JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanning

Lærlingene i helse- og oppvekstfag er mest fornøyd

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Ole Martin Wold

Et klart flertall av lærlingene sier de er motiverte for å lære og trives på arbeidsplassen. Aller best trives lærlingene i helse- og oppvekstfag.

2022021710451920220217104519

Hovedfunnene i årets lærlingundersøkelse fra Utdanningsdirektoratet er i all hovedsak positive.

92 prosent sier de er motiverte for å lære på arbeidsplassen, 85 prosent sier de trives på arbeidsplassen, 77 prosent er fornøyde med valg av fag og andelen som har blitt mobbet, er nede på 3,6 prosent.

Ett fag utmerker seg på den positive siden: Helse- og oppvekst. 93 prosent av de som har valgt denne veien trives og sier at de er fornøyd med valget de har tatt.

Lærlingene på helse- og oppvekstfag er enig i at yrkesfaglig fordypning er viktig for å få kjennskap til arbeidslivet. Det er også i denne gruppa at flest svarer at de er helt enig eller nokså enig i at yrkesfagene ga et godt grunnlag for det de skulle lære i bedriften.

Lærlingene i helse- og oppvekstfag har høyest andel elever som har vært i praksis både på vg1 og vg2, med 83 prosent.

Lite mobbing

De tre siste åra har det vært en svak nedgang i lærlinger som melder at de blir mobbet på arbeidsplassen. Restaurantbransjen fremstår som det tøffeste stedet å være lærling, mens helse- og oppvekst også her er blant de som kommer best ut: Mens 8,5 prosent av lærlingene som har valgt mat- og restaurantfag oppgir å bli mobbet 2- 3 ganger i måneden, er tilsvarende tall for helse- og oppvekst 3,4 prosent.

Dessverre kan det virke som om et fellestrekk ved lærlinger som utsettes for mobbing er at de synes det er vanskelig å melde fra. Enda vanskeligere ser det ut til å være å bli tatt på alvor: Av de som oppgir at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere, svarer 60 prosent at de har fortalt det til noen i bedriften. Kun 34 prosent svarer imidlertid at det ble gjort noe for å få slutt på mobbingen.

Mye delt: Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Positivt

– Det er veldig gledelig å få bekreftet at lærlingene i dag i hovedsak er motiverte, trives på jobb og er fornøyde med valget de har tatt, sier nestleder av Fagforbundet Ung, Jeanette Lea Romslo til organisasjonens nettsted.  

Nestleder av Fagforbundet Ung, Jeanette Lea Romslo.

Nestleder av Fagforbundet Ung, Jeanette Lea Romslo.

Martine Grymyr

Til tross for overveiende gode resultater, ser hun muligheter til å legge enda bedre til rette for lærlingene. 

–  En større satsing på rådgivningstjenesten man får allerede på ungdomsskolen, flere læreplasser og et betydelig yrkesfagløft kan være med på å øke antallet fornøyde lærlinger enda mer i tiden fremover.  

Intern plan

Romslo peker blant annet på at hele 16 prosent av lærlingene ikke har en intern plan for hva de skal lære i bedriften.  

 – Dette ser vi dessverre også når vi er ute på arbeidsplassbesøk og på patruljer hvor vi møter lærlinger. Denne undersøkelsen viser at det er en brist i systemet, hvor flere bedrifter ikke har noen plan for lærlingenes utviklingsløp. Undersøkelsen her viser at rundt 3 av 10 lærlinger mangler en slik intern plan, forklarer Romslo, og fortsetter: 

– Det er en lovpålagt oppgave å ha en plan over hva lærlingene skal gjennom i tiden de er der – denne skal være i tråd med læreplanen for faget man har valgt. Den skal nemlig vise hvordan bedriften skal svare på de målene som er satt.  

Bedriften skal også stå for en halvårlig vurdering med en samtale med lærlingen om status og hvordan de føler at det går. I undersøkelsen svarer 71 prosent at de har hatt en helårsvurdering med en i bedriften eller opplæringskontoret, der de går gjennom hva de har lært og hva de skal lære fremover. Under 20 prosent svarer at de har samtaler, men ikke hvert halvår.

– Dette er viktig både for lærlingens egen utvikling, men også som et godt og nødvendig verktøy for både lærebedriften og opplæringskontoret, sier Romslo. 

Ønsker lovfestet læreplass 

Tall fra Kunnskapsdepartementet viser at det hvert år er nesten 7000 søkere som står uten læreplass. Det er 7000 yrkesfagelever som ikke får fullført utdanningen sin. 

– Det er 7000 for mange. Ikke bare er det utrolig kjipt for de ungdommene det gjelder, men samfunnet går samtidig glipp av viktige ressurser – særlig når vi vet at Norge kan komme til å mangle 100 000 fagarbeidere i 2035, sier Romslo, og avslutter: 

– Fagforbundet Ung mener at alle skal få fullført utdanningen sin, og at det selvsagt også skal gjelde for de som velger yrkesfag. Vi mener det er på høy tid å lovfeste retten til læreplass. Nå må vi brette opp ermene og sørge for at vi får tak i den kompetansen som trengs i fremtiden. 

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
13.427 lærlinger og 375 lærekandidater har svart på lærlingundersøkelsen for 2021. (Illustrasjonsfoto)

13.427 lærlinger og 375 lærekandidater har svart på lærlingundersøkelsen for 2021. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Ole Martin Wold