KRONGLETE: Veien til fagprev for Per Inge Heitmann Olsen er ikke lett.
private foto
titti.Brun@fagbladet.no
Per Inge Heitmann Olsen (41 år) er vurdert dyktig nok til å lede tre ansatte, og 30-50 ungdommer hver kveld som dumper innom Ungdommens hus i Vadsø. Men fagprøven i barne- og ungdomsarbeid får han ikke lov til å ta.
Endelig i mål, men nei...
I ti år har Heitmann Olsen samlet praksis i ungdomsklubber, barne– og ungdomsskoler i tillegg til barnehage. Parallelt har han i fire år vært en av ildsjelene i det forebyggende ungdomsarbeidet Rockebussen Finnmark. Og i mange år har han jobbet på fritiden med «Ung kultur møtes» (UKM). Han trodde han endelig var i mål og kunne ta fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider.
Så kom sjokkmeldingen: Avslag fordi det er for lenge siden han besto teoridelen av fagprøven, og dermed er drømmen om fagbrev like langt unna.
– Jeg stortrives i jobben, men uten fagbrevet kommer jeg ingen vei, sier han.
For tiden er han konstituert leder for Ungdommens hus i Vadsø. Uten fagbrevet reduseres mulighetene til å få tilsvarende jobber.
Beste skussmål
Kommunalsjefen for kultur- og oppvekst i Vadsø gir Heitmann Olsen de beste skussmål.
– Han har super kontakt med de unge og er en fantastisk ressursperson. Både som vanlig ansatt og nå som leder har han vært med på å bygge opp og gjøre viktige forbedringer i driften av Ungommens hus. Jeg ville gjerne hatt ham i staben, sier kommunalsjef Kurt Schjølberg.
Han har vært villig til å betale for at Heitmann Olsen skulle få gå opp til fagprøven.
– Dyktige folk må vi beholde i kommunen, mener han.
Else tok fagbrev etter at hun fylte 40 år.
Statsråden lover at det skal bli enklere
Nylig vedtok Stortinget ordningen «Fagbrev på jobb». Målet er å gjøre det lettere for ufaglærte med mye arbeidserfaring å kunne ta fagbrev.
Fagbladets sak om den nye ordningen har engasjert mange lesere. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner lover at det skal bli enklere for ufaglærte å ta fag- og svennebrev.
VANSKELIG: Det er vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte, mener Per Inge Heitmann Olsen.
private foto
Slik tar du fagbrev på jobb med full lønn
– Vi vet at mange som jobber i helse- og omsorgsyrker, jobber deltid og sliter med å oppnå fem års praksis for å ta fagprøven. Dette er en veldig god nyhet for dem, og så er det godt nytt for kommuner og andre arbeidsgivere. Det er stort behov for flere faglærte i denne sektoren, sier Sanner.
Ulik praksis i fylkene
Heitmann Olsen har jobbet 100 % stilling i flere år: i barnehage, barneskole, ungdomsskole og fritidsklubber. I tillegg har han helt siden 2007 jobbet deltid i ungdomsklubber. Parallelt har han i fire år vært en av ildsjelene i det forebyggende ungdomsarbeidet Rockebussen Finnmark. Og i mange år jobbet på fritiden med "Ung kultur møtes" (UMK). Likevel har fylkeskommunen ikke vurdert det til å oppfylle praksiskravene.
Både registrering og godkjenning, for å ta fagbrev på bakgrunn av arbeidserfaring, varierer mellom fylkeskommunene. Det fins forskjellige ordninger, og i tillegg tolkes reglene ulikt.
Det gjør det også vanskelig å skjønne hvordan og hva som skal dokumenteres for de ufaglærte.
Nytt håp
Heitmann Olsen er i gang med å grave dypere for å dokumentere teori og praksis, og har spurt Finnmark fylkeskommune om de kan vurdere saken hans på nytt.
Det er fylkeskommunen positiv til.
– Ja, det vil vi gjøre, svarer opplæringssjef Margunn Blix i Finnmark fylkeskommune.
Heitmann Olsen er glad for svaret.
– Jeg håper at jeg denne gangen klarer å legge fram nok og riktig informasjon til å komme et skritt nærmere fagprøven. Og dermed mulighet til å søke jobber jeg er kvalifisert for, som jeg hittil har manglet formell dokumentasjon på.
Fire veier til fagbrev
1. Videregående skole
2. Praksiskandidat. Da må man få godkjent fem år i 100 prosent stilling innen fagfeltet, i tillegg til å bestå fagprøven, både den teoretiske og den praksiske eksamen.
3. Realkompetansevurdering. Det er samme krav til å bestå fagprøven, men også annen relevant erfaring teller som praksis. I tillegg til ordinært arbeid, kan frivillig innsats i korps, idrett eller Røde Kors telle.
4. Fagbrev på jobb. Ordningen ble nylig vedtatt, men regler og forskrifter er ikke ferdige ennå.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet