Kutt i mange fritidsklubber – bekymret for sårbar ungdom
KUTT: Færre aktiviteter og redusert åpningstid er ofte resultatet når fritidsklubber rammes av kutt. (Illustrasjonsfoto)
Almedie.no
Fritidsklubber får mye skryt, men ikke ressursene de trenger til sitt verdifulle arbeid, mener organisasjonen Ungdom og Fritid.
kathrine.geard@fagbladet.no
En fersk undersøkelse som organisasjonen Ungdom og Fritid nylig gjennomførte blant sine medlemsklubber, viser at mange klubber er under sterkt press.
– Resultatene fra undersøkelsen gjør oss spesielt bekymret for konsekvensene dette kan få for ungdom i sårbare livssituasjoner. Mange av disse deltar ikke i andre fritidsaktiviteter, og klubben er derfor en svært viktig nøkkel for fellesskap og voksenkontakt, sier Marte Emilsen, kommunikasjonskonsulent i Ungdom og Fritid.
Mange lovord
Fritidsklubbene blir stadig trukket fram som en viktig sosial fellesskapsarena som motvirker utenforskap. Blant annet i Folkehelsemeldingen og opptrappingsplanen for psykiske helse.
Mannsutvalget lovpriste fritidsklubbenes forebyggende og positive effekt og foreslår at kommunene blir lovpålagt å ha et fritidstilbud til barn og unge.
Regjeringen lover i sin handlingsplan å bidra til et kvalitetsløft i fritidsklubber lokalt og stimulere til utvikling av nye tilbud og åpne møteplasser.
FELLESARENA: Fritidsklubber får mye skryt, men står ofte på lista over aktuelle sparetiltak. (Illustrasjonsfoto)
Bao Truong/Unsplash
Mange kutt
Likevel: I undersøkelsen til Ungdom og Fritid svarte i overkant av 23 prosent at det allerede i år er gjennomført nedleggelse eller kutt i fritidsklubb-tilbudet.
Sparetiltakene handler blant annet om færre aktiviteter, reduksjon i bemanning, vikarbruk og åpningstider. Eller i verste fall nedleggelse.
Samtidig svarte 28 prosent «ja» på spørsmål om det er foreslått nye kutt eller nedleggelser. Det er mange spareprosesser ute i kommunene og ikke-lovpålagte tilbud som ungdomsklubber står laglig til for hogg.
ETTERLYSER HANDLING: Marte Emilsen i Ungdom og Fritid sier politikerne må verdsette fritidsklubbene gjennom mer enn ord.
Ungdom og Fritid
Bekymret for konsekvensene
Organisasjonen hadde i fjor 693 medlemmer. Majoriteten er kommunalt drevne fritidsklubber og ungdomshus med til sammen rundt 2500 ungdomsarbeidere og over 100.000 ungdommer.
– Vi er også bekymret for hvordan det påvirker ansatte jevnlig å bli utsatt for kutt og nedleggelser, og at feltet mister mye kompetanse, relasjoner og erfaring dersom ansatte slutter i jobben, sier Emilsen.
Ungdom og Fritid frykter dette bare er starten på en rekke kutt og nedleggelser. De er skuffet over at rosende ord og løfter ikke følges opp av handling og nødvendig styrking av en viktig sektor.
STORD: Harri Fritidsklubb holder til i Grendahuset i Kårevik på Stord.
Privat
Kjemper for klubben
På Stord ble Litlabø fritidsklubb lagt ned i fjor mens Harri fritidsklubb foreløpig har overlevd. Den holder åpent to kvelder i uka, og hver gang er rundt 30-40 ungdommer til stede.
– Det er sårt for ungdommen at fritidsklubben deres stadig er i fare. Det er en trygg plass for mange av dem. Her trenger de ikke prestere, men kan senke skuldrene, sier leder for Harri fritidsklubb, Kari Yttredal.
Hun forteller at klubben flere ganger har vært et aktuelt sparetiltak i kommunens budsjettdiskusjoner, men at ungdommer og ansatte har stått på overfor politikerne og så langt klart å unngå nedleggelse.
EGEN LOGO: Ungdommer og ansatte kjemper for at klubben skal overleve framover.
Politikerbesøk var en vekker
De har blant møtt opp i kommunestyresalen og gjort andre grep som har lagt press på dem som styrer pengesekken.
– Årsaken til at vi har beholdt klubben, er nok at vi inviterte politikere fra alle partier på besøk. Flere av de elleve som kom, visste ikke engang at klubben fantes. Nå så de med egne øyne hva den betyr. Da ble det vanskeligere å kutte støtten.
Yttredal tror imidlertid ikke de kan hvile på laurbærene framover.
– Vi veit vi må kjempe videre for å beholde klubben fra år til år. Det er utrolig tungt. Vi er nervøse hver gang. Det burde ikke være sånn, sier hun og legger til:
– Fritidsklubb burde være en lovbestemt oppgave. Alle ungdommer skal ha lik respekt. Det skal være fritidstilbud til alle.
Ungdom og Fritid har i flere år arbeidet for lovfesting av fritidsklubber og utdanningsmuligheter for ungdomsarbeidere i tett samarbeid med blant andre Fagforbundet.