JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjefen må gå etter søppelkaoset:

Lan Marie Nguyen Berg sparker renovasjonsdirektøren

SPARKER DIREKTØREN: Lan Marie Nguyen Berg setter inn ny direktør for Renovasjonsetaten i Oslo. Det skjedde samtidig som Rødt varslet forslag om mistillit.

SPARKER DIREKTØREN: Lan Marie Nguyen Berg setter inn ny direktør for Renovasjonsetaten i Oslo. Det skjedde samtidig som Rødt varslet forslag om mistillit.

Håkon Benjaminsen

– Sikkert en klok beslutning, men ikke det viktigste, svarte Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som holdt pressekonferanse om mistillit til byråden.

2017011613470020230821171436

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt pressekonferanse om mistillit til byråd Lan Marie Nguyen Berg, da meldingen kom som tok all oppmerksomheten; byråd Lan Marie Nguyen Berg fjerner Pål Sommernes fra direktørjobben i Renovasjonsetaten. Allerede i morgen konstitueres en ny direktør. Inn i direktørstolen kommer Arild Sundberg, som i dag er kommunaldirektør i Byrådsavdelingen for finans.

MÅ GÅ: Renovasjonsdirektør Pål Sommernes.

MÅ GÅ: Renovasjonsdirektør Pål Sommernes.

Trond Solberg, VG

Arbeidstilsynet avdekket 344 lovbrudd på én måned i Oslo-renovasjonen

Mistillit til byråden

Rødt meldte i morges at de vil fremme mistillit mot Lan Marie Nguyen Berg dersom ikke kontrakten med Veireno brytes. Partiet mener bruddene på arbeidsmiljøloven og 30.000 klager er mer enn nok til å si opp avtalen, og vil ha kommunal overtakelse av tjenesten fra 1. januar neste år. Klokka 12.00 inviterte Bjørnar Moxnes til pressekonferanse.

Like før konferansen var over kom meldingen om direktøravgangen.

– Det er sikkert en klok beslutning, men ikke det viktigste, kommenterte Bjørnar Moxnes.

For Moxnes er det viktigste at kontrakten nå heves og at kommunen gjenoppretter renovasjon i egenregi.

Fem uker var nok med søppelkjøring i Norge

NYTT FOKUS: Rødts Bjørnar Moxnes varsler mistillit mot Lan Marie Nguyen Berg dersom ikke byråden avslutter kontrakten med Veirneo. På slutten av pressekonferansen kom meldingen om at Nguyen Berg bytter ut direktør Pål Sommernes.

NYTT FOKUS: Rødts Bjørnar Moxnes varsler mistillit mot Lan Marie Nguyen Berg dersom ikke byråden avslutter kontrakten med Veirneo. På slutten av pressekonferansen kom meldingen om at Nguyen Berg bytter ut direktør Pål Sommernes.

Ola Tømmerås

Største skandalen

– Hvis ikke grove lovbrudd og 30.000 klager er nok til å heve en kontrakt, så kan vi aldri heve noen kontrakt. Jeg vil ikke være med på å gi signal til bransjen om at i Oslo kan de gi anbud til underpris og likevel beholde oppdraget, poengterte Moxnes. Han viste til at byer som Bergen, Trondheim, Bodø, Tromsø og flere besørger renovasjonen selv, attpåtil med lavere renovasjonsgebyr enn i kommuner der renovasjonen er satt ut på anbud.

– Dette er den største skandalen på mange år i Oslo. Den er større enn Adecco/Ammerudlunden. Det tok Høyre-byråden fire dager å avslutte kontrakten med Adecco da forholdene på Ammerudlunden ble avslørt. Nå er det på tide at det rødgrønne byrådet viser samme handelkraft, sa Moxnes.

Han påpekte også at dersom Oslo skal fortsette på samme vis, så vil innbyggerne gjenoppleve kaoset om fire år - når neste anbudsvinner skal overta tjenesten.

Følg Fagbladet på Facebook

Venter ikke på Deloitte

Like før jul engasjerte byråden revisjonsselskapet Deloitte til å gjennomgå alle sider ved dette anbudet. Rapporten fra Deloitte er ventet i mars måned. Moxnes er ikke villig til å vente på den.

– Deloitte-rapporten er nyttig for å finne ut om vi trenger en ny aktør eller om Veireno kan fortsette ut året, men ikke for å avbryte kontrakten. Vi har en knusende dom fra Arbeidstilsynet og 30.000 klager. Det må være mer enn nok, kommenterte Moxnes.

Abonner på fagbladets nyhetsbrev

Taus Raymond Johansen

Fagbladet har i lang tid forsøkt å få kommentar fra byrådsleder Raymond Johansen, til Rødts forslag om renovasjon i egenregi og om mistillit til byråd Lan Marie Nguyen Berg, uten hell. I dag viste byrådslederens kontor til pressemeldingen fra byråd Lan Marie Nguyen Berg om Sommernes avgang.

– For å gjenopprette tillit

Lan Marie Nguyen Berg vil gjenopprette tilliten til innbyggerne ved å sparke renovasjonsdirektør Sommernes.

Hverken byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, eller byrådsleder Raymond Johansen har så langt kommentert Rødts forslag om å ta renovajsonstjenesten tilbake i egenregi eller den varslede mistilliten til byråden dersom hun ikke bryter kontrakten. I steden kom meldingen som en liten bombe samtidig med Rødts pressekonferanse.

– For meg er det viktig å raskt få gjenopprettet tilliten til avfallsinnehnting hos innbyggerne i Oslo. For å få kontroll på avfallsinnhentingen er det nødvendig med nye krefter. Jeg har derfor valgt å sette inn en av våre mest erfarne ledere, nåværende kommunaldirektør i Byrådsavdelingen for finans, Arild Sundberg, i stillingen, sier hun i en pressemelding.

Sommernes selv sier:

– Jeg har etter initativ fra byråden og etter dialog med Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, kommet fram til at det beste for Oslo kommune og Renovasjonsetaten, er at jeg trekker meg som direktør, melder Sommernes.

Dette er den største skandalen på mange år i Oslo. Den er større enn Adecco/Ammerudlunden.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy