Ledertrening
Lederen må kjenne sine ansatte
– Jeg har tenkt for mye på fag og for lite på de ansatte. Hvorfor skal de ansatte velge å følge meg som leder?

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Elin Heen gleder seg over å tone ned målstyringen, og legge vekt på tilliten og troen på at medarbeiderne løser oppgavene på beste vis. I fjor høst dumpet det en e-post ned i innboksen hennes. Overskriften var «Ønsker du å videreutvikle deg som leder?»
Hun hev seg rundt og meldte seg på Fagforbundets ledertreningsprogram. I ettertid er ikke Heen i tvil om hva som er hennes viktigste lærdom.
– Jeg har vært for fagorientert. Jeg vil bli bedre på menneskelig samspill, sier Heen.
Hun har jobbet i Nav i ti år. For et par år siden fikk hun jobben som avdelingsleder for 13 av de ansatte på Nav Eidsvoll.
– Forhåpentligvis blir jeg mer enn bare en administrativ leder. Men da må jeg vite hva som motiverer hver enkelt ansatt, legger hun til.
Store ører
«Hva er det de ansatte egentligsier?» Det er spørsmålet Heen har bestemt seg for å få flere og bedre svar på. På lederkurset ble deltakerne bedt om å sette opp et kart over hvor godt de kjente medarbeiderne, og plotte inn hvem som var i periferien.
– Det ble tydelig for meg at jeg må bli bedre kjent med alle. Jeg må vite hva som motiverer hver enkelt. Jeg må ha åpne ører og lytte bedre. Og jeg må tåle følelsene deres på godt og vondt.

• – Målstyring koster samfunnet milliarder
Motivere ansatte
I årevis har målstyring eller New Public Management, med vekt på stoppeklokker og kontroll, vært mantraet for ledelse i offentlig sektor. Nå blåser nye vinder. Stadig flere kommuner velger bort målstyring. Heen er fornøyd med denne endringen.
– Heldigvis er det nå mer snakk om formålsstyring. Det betyr å motivere ansatte for Navs samfunnsoppdrag, som er å hjelpe folk til å komme i jobb. Det er en flott oppgave som kan inspirere hver enkelt ansatt i arbeidet, mener Heen.
• – Skit i måla, la oss gå for kvalitet
Stor makt
Kurset la stor vekt på å bevisstgjøre lederne på egen makt.
– Vi kan rasere alt på 1-2-3, i stedet for å få folk til å fungere sammen.
Hun mener kurset har gitt henne mer selvinnsikt og større trygghet i rollen som leder.
– Jeg ønsker å bli mer konkret og tydelig, og samtidig være mer opptatt av hvordan teamet har det, poengterer Heen.
– De som får en sjanse til å delta, må kjenne sin besøkelsestid. Jeg håper også at ledernes ledere ser at dette er nyttig, legger hun til.
Tøff dame
Hun ble over 50 år før hun søkte en lederstilling. Til tross for at hun var første kvinne i Sjøforsvartes militærpoliti, har tre omganger i FN-tjeneste i Libanon, fengselsskolen og studier i veiledning, i tillegg til en bachelor i samfunnsanalyse. Studiene er til dels tatt parallelt med jobb.
– Hvorfor ventet du så lenge?
– Det har vært en lang prosess. Jeg har faktisk fått ledertilbud før. Men jeg har vært mer opptatt av samarbeid i grupper, og av det faglige.
Bygge relasjoner
Nå er hun klar for noe annet og har allerede tatt neste skritt på lederveien. Kurset har inspirert Heen til å begynne på studier i relasjonsledelse.
– Fundamentet må være tillit til at folk fikser jobben sjøl. Jeg trenger ikke løse alle problemer, bare vi finner løsningene og når målene – og at folk har det bra og opplever mestring på jobb.
Hun er ikke i tvil om hva hun vil fordype seg i for å bli en bedre leder. Det viktigste er at du må kjenne folka dine.
– Å være operativ er bra, men jeg må utvikle meg på relasjonsbygging, innrømmer Heen.
På vei ut spør vi tre av medarbeiderne om de merker at sjefen har vært på kurs?
– Ja, hun har alltid vært engasjert, men hun er faktisk blitt mer interessert i oss og spør mer, bekrefter Bjørn Erik Gundersen.