Hodene ruller i forbundskandalen

Lederen går og medlemmene flykter

Kasserer trakk seg – får to millioner kroner i fallskjerm

Utenriksministeren trukket inn i saken

GÅR AV: Leder Annelie Nordstrøm innrømmer at hun selv er en del av ukulturen i det svenske fagforbundet Kommunal.

GÅR AV: Leder Annelie Nordstrøm innrømmer at hun selv er en del av ukulturen i det svenske fagforbundet Kommunal.

Flicr.com

Nå melder lederen at hun trekker seg, og så langt har nær 10.000 medlemmer forlatt Fagforbundets svenske søsterorganisasjon.

2016011908225620160122092102

simen.grimsrud@fagbladet.no

Se hva medlemmene mener

Annelie Nordstrøm sier at hun går av som leder i Kommunal, men at det ikke skjer før forbundets kongress i mai. I forrige uke ble Sverige rystet av Aftonbladets avsløringer om at Fagforbundets søsterorganisasjon Kommunal har brukt medlemmenes penger på å eie et luksusutested som selger vinflasker til 32.000 kroner og serverer gjestene nakenshow – hvor også pornostjerner har deltatt.

Ifølge Annelie Nordström selv handler saken blant annet om manglende internkontroll og en usunn kultur. Hun medgir også at hun selv er en del av denne kulturen. bland annat om bristande internkontroll och en osund kultur. Hon medgav att hon är en del av den kulturen.

– Vi sier at vi må kunne se medlemmene i øynene og stå inne for alt vi gjør, og at alle beslutningene vi tar er garantert til medlemmenes beste. Det gjelder fra og med i dag, sier Nordstrøm til Kommunalarbetaren.

Gikk med fallskjerm

Forbundskasserer Anders Bergström var den første som trakk seg etter avsløringene, men får med seg en fallskjerm på nesten to millioner kroner.

Feministisk

Forbundet, som er uttalt feministisk, skal ifølge avisa ha investert 320 millioner kroner på å drive utesteds- og konferansevirksomhet. I 2012 gikk virksomheten med 112 millioner kroner i minus, ifølge Aftonbladet.

I tillegg kommer det fram at Kommunal har brukt mye penger på alkohol til ledelsen og ansatte. Julebordet til Kommunal for to år siden hadde en prislapp på over 300.000 svenske kroner. Med 200 deltakere kom kuvertprisen på 1500 svenske kroner.

– Medarbeiderne i Kommunal gjør et fantastisk arbeid og vi vil naturligvis invitere dem på julebord. Man bør sette spørsmålstegn ved de store kostandene til alkohol. Det er ved visse anledninger blitt drukket altfor mye. Vi har vært for generøse. Vi vil ta tak i alkoholkulturen som har forekommet, sa leder av Kommunal, Annelie Nordström på en pressekonferanse før helgen.

Medlemmene flykter

På fredag trakk forbundskasserer Anders Bergström seg fra sin stilling. Samtidig kom det fram at han får en fallskjerm på nesten to millioner kroner. Det har fått mange til å reagere.

Da ble det meldt at 5.000 medlemmer bedt om å bli meldt ut av Kommunal, melder Kommunalarbetaren.

Bergström selv sier til ka.se at han ikke har vært helt ærlig etter Aftonbladets avsløringer.

– Jeg vurderer at jeg er mer til skade enn til nytte for kommunal, sier han til nettstedet, sier Bergström til ka.no.

– Jeg har gjort det feilsteget at jeg ikke har vært helt sannferdig på ett område, som handler om at det var mer representasjon på en reise til London enn jeg tilsto i et intervju med Aftonbladet. Det tar jeg nå konsekvensene av og går av som forbundskasserer, sier han.

Forbundsledelsen forsvarer fallskjerm

Fallskjermen på to millioner kroner får Bergström fordi han, i likhet med resten av forbundsledelsen, har en trygghetsavtale. Det forsvares av Kommunals nestleder Per Homström:

– Ja, Anders har en trygghetsavtale som ble tegnet da han ble valgt inn i forbundsledelsen. I hans tilfelle har han 78 prosent av lønna si fram til den dagen han blir pensjonist ved 60 år, så det blir 34 måneder, sier Holmström til ka.se.

På spørsmål om det er rimelig at den avgåtte forbundskassereren får nesten to millioner kroner i etterlønn, svarer nestlederen dette:

– Rimelig eller rimelig. Noen form for trygghet har man når man sitter i et forbundsstyre. Anders har ikke gjort noe kriminelt. Det er de regelverk vi har, sier Holmström.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy