Vil bli barne- og ungdomsarbeider

Kronglete regler hindrer Per Inge (41) i å ta fagprøven

KRONGLETE: Veien til fagprev for Per Inge Heitmann Olsen er ikke lett.

KRONGLETE: Veien til fagprev for Per Inge Heitmann Olsen er ikke lett.

private foto

Per Inge har jobbet i 10 år for å ta fagbrev i barne- og ungdomsarbeid. Stivbente regler hindrer ham i å nå drømmen.

2018060810330720180608144102

titti.Brun@fagbladet.no

Per Inge Heitmann Olsen (41 år) er vurdert dyktig nok til å lede tre ansatte, og 30-50 ungdommer hver kveld som dumper innom Ungdommens hus i Vadsø. Men fagprøven i barne- og ungdomsarbeid får han ikke lov til å ta.

Endelig i mål, men nei...

I ti år har Heitmann Olsen samlet praksis i ungdomsklubber, barne– og ungdomsskoler i tillegg til barnehage. Parallelt har han i fire år vært en av ildsjelene i det forebyggende ungdomsarbeidet Rockebussen Finnmark. Og i mange år har han jobbet på fritiden med «Ung kultur møtes» (UKM). Han trodde han endelig var i mål og kunne ta fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider.

Så kom sjokkmeldingen: Avslag fordi det er for lenge siden han besto teoridelen av fagprøven, og dermed er drømmen om fagbrev like langt unna.

– Jeg stortrives i jobben, men uten fagbrevet kommer jeg ingen vei, sier han.

For tiden er han konstituert leder for Ungdommens hus i Vadsø. Uten fagbrevet reduseres mulighetene til å få tilsvarende jobber.

Beste skussmål

Kommunalsjefen for kultur- og oppvekst i Vadsø gir Heitmann Olsen de beste skussmål.

– Han har super kontakt med de unge og er en fantastisk ressursperson. Både som vanlig ansatt og nå som leder har han vært med på å bygge opp og gjøre viktige forbedringer i driften av Ungommens hus. Jeg ville gjerne hatt ham i staben, sier kommunalsjef Kurt Schjølberg.

Han har vært villig til å betale for at Heitmann Olsen skulle få gå opp til fagprøven.

– Dyktige folk må vi beholde i kommunen, mener han.

Else tok fagbrev etter at hun fylte 40 år.

Statsråden lover at det skal bli enklere

Nylig vedtok Stortinget ordningen «Fagbrev på jobb». Målet er å gjøre det lettere for ufaglærte med mye arbeidserfaring å kunne ta fagbrev.

Fagbladets sak om den nye ordningen har engasjert mange lesere. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner lover at det skal bli enklere for ufaglærte å ta fag- og svennebrev.

VANSKELIG: Det er vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte, mener Per Inge Heitmann Olsen.

VANSKELIG: Det er vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte, mener Per Inge Heitmann Olsen.

private foto

Slik tar du fagbrev på jobb med full lønn

– Vi vet at mange som jobber i helse- og omsorgsyrker, jobber deltid og sliter med å oppnå fem års praksis for å ta fagprøven. Dette er en veldig god nyhet for dem, og så er det godt nytt for kommuner og andre arbeidsgivere. Det er stort behov for flere faglærte i denne sektoren, sier Sanner.

Ulik praksis i fylkene

Heitmann Olsen har jobbet 100 % stilling i flere år: i barnehage, barneskole, ungdomsskole og fritidsklubber. I tillegg har han helt siden 2007 jobbet deltid i ungdomsklubber. Parallelt har han i fire år vært en av ildsjelene i det forebyggende ungdomsarbeidet Rockebussen Finnmark. Og i mange år jobbet på fritiden med "Ung kultur møtes" (UMK). Likevel har fylkeskommunen ikke vurdert det til å oppfylle praksiskravene.

Både registrering og godkjenning, for å ta fagbrev på bakgrunn av arbeidserfaring, varierer mellom fylkeskommunene. Det fins forskjellige ordninger, og i tillegg tolkes reglene ulikt.

Det gjør det også vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte.

Nytt håp

Heitmann Olsen er i gang med å grave dypere for å dokumentere teori og praksis, og har spurt Finnmark fylkeskommune om de kan vurdere saken hans på nytt.

Det er fylkeskommunen positiv til.

– Ja, det vil vi gjøre, svarer opplæringssjef Margunn Blix i Finnmark fylkeskommune.

Heitmann Olsen er glad for svaret.

– Jeg håper at jeg denne gangen klarer å legge fram nok og riktig informasjon til å komme et skritt nærmere fagprøven. Og dermed mulighet til å søke jobber jeg er kvalifisert for, som jeg hittil har manglet formell dokumentasjon på.

Fire veier til fagbrev

1. Videregående skole

2. Praksiskandidat. Da må man få godkjent fem år i 100 prosent stilling innen fagfeltet, i tillegg til å bestå fagprøven, både den teoretiske og den praksiske eksamen.

3. Realkompetansevurdering. Det er samme krav til å bestå fagprøven, men også annen relevant erfaring teller som praksis. I tillegg til ordinært arbeid, kan frivillig innsats i korps, idrett eller Røde Kors telle.

4. Fagbrev på jobb. Ordningen ble nylig vedtatt, men regler og forskrifter er ikke ferdige ennå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy