OPPTRAPPING: Kultursektoren trappes opp fra 1. oktober, dersom det ikke blir enighet i meklingen 30. september.
Anders Hauge-Eltvik
anders@lomedia.no
Kulturstreiken fortsetter med full styrke, og det er ikke meldt om noen tilnærminger mellom partene. Torsdag 30. september må de imidlertid møtes. Da kalles de inn til Riksmekleren for tvungen mekling.
Dette er prosedyren etter at en streik har vart i en måned.
Dersom partene ikke blir enige i denne meklingen, trappes streiken opp med 249 medlemmer dagen etter. Da vil 805 ansatte i kultursektoren være i streik.
I denne opptrappingen er tre nye virksomheter inkludert i streiken: Carte Blanche, Det Vestnorske Teateret og Turneteateret i Trøndelag.
Hybridpensjon i Trondheim: Her har musikere og sangere den pensjonsordningen kulturarbeiderne streiker for
Oversikten over kulturvirksomhetene som er rammet av streiken ser da slik ut fra 1. oktober:
• Den Nationale Scene (57)
• Bergen Filharmoniske Orkester (114)
• Den Norske Opera & Ballett (163)
• Det Norske Teatret (89)
• Nationaltheatret (62)
• Rogaland Teater (32)
• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (59)
• Kilden Teater og Konserthus (58)
• Trøndelag Teater (56)
• Oslo Nye Teater (38)
• Hålogoland Teater (33)
• Teater Innlandet (16)
• Carte Blanche (11)
• Det Vestnorske Teateret (5)
• Turneteatret i Trøndelag
Vil ha reelle forhandlinger
– Vi håper alltid på en løsning, og jobber for å få arbeidsgiverne til å gå inn reelle forhandlinger om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser. Vi har løsningen, men arbeidsgiverne nekter å lytte, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder i en pressemelding.
De streikende forbundene understreker at det er ingenting de heller vil enn å gi kulturopplevelser til publikum igjen, men at de ikke kommer utenom denne kampen for medlemmenes pensjoner.
– Vi håper arbeidsgiverne snart innser at de må holde løftene de har gitt. For oss er like pensjonsutbetalinger til kvinner og menn en selvfølge. Det burde det være for direktørene i kulturinstitusjonene også, sier Nora Hagen, Fagforbundets forhandlingsleder.
Spekter holder fast ved at de ikke har lovet noe, og avviser at det er snakk om et løftebrudd.
Den midlertidige pensjonsordningen ble inngått for å hjelpe kulturvirksomhetene i en vanskelig økonomisk situasjon for fem år siden. Dag Agledal i NTL understreker at de gikk med på dette for å hjelpe arbeidsgiverne.
– Vi har tatt ansvar. Vi har blitt med på et spleiselag med den midlertidige pensjonsordningen. Vi har gitt mye for at kultursektoren skal ha god økonomi, og et rikt og godt tilbud til innbyggerne. Nå forventer vi at arbeidsgiverne kjenner sin besøkelsestid, og bidrar til å finne en god, permanent løsning, sier Agledal.
LO Stat poengterer også at kostnadene ved hybridpensjon bare er marginalt større enn for innskuddspensjon, og mener disse er fullt ut håndterbare for kulturinstitusjonene.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik