JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil bli barne- og ungdomsarbeider

Kronglete regler hindrer Per Inge (41) i å ta fagprøven

KRONGLETE: Veien til fagprev for Per Inge Heitmann Olsen er ikke lett.

KRONGLETE: Veien til fagprev for Per Inge Heitmann Olsen er ikke lett.

private foto

Per Inge har jobbet i 10 år for å ta fagbrev i barne- og ungdomsarbeid. Stivbente regler hindrer ham i å nå drømmen.

2018060810330720230821171436

titti.Brun@fagbladet.no

Per Inge Heitmann Olsen (41 år) er vurdert dyktig nok til å lede tre ansatte, og 30-50 ungdommer hver kveld som dumper innom Ungdommens hus i Vadsø. Men fagprøven i barne- og ungdomsarbeid får han ikke lov til å ta.

Endelig i mål, men nei...

I ti år har Heitmann Olsen samlet praksis i ungdomsklubber, barne– og ungdomsskoler i tillegg til barnehage. Parallelt har han i fire år vært en av ildsjelene i det forebyggende ungdomsarbeidet Rockebussen Finnmark. Og i mange år har han jobbet på fritiden med «Ung kultur møtes» (UKM). Han trodde han endelig var i mål og kunne ta fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider.

Så kom sjokkmeldingen: Avslag fordi det er for lenge siden han besto teoridelen av fagprøven, og dermed er drømmen om fagbrev like langt unna.

– Jeg stortrives i jobben, men uten fagbrevet kommer jeg ingen vei, sier han.

For tiden er han konstituert leder for Ungdommens hus i Vadsø. Uten fagbrevet reduseres mulighetene til å få tilsvarende jobber.

Beste skussmål

Kommunalsjefen for kultur- og oppvekst i Vadsø gir Heitmann Olsen de beste skussmål.

– Han har super kontakt med de unge og er en fantastisk ressursperson. Både som vanlig ansatt og nå som leder har han vært med på å bygge opp og gjøre viktige forbedringer i driften av Ungommens hus. Jeg ville gjerne hatt ham i staben, sier kommunalsjef Kurt Schjølberg.

Han har vært villig til å betale for at Heitmann Olsen skulle få gå opp til fagprøven.

– Dyktige folk må vi beholde i kommunen, mener han.

Else tok fagbrev etter at hun fylte 40 år.

Statsråden lover at det skal bli enklere

Nylig vedtok Stortinget ordningen «Fagbrev på jobb». Målet er å gjøre det lettere for ufaglærte med mye arbeidserfaring å kunne ta fagbrev.

Fagbladets sak om den nye ordningen har engasjert mange lesere. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner lover at det skal bli enklere for ufaglærte å ta fag- og svennebrev.

VANSKELIG: Det er vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte, mener Per Inge Heitmann Olsen.

VANSKELIG: Det er vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte, mener Per Inge Heitmann Olsen.

private foto

Slik tar du fagbrev på jobb med full lønn

– Vi vet at mange som jobber i helse- og omsorgsyrker, jobber deltid og sliter med å oppnå fem års praksis for å ta fagprøven. Dette er en veldig god nyhet for dem, og så er det godt nytt for kommuner og andre arbeidsgivere. Det er stort behov for flere faglærte i denne sektoren, sier Sanner.

Ulik praksis i fylkene

Heitmann Olsen har jobbet 100 % stilling i flere år: i barnehage, barneskole, ungdomsskole og fritidsklubber. I tillegg har han helt siden 2007 jobbet deltid i ungdomsklubber. Parallelt har han i fire år vært en av ildsjelene i det forebyggende ungdomsarbeidet Rockebussen Finnmark. Og i mange år jobbet på fritiden med "Ung kultur møtes" (UMK). Likevel har fylkeskommunen ikke vurdert det til å oppfylle praksiskravene.

Både registrering og godkjenning, for å ta fagbrev på bakgrunn av arbeidserfaring, varierer mellom fylkeskommunene. Det fins forskjellige ordninger, og i tillegg tolkes reglene ulikt.

Det gjør det også vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte.

Nytt håp

Heitmann Olsen er i gang med å grave dypere for å dokumentere teori og praksis, og har spurt Finnmark fylkeskommune om de kan vurdere saken hans på nytt.

Det er fylkeskommunen positiv til.

– Ja, det vil vi gjøre, svarer opplæringssjef Margunn Blix i Finnmark fylkeskommune.

Heitmann Olsen er glad for svaret.

– Jeg håper at jeg denne gangen klarer å legge fram nok og riktig informasjon til å komme et skritt nærmere fagprøven. Og dermed mulighet til å søke jobber jeg er kvalifisert for, som jeg hittil har manglet formell dokumentasjon på.

Fire veier til fagbrev

1. Videregående skole

2. Praksiskandidat. Da må man få godkjent fem år i 100 prosent stilling innen fagfeltet, i tillegg til å bestå fagprøven, både den teoretiske og den praksiske eksamen.

3. Realkompetansevurdering. Det er samme krav til å bestå fagprøven, men også annen relevant erfaring teller som praksis. I tillegg til ordinært arbeid, kan frivillig innsats i korps, idrett eller Røde Kors telle.

4. Fagbrev på jobb. Ordningen ble nylig vedtatt, men regler og forskrifter er ikke ferdige ennå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy