Arkivfoto: Kostymemakerne på Nationaltheatret i forbindelse med en oppsetning i 2016.
Anita Arntzen
I 2014 ble store deler av Nationaltheatret verksted slått sammen med verkstedet Riksteateret. Sammenslåingen gjorde at ansatte som ble flyttet til et nytt verksted på Alna fikk en lønnsøkning for å matche Riksteateret, mens kostymemakerne på Nationaltheatrets loft ble værende på det gamle lønnstrinnet, ifølge Aftenposten.
• Maks idømt straff for å sende arbeidstaker i døden? 60 dager i fengsel
Kan få oppreisning
Nå har kostymemakerne fått nok. Leder for den største fagforeningen på teatret, Henriette Jevnaker i Fagforbundet Teater og Scene, har klaget arbeidsplassen inn til Diskrimineringsnemnda, som skal avgjøre saken innen sommeren. Det er også fremmet spesifikke krav for ni ansatte i kostymeverkstedet. Til sammen utgjør kravet omtrent 140.000 kroner per år. Får Jevnaker og de andre ansatte medhold, kan Diskrimineringsnemnda kreve at arbeidsplassen gir oppreisning.
• Uten fagbevegelsen ville du tjent 80.000 mindre. Men hva med sjefen din?
Tre prosent under mennene
Nationaltheatret mener på sin side at ulikhetene i lønn er velbegrunnet.
– Forskjellene kan forklares etter likestillingslovens bestemmelser om lovlig forskjellsbehandling, sier direktør Marta Færevaag til Aftenposten.
Hun understreker at kvinner på Nationaltheatret i snitt tjener 97 prosent av en gjennomsnittlig mannslønn, mens gjennomsnittet på landsbasis ligger på 87.1 prosent.
• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte