Kritiserer LO-forbund for å underby hverandre på unges medlemspris
KRITISK: Jeanette Lea Romslo vil at alle LO-forbundene opererer med lik pris på studentmedlemskap.
Øystein Windstad
– Vi kan ikke fortsette slik, sier Jeanette Lea Romslo, leder i Fagforbundet Ung.
berit.baumberger@fagbladet.no
Hvor mye skal elever og studenter betale for å være fagorganisert?
Romslo er kritisk til at noen LO-forbund velger å kjøre egne løp.
Etter forrige kongress ble LO-familien nemlig enige om en anbefalt pris for studentmedlemskap.
– Dette har enkelte forbund gått bort ifra i løpet av de siste årene. For oss som står på stand under LO-paraplyen, er det vanskelig å formidle et fellesskap når forbundene har helt ulike priser, sier Romslo.
Varierende priser
Mange store forbund, som Fagforbundet, ligger på rundt 500 kroner i året for studenter. Men tre forbund – Styrke, FO og NTL – har lavere pris (mellom 250 og 299 kroner) for hele studieløpet. Skolenes landsforbund tilbyr dessuten gratis studentmedlemskap.
– Mange studenter har deltidsjobber i butikk, på sykehjem og i servering. De trenger trygghet, og de trenger fellesskap, sier Romslo.
KRITISK: – Ved å organisere dem, danner vi også et sterkere grunnlag for å ha tariffmakt i framtida, sier Jeanette Romslo.
Øystein Windstad
Vil lokke flere unge
Hun tror det også vil bli enklere å lokke unge til fagbevegelsen hvis de har en mer enhetlig prispolitikk. Derfor tar hun saken opp på LO-kongressen torsdag.
– Skal vi bygge fellesskap, må vi også opptre som et fellesskap. Vi kan ikke fortsette å underby hverandre på kontingent, sier Romslo.
Etter forrige LO-kongress ble det altså gjort en avtale rundt elev- og studentmedlemskap, med en oppfordring til felles kontingent på rundt 250 kroner i halvåret.
– Det er forståelig at noen forbund legger den til side, særlig når presset og konkurransen på pris fra andre har økt. Men vi kan ikke fortsette sånn, sier Romslo.
UTFORDRES FRA UTENFOR LO: Yanni Vikan i NTL.
Ole Palmstrøm
NTL møter konkurranse
NTL er altså blant de som har satt ned prisene sine. Yanni Vikan, hovedkasserer i NTL, mener det er fornuftig med små prisforskjeller.
– Vi i NTL tenker vi fortsatt skal ha som mål å samordne dette i LO, sier Vikan.
NTL har sendt et forslag om dette under saken om LOs egen organisasjon:
«Samtidig som LO er i vekst blant studentene, er det langt flere studenter som velger å være medlem av konkurrerende hovedorganisasjoner. LO skal i løpet av kongressperioden utrede muligheten for å koordinere studentsatsingene i forbundene for å stille sterkere i konkurransen med andre hovedorganisasjoner.»
– Det er viktig å merke seg at det ikke bare er forhold internt i LO som påvirker hvordan forbundene må rigge seg. NTL blir stadig utfordret av arbeidstakerorganisasjoner som ikke er en del av LO og som slettes ikke støtter opp de viktige solidariske verdiene og kampsakene våre, sier Vikan.
TJENER IKKE: Ifølge Marit Isaksen tjener ikke FO noe på studentkontingenten. – Så i stedet for å bruke administrative ressurser på å inndra kontingent seks ganger i løpet av et bachelorløp, kan vi bruke de frigjorte ressursene på å styrke tilbudet, sier hun.
Simen Aker Grimsrud
– Stor forståelse
Delegasjonsleder Marit Isaksen i FO svarer på kritikken i en e-post:
– Vi har stor forståelse for den problemstillingen Romslo tar opp. Grunnen til at vi først valgte å ta dette grepet, var at vi så at andre forbund gjorde det samme. Det varslet vi også LO om i forkant, skriver Isaksen.
Hun tror likevel ikke at kontingentsatsen i seg er det aller viktigste.
– Det viktigste er at studentene ser verdien av å organisere seg i et LO-forbund, at vi oppleves som relevante og attraktive, skriver Isaksen.