Tannlege
Kutt i tannhelsa provoserer Rødt: – Høyre gjør hullet i velferden enda større
Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.
Sissel M. Rasmussen
Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform. Det er å spole tida tilbake, mener Rødt.
aslak@lomedia.no
Høyres prioritering av tannhelse står i kontrast til det både regjeringa, SV og Rødt legger opp til. Mens Høyre vil kutte 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform, legger Rødt opp til en økning på 2,9 milliarder kroner. SV setter av 1 milliard kroner i sitt alternative budsjett.
– Dette er usosialt og setter en stopper for de små stegene som er tatt for å behandle tennene som en del av kroppen, sier stortingsrepresentant Seher Aydar i Rødt til FriFagbevegelse.
• Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten
Kutter 318 millioner kroner
Høyre la fram sitt alternative statsbudsjett tirsdag. Kuttet på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform inkluderer også et kutt på 10 millioner kroner på utrednings- og utvalgsarbeidet på tannhelsefeltet.
– Hullet i velferden vår blir enda større med Høyres opplegg. Det blir som å spole tilbake til tida før det ble flertall på Stortinget for en tannhelsereform, hevder Rødt-politikeren.
Hun synes kuttet fra Høyre er feil vei å gå. Spesielt nå som mange sliter med en galopperende prisvekst og køene til matstasjonene øker. Ifølge Rødt-leder Bjørnar Moxnes oppsøker «flere hundre tusen familier» Nav for akutt hjelp og må velge mellom måltider og strøm for å få det til å gå rundt.
– Det skal ikke være beløpet på konto som avgjør om du kan gå til tannlegen. Å kutte som Høyre gjør rammer de som sliter med smerter i tennene eller ikke har råd til å betale for behandlingen, sier Aydar.
I dag er ordningen slik at tannlegebehandlingen er gratis fram til det året du fyller 18 år. Hovedregelen er at voksne over 22 år må betale tannlegeutgiftene selv. Det gis unntak for enkelte tilstander.
Blir du syk eller skadet i Norge, tar fellesskapet regningen. Unntaket er altså tennene.
Målet for Rødt og Seher Aydar er å likestille tannhelse med andre helsetjenester i løpet av fire år
André Kjernsli
Gratis i løpet av fire år
Når Rødt setter av 2,9 milliarder kroner til tannhelsereformen i sitt alternative budsjett, innebærer det følgende:
• Én million vil få billigere tannhelse i 2023
• 40 prosent refusjon over egenandelstaket på 2.500 kroner
• Økte takster for stønad til tannbehandling med forventet pris- og kostnadsvekst
• Styrking av Tverrfaglig psykolog- og tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsofre og personer med odontofobi (TOO)
Pengene i alternativt budsjett er første skritt på veien mot gratis tannhelse for alle. Målet er å likestille tannhelse med andre helsetjenester i løpet av fire år.
• Regjeringa dropper tannhelse i budsjettet
Setter sin lit til SV
Måten tannhelsereformen skal finansieres på er å øke selskapsskatten gradvis gjennom stortingsperioden, ifølge Aydar. Selskapsskatten har vært på 23 prosent siden 2016. Hensikten med skatteøkningen er å sikre ordningen med gratis tannhelse til hele befolkningen.
Beregninger fra Rødt viser at økningen i selskapsskatten til 26 prosent vil gi staten ekstra inntekter på 14,8 milliarder kroner. Gratis tannhelse for alle vil trolig koste om lag 12 milliarder kroner.
– Vi har ingen tid å miste. Høyre viser sitt sanne ansikt ved å kutte på denne måten. Nå blir det desto viktigere at regjeringen kommer med kraftfulle tiltak i forhandlingene med SV, mener Aydar.
Slik svarer Høyre
Høyre har andre prioriteringer enn regjeringen innen helsebudsjettet, ifølge stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H).
Partiet mener det er viktigere å redusere økte ventetider for pasienter framfor å innføre gratis tannhelsetjeneste for nye aldersgrupper.
– Vi har en tannhelsetjeneste i Norge som fungerer godt, skriver Svardal Bøe i en epost til FriFagbevegelse.
Han viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om at nesten 80 prosent av befolkningen har god tannhelse.
– Det er også slik at tannbehandling allerede er gratis for én av fire innbyggere, inkludert barn og unge, personer med rus-lidelser og eldre, enten de er på sykehjem eller får hjemmesykepleie, forteller Høyre-politikeren.
Endret støtteordningene
Høyre vil styrke tilbudet for de som trenger det mest i tannhelsetjenesten.
– Det var også grunnen til at Høyre i regjering endret støtteordningene slik at støtten treffer de som trenger det mest. Gjennom flere statsbudsjetter økte vi de økonomiske rammene til TOO-ordningen (tilrettelagt tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsutsatte og personer med sterk angst for tannbehandling) slik at flere kunne benytte seg av den, sier han.
– Vi er opptatt av god tannhelse, men det er naturlig at vi gjør andre prioriteringer i budsjettet vårt, som for eksempel å legge inn mer penger til å ta ned ventetidene i sykehusene slik at folk får raskere behandling, understreker Svardal Bøe.
Stans i reformarbeidet
Arbeidet med tannhelsereformen har stoppet opp etter at regjeringa kom SV litt i møte under fjorårets tøffe forhandlinger om statsbudsjettet for 2022.
Utfallet ble et styrket tannhelsetilbud for overgrepsofre og folk med sykelig tannlegeskrekk – ved siden av halv pris hos tannlegen for 21- og 22-åringer.
Verken nye satsinger på tannhelse eller noen utvidelse av rettigheter til nye grupper er med i regjeringas forslag til statsbudsjett for neste år. Forhandlingene med SV er godt i gang, og mange, inkludert LOs medlemmer, håper nå at partiet vil få gjennomslag på tannhelse i budsjettet.
Ved siden av at regjeringa har opprettet et tannhelseutvalg som skal levere sine anbefalinger innen juni 2024, står det følgende i Hurdalsplattformen:
«Regjeringen ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester».