Kåret til «Årets kollega»:

Leger, sykepleiere og andre ber Sissel om råd. Renholderen kan faget sitt og sørger for et smittefritt sykehus

LANG ERFARING: Renholder Sissel Pedersen ble årets ansatt i en kåring utført av Helse Nord. Hun blir omtalt som et sosialt lim på avdelingen, noe som bidro til at hun nå blir hedret.

LANG ERFARING: Renholder Sissel Pedersen ble årets ansatt i en kåring utført av Helse Nord. Hun blir omtalt som et sosialt lim på avdelingen, noe som bidro til at hun nå blir hedret.

Sondre Skjelvik/NRK

Sissel Pedersen sørger for rene senger og smittefrie rom på Nordlandssykehuset. Og i alle år har hun tatt vare på kollegene sine. Men det hun så da hun åpnet utgangsdøra, hadde hun ikke forventet.

2021022610455020210301101832

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Renholder Sissel Pedersen bruker ofte å invitere kolleger hjem på middag. Så alt var ved det normale da det ringte på døra denne ettermiddagen etter jobb.

Men utenfor sto ikke en, men en liten flokk av hennes nærmeste kolleger for å gjøre heder på henne. Hun var nemlig blitt kåret til «Årets kollega 2020».

– Jeg visste ikke hva jeg skulle tro da jeg åpnet døra, og de sto utenfor med plakater og et fyrverkeri med gullkonfetti. I det samme sa jeg 'herregud for et arbeid dere får med å plukke opp dette her', ler hun.

– Det blåste sånn den dagen at alt for inn i hagene til naboene. Jeg tror hele gata jeg bor i var gullbelagt.

VELFORTJENT: Sissel Pedersen holder opp to av plakatene kollegene kom med da de troppet opp utenfor huset hennes i Bodø.

VELFORTJENT: Sissel Pedersen holder opp to av plakatene kollegene kom med da de troppet opp utenfor huset hennes i Bodø.

Ingrid Bredesen Hangaas

– Jeg gjør mer enn det som kreves

Ifølge utlysningsteksten skulle prisen gå til en som betyr ekstra mye for arbeidsmiljøet. «Gode og støttende kolleger er viktig for arbeidsmiljøet. Og et godt arbeidsmiljø er viktig for pasientsikkerheten» skriver Helse Nord på sine nettsider.

– Jeg gjør det som kreves av meg. Og kanskje mer enn det. Jeg tar meg av mine kolleger på fritiden også. Ber en kollega i ny og ne på middag. Ellers vet jeg ikke hva som er så spesielt med meg, sier Pedersen til Fagbladet.

Valgt ut blant 19.000 ansatte

Sissel Pedersen visste at hun var nominert til prisen for «Årets kollega» i Helse Nord, men at hun skulle stikke av med selve prisen, hadde hun ikke drømt om. Kollegene på renholdsavdelingen hadde lagt en plan sammen med datteren for å formidle nyheten med et smell.

Og smell ble det. Prisutdelingen og medieoppmerksomheten som har kommet i etterkant, overgår det meste av hva Pedersen har opplevd i sine 32 år som renholder på Nordlandssykehuset.

– Det er ærefullt at de har sånne gode tanker om det jeg gjør. At det skulle bli så stas at jeg skulle bli filma hadde jeg ikke tenkt. Nå vil radioen ha meg med, men tror jeg må si nei, sier hun lattermildt.

Da Fagbladet ringte, var Pedersen på vei til en pause mellom slagene på jobb. Hun sier heldigvis ja til et intervju til om prisen som hvert år blir delt ut av Helse Nord, til en av de 19.000 ansatte på et av helseforetakene i Nord-Norge.

– En miljøskaper

Administrerende direktør i Helse Nord, Cecilie Daae, sa dette til NRK etter at prisen var delt ut på pasientsikkerhetskonferansen:

– Sissel har bidratt til nettopp fagkunnskapen. I tillegg er hun åpenbart en miljøskaper som sørger for godt arbeidsmiljø rundt seg. Hun er et eksempel på at én person kan gjøre en stor forskjell for mange rundt seg. Jeg vil benytte anledningen til å gratulere så mye med en velfortjent utmerkelse.

Også Daae påpeker at jobben renholderne gjør under pandemien innen smittevern og hygiene blir mer synlig. Men også i den daglige driften er denne kompetansen avgjørende.

Limer folk sammen

Ansatte i hele Helse Nord ble bedt om å sende inn forslag til kandidater. Åtte av de 26 nominerte var renholdere. Det mener Bente Aina Bredesen, seksjonsleder for renhold og tekstilservice, er et tegn på at faget blir lagt merke til. Det var hun som foreslo at Sissel Pedersen skulle få prisen.

– Hun er en fantastisk medarbeider som gjør veldig mye for pasientsikkerheten her. Hun har ansvar for senger, opplæring og smittevask og de rutinene som ligger der, sier hun.

I tillegg til å være flink i jobben sin er hun det sosiale limet på avdelingen, forteller Bredesen. Siden Nordlandssykehuset tok renholdet tilbake i egen regi i 2012 har det vært lite utskifting av ansatte. Arbeidsmiljøet har vært godt og kompetansen har stadig økt, forteller hun.

HEDER: Anita Mentzoni-Einarsen, HR-sjef I Helse Nord RHF deler ut prisen for årets kollega til Sissel Pedersen. Det skjedde under pasientsikkerhetskonferansen.

HEDER: Anita Mentzoni-Einarsen, HR-sjef I Helse Nord RHF deler ut prisen for årets kollega til Sissel Pedersen. Det skjedde under pasientsikkerhetskonferansen.

Ingrid Bredesen Hangaas

Leger spør renholdere om råd

Nå mener hun renholdsfaget har fått en ny vår under koronapandemien.

– Renholderne har gjort en fantastisk god jobb, men det har kanskje ikke blitt satt godt nok pris på. Det er nesten utrolig at det må en pandemi til for at man forstår viktigheten av renholdsfaget, sier Bredesen.

Årets kollega Sissel Pedersen er enig:

– Nå tror jeg det har blitt såpass opplyst at det er et fag, at folk blir klar over at vi er her. For noen år tilbake da fagbrevet kom, ble vi litt mer synlig. Men ikke minst under pandemien ser folk at vi virkelig står på. Både sykepleiere, leger og annet personale spør oss om hvordan ting skal være. Vi blir tatt med på råd og bedt om å komme med innspill. Det har jeg ikke opplevd før, sier hun.

– Har trivdes i alle år

Det er 32 år siden hun som 21-åring tok et to ukers vikariat som renholder på sykehuset i hjembyen Bodø. Siden har hun blitt, noe hun mener skyldes et godt arbeidsmiljø. Hun jobber på sengesentralen, hvor sengene blir rengjort, men også på andre avdelinger.

– Jeg har trivdes i alle år. Det skyldes kollegaene på sentralen og jeg prater med forskjellige yrkesgrupper rundt om på huset, sier Pedersen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy