommunal_estetikk
idun.teeuwen@fagbladet.no
Kommunesektoren er nok ikke kjent for sirlig arkitektur eller stilfullt interiør. Instagramkontoen @kommunal_estetikk derimot, har selv utnevnt seg som «en hyllest til kommunal estetikk og stil». Kontoen deler glimt av det man kan kalle kommunal sjarm. Dette er alt fra unikt innredede venterom til bløtkaker dekorert med «Jippi sykefravær 2,9%».
Bak kontoens aliasnavn Anne Berit gjemmer Kristoffer Kostveit seg, som i mange år har jobbet i helsesektoren i kommunen. Han startet kontoen for 3 år siden, og siden den tid har den fått 25.300 følgere og trofaste fans.
– Uansett hvor man jobber i de ulike etatene så treffer man på denne kommunale estetikken, med gamle gardiner, kaker, lapper og planter. Det er hele pakka. Det er noe jeg ser daglig, og jeg tenkte at dette er noe jeg må dokumentere, sier Kostveit til Fagbladet.
Han forteller at mesteparten av kontoens bilder blir tilsendt fra følgerne hans som selv jobber i kommunen.
– Den siste meldingen jeg fikk i dag er fra en lærer tipper jeg. Meldingene jeg får, er på en måte et tilstandsbilde av hva som foregår i kommunen. Det er en del av den norske folkekulturen. Det er nok ikke den delen av folkekulturen som er mest portrettert, men det er jo noe veldig typisk vi alle kjenner til. Jeg får til og med bilder fra Danmark og Sverige i ny og ne, sier han.
– Jeg prøver å ikke gjøre narr av det. Kontoen er primært en hyllest. Noen synes det ser veldig trist og stusselig ut, men en stor del av arbeidsplassene i Norge er jo i offentlig sektor. Jeg prøver heller å tilnærme meg det med humor, og vise folk noe de kjenner seg igjen i, sier han.
Han kjenner igjen bildene selv på sin egen arbeidsplass og forteller at han tror mange andre gjør det også.
– Senest her om dagen på personalmøte på jobben var det noen som sa at det var lavt sykefravær på tross av korona. Da sa sjefen at vi skulle skaffe en kake med marsipan og nøtter for å feire lavt sykefravær, sier Kostveit.
Kristoffer Kostveit sier han i utgangspunktet bare er en anonym arbeider i det store offentlige maskineriet. Her er han ved siden av det han selv beskriver som "en kommunal plante".
privat
Feiring med kake utpeker seg som en gjenganger også på Instagram-kontoens bilder.
Kristoffer Kostveit forteller at han har tenkt til å fortsette kommunehyllesten fremover, og at han ikke forventet at den skulle bli så populær. Å definere hva kommunalestetikk egentlig er derimot, synes han er vanskelig.
– Det kan være så mangt, sier han.
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
Erklæringen sier at minst halvparten av de ansatte i turnus innen 2025 ha heltidsstilling. (Illustrasjonsbilde)
Frøydis Falch Urbye
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås
Colourbox