JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020

Kultursektoren må til Riksmekleren: – Stor streikefare, sier LO Stat

SKAL I MEKLING: Lønnsoppgjøret i kultursektoren havner hos Riksmekleren, opplyser LO Stat-nestleder Lise Olsen.

SKAL I MEKLING: Lønnsoppgjøret i kultursektoren havner hos Riksmekleren, opplyser LO Stat-nestleder Lise Olsen.

Ole Palmstrøm

Ny pensjonsordning for ansatte i teatre, orkestre og opera skaper problemer.

2020102209374120220812113532

anders@lomedia.no

– Spekter må oppfylle inngåtte avtaler, ellers er vi i streik, sier nestleder Lise Olsen i LO Stat, som leder forhandlingene på vegne av medlemmene i Fagforbundet, Creo og NTL.

Lang prosess

LO Stat har forsøkt å få til en ny pensjonsordning i kultursektoren, som skal være kjønnsnøytrale og livsvarige siden 2015. I 2016 inngikk LO Stat en avtale med Spekter om en midlertidig innskuddspensjonsordning og et felles mål om å finne fram til en livsvarig og kjønnsnøytral pensjonsordning.

Lise Olsen poengterer at denne avtalen sparte kultursektoren for store summer i en krevende periode.

Hun sier LO Stats løsning er innføring av hybridpensjon.

– Vi har krevd hybridpensjon – den vil løse alt. Men Spekter nekter å snakke om hybridpensjon, samtidig som de ikke kommer med egne forslag til løsning. Til tross for korona-situasjonen er begeret fullt, og vi tar heller en streik enn fortsatt å bli utsatt for Spekters vrangvilje, sier Lise Olsen.

Skuffet Creo-nestleder

Nestleder Christine Thomassen i Creo er ikke fornøyd.

– Vi gikk med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre kulturlivet en levedyktig framtid. Et kulturliv hvor tilbudet og opplevelsene står i sentrum. Spekter viser i forhandlingene at alle løftene om å dra lasset sammen kun var fagre ord, sier Thomassen.

LO Stat peker på at en innskuddsordning gjør at kvinner kommer dårligere ut enn menn, ettersom de i snitt lever tre år lenger. Det passer dårlig i denne sektoren, påpeker NTL:

– Dette i en sektor hvor om lag halvparten av de ansatte er kvinner, og alle ansatte hadde en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon før 2016, sier Dag Agledal, NTLs forhandlingsleder.

Også Fagforbundet avviser en innskuddsordning, ettersom det er knyttet større risiko til denne for arbeidstakerne.

– Vi har allerede strukket oss langt med avtalen om midlertidig innskuddspensjon, sier Nora Hagen, Fagforbundets forhandlingsleder.

Spekter ser fram til konstruktiv mekling

Kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter vil ikke diskutere detaljene i uenigheten.

– Kulturvirksomhetene har vært innstilt på å gi et lønnsoppgjør på linje med det resten av Norge kan regne med å få i år. For øvrig ønsker ikke vi å gå nærmere inn på innholdet i kravene som har vært diskutert med fagforeningene i forhandlingene, uttaler hun.

Dahl Dørnes understreker at de ønsker å unngå streik.

– Vi beklager at det ikke ble oppnådd enighet, men ser nå frem til en konstruktiv mekling. Der er vårt mål å få til løsninger som er gode for både de ansatte og virksomhetene, slik at vi kan unngå streik, sier hun og legger til:

– Spekter vil som alltid møte i mekling med ambisjoner om å finne løsning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy