Kvinne oppsagt fra lederjobben og ekskludert fra Fagforbundet etter nazianklage
Anneli Virtanen har mistet både lederjobben i Trondheim kommune og medlemsskapet i Fagforbundet.
Skjermdump Facebook
En driftsleder i Trondheim kommune er sagt opp etter at det ble kjent at hun hadde tilknytning til nazistiske miljøer. Nå er hun også ekskludert fra Fagforbundet.
sidsel.hjelme@fagbladet.no
Anneli Virtanen jobbet som driftsleder i Trondheim bydrift og hadde blant annet ansvar for byens minnested for ofrene etter 22. juli-terroren.
Det skapte sterke reaksjoner blant kollegene da det ble kjent at den nyansatte driftslederen hadde tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR).
I tillegg er hun programleder i høyreorienterte Alternativ media, der de også har brukt symboler som øks og flagg, noe Virtanens kolleger har reagert negativt på.
– Hun er formelt oppsagt, bekrefter Einar Aassved Hansen, byutviklingsdirektør i kommunen, overfor ABC Nyheter som først omtalte saken.
NAZITOG LUDVIKA 1. mai 2018: Her sees Anneli Virtanen i NMRs flaggborg og i nazistenes uniform for dagen (nummer tre fra høyre). Mannen foran til høyre med briller er Pär Öberg, en av NMRs mest markante profiler og ifølge ABC Nyheter den som hevder at Virtanen aldri har vært medlem. Foto: Nordfront
Nordfront
Sikkerhetsrisiko
Ifølge byutviklingsdirektøren er det hennes atferd og omtale av kolleger i sendingene på Alternativ media som er begrunnelse for oppsigelsen. Han sier videre til ABC Nyheter:
– Det er i tillegg gjort en sikkerhetsrisikovurdering basert på opplysningene om hennes aktiviteter i Sverige som blant annet ABC Nyheter publiserte på slutten av fjoråret. Denne vurderingen konkluderte også med at hun ikke kunne ha den lederstillingen hun var ansatt i.
Fratatt våpen
ABC Nyheter har dokumentert at Virtanen tidligere er fratatt våpen og våpentillatelser av svensk politi på grunn av tilknytningen til NMR og det som svenske myndigheter mener kan være en sikkerhetsrisiko.
Anneli Virtanen selv hevder at hun aldri har vært tilknyttet nazistiske NMR, men bare arbeidet for dem som fotograf. Men i det materialet som det svenske overvåkningspolitiet la fram for en svensk domstol i for høst, er det bilder av henne både uniformert og i flaggborgen under en av naziorganisasjonens demonstrasjoner.
Ekskludert fra Fagforbundet
Mange oppsagte søker juridisk hjelp gjennom fagforeningen sin, men for Virtanen er denne døren lukket. På forbundsstyremøtet i slutten av april ble hun i et enstemmig vedtak ekskludert fra Fagforbundet.
Begrunnelsen for å ekskludere Anneli Virtanen var at hun har opptrådt i strid med forbundets vedtekter, der det i paragraf 6.5 heter: «Arbeidstakere som står tilsluttet eller representerer politiske partier, organisasjoner eller grupper som har nazistisk, rasistisk eller fascistisk formål, kan ikke være medlemmer i forbundet.»
Eksklusjon av medlemmer er behandlet etter vedtektenes paragraf 10: Forbundsstyret kan ekskludere medlemmer som opptrer i strid med Fagforbundets vedtekter eller vedtak.
– I Virtanens tilfelle er det ikke tvil om at det hun står for er det stikk motsatte av det Fagforbundet står for. Dette er godt dokumentert både gjennom TV-kanalen hun er programleder i, og i bilder fra politiske demonstrasjoner, sier leder for organisasjonsavdelingen i Fagforbundet, Karin Bøyum til Fagbladet.
Fast prosedyre
I forkant av eksklusjonen hadde Anneli Virtanen et møte med Fagforbundets politiske ledelse. Her ble hun forelagt begrunnelsen for eksklusjonsforslaget og hadde mulighet til å få fram nye opplysninger.
Eksklusjon av medlemmer må behandles av Fagforbundets forbundsstyre, og forekommer svært sjelden.
– I hele 2019 hadde vi én eksklusjon, og den hadde en lignende begrunnelse, opplyser Bøyum og legger til:
– Jeg er stolt av at vi som organisasjon er tydelige i slike saker.
I Virtanens tilfelle var forbundsstyrets avgjørelse enstemmig. Om det er dissens i forbundsstyret, kan mindretallet anke avgjørelsen videre til forbundets høyeste organ mellom landsmøtene, landsstyret. Men det vil altså ikke være aktuelt i dette tilfellet.
Varsler kamp videre
Fagbladet har forsøkt å få kontakt med Anneli Virtanen uten å nå henne. Hos hennes advokat Brynjar Meling får vi opplyst at han er opptatt i retten hele uken, og neppe har tid til å uttale seg om saken nå. Til ABC Nyheter sier Meling:
– Vi mener oppsigelsen er ugyldig, usaklig og krenker ytringsfriheten. Her er det helt klart tatt hensyn til utenforliggende hensyn. Vi er nå i en prosess med Trondheim kommune om dette.
Advokat Meling sier at de også vurderer mulige tiltak overfor Fagforbundet:
– Når det gjelder eksklusjonen fra Fagforbundet, så er det en interessant juridisk problemstilling som vi også vurderer. I denne situasjonen med oppsigelse, hadde hun jo nettopp trengt en fagforening, sier Meling.
«Alternativ media» har på sin facebookside satt i gang en innsamlingsaksjon for å finansiere Virtanens rettssak mot sin tidligere arbeidsgiver, Trondheim kommune.