JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for rettferdig pensjon:

Kulturarbeiderne til tvungen mekling: 249 nye tas ut i streik, dersom ikke partene blir enige

OPPTRAPPING: Kultursektoren trappes opp fra 1. oktober, dersom det ikke blir enighet i meklingen 30. september.

OPPTRAPPING: Kultursektoren trappes opp fra 1. oktober, dersom det ikke blir enighet i meklingen 30. september.

Anders Hauge-Eltvik

Torsdag skal partene i kultursektoren til Riksmekleren for tvungen mekling. Blir de ikke enige der, vil 805 ansatte være i streik fra 1. oktober.

2021092414345920210927124153

anders@lomedia.no

Kulturstreiken fortsetter med full styrke, og det er ikke meldt om noen tilnærminger mellom partene. Torsdag 30. september må de imidlertid møtes. Da kalles de inn til Riksmekleren for tvungen mekling.

Dette er prosedyren etter at en streik har vart i en måned.

Dersom partene ikke blir enige i denne meklingen, trappes streiken opp med 249 medlemmer dagen etter. Da vil 805 ansatte i kultursektoren være i streik.

I denne opptrappingen er tre nye virksomheter inkludert i streiken: Carte Blanche, Det Vestnorske Teateret og Turneteateret i Trøndelag.

Hybridpensjon i Trondheim: Her har musikere og sangere den pensjonsordningen kulturarbeiderne streiker for

Oversikten over kulturvirksomhetene som er rammet av streiken ser da slik ut fra 1. oktober:

• Den Nationale Scene (57)

• Bergen Filharmoniske Orkester (114)

• Den Norske Opera & Ballett (163)

• Det Norske Teatret (89)

• Nationaltheatret (62)

• Rogaland Teater (32)

• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (59)

• Kilden Teater og Konserthus (58)

• Trøndelag Teater (56)

• Oslo Nye Teater (38)

• Hålogoland Teater (33)

• Teater Innlandet (16)

• Carte Blanche (11)

• Det Vestnorske Teateret (5)

• Turneteatret i Trøndelag

Vil ha reelle forhandlinger

– Vi håper alltid på en løsning, og jobber for å få arbeidsgiverne til å gå inn reelle forhandlinger om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser. Vi har løsningen, men arbeidsgiverne nekter å lytte, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder i en pressemelding.

De streikende forbundene understreker at det er ingenting de heller vil enn å gi kulturopplevelser til publikum igjen, men at de ikke kommer utenom denne kampen for medlemmenes pensjoner.

– Vi håper arbeidsgiverne snart innser at de må holde løftene de har gitt. For oss er like pensjonsutbetalinger til kvinner og menn en selvfølge. Det burde det være for direktørene i kulturinstitusjonene også, sier Nora Hagen, Fagforbundets forhandlingsleder.

Spekter holder fast ved at de ikke har lovet noe, og avviser at det er snakk om et løftebrudd.

Den midlertidige pensjonsordningen ble inngått for å hjelpe kulturvirksomhetene i en vanskelig økonomisk situasjon for fem år siden. Dag Agledal i NTL understreker at de gikk med på dette for å hjelpe arbeidsgiverne.

– Vi har tatt ansvar. Vi har blitt med på et spleiselag med den midlertidige pensjonsordningen. Vi har gitt mye for at kultursektoren skal ha god økonomi, og et rikt og godt tilbud til innbyggerne. Nå forventer vi at arbeidsgiverne kjenner sin besøkelsestid, og bidrar til å finne en god, permanent løsning, sier Agledal.

LO Stat poengterer også at kostnadene ved hybridpensjon bare er marginalt større enn for innskuddspensjon, og mener disse er fullt ut håndterbare for kulturinstitusjonene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy