Streiken i kultursektoren
Kulturarbeidere marsjerte for pensjonen sin
KULTURSTREIK: De streikende i kultursektoren marsjerte i dag gjennom Oslo sentrum.
Anders Hauge-Eltvik
Streikende kulturarbeidere marsjerte gjennom Oslos gater torsdag ettermiddag.
anders@lomedia.no
Torsdag ettermiddag marsjerte flere hundre kulturarbeidere fra Operaen til Nationaltheatret i Oslo for å markere sin kamp for en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon for ansatte i teatre, orkestre og operaer.
For en uke siden endte meklingen mellom Spekter og LO Stat i streik, og nå streiker over 400 ansatte i kultursektoren.
Fullt trøkk bak streiken
Streikende medlemmer fra NTL, Creo og Fagforbundet stilte mannsterke til avgang fra operaen.
En gruppe streikende fra Nationaltheatret gikk ut i streik onsdag, og er ved godt mot.
– Moralen er høy, fastslo Kato Adolfsen, Kari Nordberg Svendsby, Hilde Innerby, Monica Lindanger, Hanne Marte Griffiths, Ida Kristine Høgbakk og Johann Neergard, som jobber i Operaen.
STÅR SAMMEN: De streikende fra Creo, NTL og Fagforbundet forsikrer om stor streikevilje. Fra høyre: Johann Neergard, Kato Adolfsen, Kari Nordberg Svendsby, Hilde Innerby, Monica Lindanger, Hanne Marte Griffiths, og Ida Kristine Høgbakk.
Anders Hauge-Eltvik
LO-lederen stiller seg fullt ut bak streiken
LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte de streikende før avgang, og synes det var veldig fint å møte de streikende.
– Her er det god stemning og godt humør, og på toppen av det et fantastisk vær, sier hun.
Men at det skulle være nødvendig å streike synes hun er rart.
– Det burde vært helt unødvendig. Det handler om et helt rettferdig krav, og er egentlig en sak det er lenge siden man ble enige med arbeidsgiver om å diskutere. At livslange, kjønnsnøytrale pensjoner, etter en velkjent modell, burde ikke være nødvendig å streike for, og i alle fall ikke i Spekter, sier hun.
Hessen Følsvik leder selv en stor virksomhet som har innført hybridpensjon. Hun avviser at det er dyrt.
– Det er en annen modell, men det er ikke store prisforskjeller på innskudd. Men det er en stor forskjell for de som skal leve av pensjonen, og spesielt kvinner som i gjennomsnitt lever lenger enn menn, sier hun.
STREIK: LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) og NTL-leder Kjersti Barsok besøkte de streikende torsdag og melder om god stemning.
Alf Ragnar Olsen
Melder om god stemning
NTL-leder Kjersti Barsok og 1. nestleder Fredrik Oftebro melder om god stemning blant sine streikende medlemmer.
– Det har gått veldig bra, og de streikende får mye støtte fra folk. Likebehandling mellom menn og kvinner er et budskap som går hjem blant de aller fleste, sier Oftebro.
Barsok er enig:
– De streikende møtes med velvilje. jeg har sett mange måpende fjes når de forteller hva streiken handler om. De sier «Streike for dette i 2021?». Det er veldig rart, sier Barsok.
Barsok og Oftebro avviser at man bruker forventet levealder basert på andre faktorer enn kjønn når man diskuterer pensjonsordninger, som det har kommet fra arbeidsgiversida.
– Det er en pussig argumentasjon som umulig kan ligge til grunn for hvilken pensjonsordning man skal ha. Det må løses på helt andre måter, sier Oftebro.
Barsok er helt tydelig på at en hybridpensjon, som LO-forbundene ønsker, er den beste løsningen.
– Jeg ser motparten og arbeidsgivere har vært ute med ulike tilnærminger og snakker opp den ordningen som de har i dag, og sier hybrid er en dårlig ordning. Vi ville aldri har streiket for en dårligere ordning. Vi streiker for bedre ordninger for medlemmene, sier hun.
MARSJ: Kulturmarsjen startet ved Operaen og gikk til Nationaltheatret.
Anders Hauge-Eltvik
– Dette må vinnes
Nestleder Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbundet understreker at denne kampen er fundamental:
– Dette er en stor dag. Vi kjenner trøkket fra hele LO-familien og alle andre i fagbevegelsen som virkelig støtter kampen for pensjon til kulturarbeiderne.
Han er klar på at de skal ende opp en livsvarig og kjønnsnøytral pensjonsordning.
– Dette er en viktig kamp for kvinners pensjon. Dette må vi vinne, det er helt avgjørende, sier han, og la til i sin appell:
– Jeg garanterer at Spekter må gi seg.
UTHOLDENDE: Fagforbundet-nestleder Odd-Haldgeir Larsen fastslår at forbundene kan streike lenge.
Anders Hauge-Eltvik
– Vi står støtt i vår sak
Nestleder Christine Thomassen i Creo mener også denne streiken er uforståelig.
– Vi krever ikke noe annet enn det det var enighet om i 2016. Etter 1,5 år med nedstenging var det ingen som ønsket denne situasjonen, og når det likevel ble streik er det er et uttrykk for hvor viktig denne saken er, sier hun.
Thomassen sier de kun gikk med på den midlertidige pensjonsordningen i 2016 med forbeholdet om å få på plass en ny ordning, for å hjelpe økonomien til kulturinstitusjonene.
– Det er skuffende. Dette er medlemmer som er glade i virksomhetene og som virkelig har bidratt. Vi står støtt i vår sak, sier hun, og legger til at de også er trygge på at hybridordningen er god for alle deres frilansmedlemmer.
UFORSTÅELIG: Creo-nestleder Christine Thomassen synes streiken burde vært avverget.
Alf Ragnar Olsen
– Vårt krav er mellomløsningen
Forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat synes streiken har gått fint så langt, men mener det hadde vært fint med en løsning på problemet.
– Det er ingen antydning til å snakke sammen. Jeg ser i medier at Spekter venter på at vi skal ta kontakt. Men jeg er ikke sikker på hva jeg skal si. Har de noe å melde? Vi har gått til streik for å få gjennomslag for det kravet vi har, og det kommer vi til å stå på, sier hun.
Olsen bekrefter at de er forberedt på at dette kan ta lang tid, men at de står på sitt.
– Det vi krever, er egentlig mellomløsningen, så det er ikke noe å gå på fra vår side, sier hun.
Olsen avviser også at det er dyrt for bedriftene å innføre hybrid, og sier de har tilbudt seg å være med på å spleise på det kvinnetillegget som kreves av innbetalinger i ordningen.
– Jeg synes også virksomhetslederne i sektoren kunne tatt ansvar. Om de synes dette er fælt kan de bare ta kontakt med Spekter og innfri kravet, sier hun.
KRAV: Nestleder Lise Olsen i LO Stat sier deres krav ligger fast.
Alf Ragnar Olsen
Oppfordrer folk til å holde seg borte fra kultur
Stortingskandidat, og tidligere HK-leder, Trine Lise Sundnes for Ap deltok også i marsjen, og holdt appell sammen med SVs Kari Elisabeth Kaski og Rødts Marit Sneve Martinussen.
– Jeg har full forståelse for at folk er forbanna. Det burde ikke være nødvendig å gå til dette skritt, sier hun.
Hun mener det er ganske tullete at damer i 2021 må være avhengige av at mennene deres må dø tidlig for å få en god pensjon, med henvisning til at de etterlatte får resten av pensjonsbeholdningen til enkeltpersonene i en innskuddspensjonsordning.
– Det er litt sånn «sliten mann med dårlig odds for langt liv søkes». Jeg anbefaler arbeidsgiverne å gå tilbake til forhandlingsbordet, og oppfordrer alle til å holde seg unna kulturinstitusjonene til konflikten har funnet sin løsning, sier hun.
Trine Lise Sundnes, stortingskandidat for Ap.
Anders Hauge-Eltvik
SANG: Ingen kulturstreik uten sang.
Anders Hauge-Eltvik