JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS om arbeidsklær: Har tillit til at kommunene finner gode løsninger

Håvard Sæbø

– Ytterklær til hjemmesykepleien virker ikke som et urimelig krav, mener Hege Mygland i KS. Hun sier samtidig at det er partene lokalt og ikke politikken nasjonalt som bør definere behovet for arbeidstøy.

2024092311443520240923114435

marte.bjerke@fagbladet.no

Arbeiderpartiet (Ap) har programfestet gratis arbeidsklær til alle. «En veldig dårlig idé» uttalte Gunn Marit Helgesen til Dagbladet etter at nyheten ble sluppet i samme avis. 

Hun er styreleder i kommunenes organisasjon KS.

En hovedgrunn til at organisasjonen er skeptisk til forslaget er en presset kommuneøkonomi, forteller Hege Mygland, avdelingsdirektør for forhandling i KS.

– Det vil være svært kostbart for en presset kommuneøkonomi å dekke arbeidstøy til nesten en halv million ansatte i kommunene, skriver Mygland i en e-post til Fagbladet.

LOKAL LØSNING: Hege Mygland, avdelingsdirektør for forhandling i KS, har tro på at partene lokalt vil finne gode løsninger for arbeidstøy.

LOKAL LØSNING: Hege Mygland, avdelingsdirektør for forhandling i KS, har tro på at partene lokalt vil finne gode løsninger for arbeidstøy.

KS/pressefoto

Har tillit til at kommunene løser dette

Hun tror heller ikke alle ansatte ønsker en slik uniformering.

I dag er det partene lokalt som skal definere behovet for arbeidstøy ut fra lokale behov.

Et viktig prinsipp, mener hun.

– Det er lokalt man kjenner til de ulike tjenestene og hva et faktisk behov for arbeidstøy vil være. Sammen har arbeidsgiver og de lokale tillitsvalgte muligheter til å utarbeide en lokal særavtale som treffer best. KS har stor tillit til at kommunene selv finner gode løsninger i dialog med ansattes representanter, også når det gjelder arbeidsklær, bare de gis reell mulighet til det. 

– Viktig å skille mellom særavtale og lov

Det har kommet 25 henvendelser fra kommunene til KS om arbeidsklær hittil i år – av totalt 6000 henvendelser til medlemsservice.

Organisasjonen har ikke merka økt trøkk etter Aps programfesting.

KS har ingen oversikt over hvor mange kommuner som dekker arbeidstøy for sine ansatte.

– Jeg vil nok tro at det ikke finnes noen kommuner som har avtalt at alle de ansatte har behov for arbeidstøy. I en debatt om arbeidstøy er det også viktig å skille det som er arbeidstøy regulert etter særavtalen, og det man har rett på av verneutstyr eller vernetøy etter arbeidsmiljøloven, sier Mygland.

– Usikker på hvor klokt det er å trekke inn politikk

På spørsmål om hvor rimelig det er at en yrkesgruppe som hjemmesykepleiere ikke får dekt ytterklær når de skal ut til pasienter om vinteren, svarer Mygland slik: 

– Ytterklær til helsearbeidere i hjemmesykepleien virker ikke som et urimelig krav. Men, som sagt, dette er ikke opp til KS å avgjøre fordi det skal avtales i en lokal særavtale. 

Det er helsepolitisk talsperson i Ap, Truls Vasvik, som tok initiativ til å legge kravet om at alle skal ha arbeidstøy inn i partiets program. Han avviser øremerking eller andre tiltak for å pålegge kommunene handling.

– Programmet er vår politikk, og når vi er så tydelige på det, regner vi med at ansatte andre steder blir inspirert og pusher på for endring, sier Vasvik i denne saken.

– Hvorfor er dette negativt? 

– Inspirasjon kan være fint, men vi er usikre på hvor klokt det er å trekke politikk inn i noe som er partenes ansvar gjennom tarifforhandlinger. Når det er sagt, må vi alle forutsette at kommunene og fylkeskommunene sammen med sine tillitsvalgte sørger for at de lokale særavtalene om arbeidstøy bygger på likebehandling og likestilling for alle ansatte, uavhengig av hvilke tjenesteområder de jobber med, sier Mygland.

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy