Lillian samler inn gaver til familier som ikke har så god råd

werner juvik

– Tanken er at det skal være «harde» gaver. Litt slik unyttig som familiene som får disse, ikke selv har råd og mulighet til å ordne.

2017121511464020171215143137

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Lillian Kolbjørnsen er en av tre ildsjeler som de siste fem årene har arrangert «God jul lille venn» i Nedre Eiker i Buskerud. Dugnaden går ut på å samle inn gaver til familier som ikke har så god råd. De som vil være med, gir beskjed på Facebook og får en tilbakemelding om kjønn og alder på den de skal kjøpe gave til. Gaven skal ha en verdi på mellom 100 og 300 kroner.

– Jul er på godt og vondt. Det er en fin høytid, men det er en sårbar høytid også, sier den engasjerte ambulansearbeideren.

Mange vil være med

Drammen var først ute med å lage «God jul lille venn» i 2011. Siden har opplegget spredd seg til flere kommuner.

I år åpnet VIP-longen på Mjøndalen fotballstadion dørene 12.desember og gavene blir samlet inn mens det spilles julemusikk og serveres gløgg, pepperkaker og klementiner til alle som kommer innom. Rundt 650-700 gaver ble samlet inn denne ettermiddagen. Disse skal fordeles på 220 barn mellom 0 og 18 år.

– Tanken er at det skal være «harde» gaver. Litt slik unyttig som familiene som får disse, ikke selv har råd og mulighet til å ordne, sier Lillian.

Det er mange som vil være med på dette.

Så langt har hvert barn fått 3-4 gaver hver pluss kinobilletter som det lokale næringslivet er med på å sponse.

Barna hjelper til

Døtrene på ni og 13 år er med som hjelpere. Lillian forteller at de snakker mye om inn­samlingen hjemme, og at barna synes det er vanskelig å forstå at mange ikke har råd til julegaver.

– De er med og kjøper gaver til barnet vi får utdelt. Det er god læring i å formilde gode tanker til barna sine. Det er mange barn som er med og leverer gaver på innsamlingsdagen.

Lillian var også engasjert i Superselma-prosjektet i regionen, og samlet inn penger til kreftsyke barn. Da pantet hun flasker.

Det meste hun har pantet på en gang er 6293 kroner. Da sto hun 4,5 timer på den lokale Kiwi-butikken en tirsdags ettermiddag midt middagstiden og pantet flasker etter en som hadde hatt storopprydning.

De to ungene har blitt veldig bevisste på hvor mye penger det ligger i flanskepant og vil gjerne ta med flasker hjem når de er på bursdagsselskap eller andre arrangement.

– Det får de altså ikke lov til, ler Lillian.

Ser livets sol- og skyggesider

Gjennom arbeidet som ambulansearbeider ser hun dagens samfunn på sol- og skyggesiden. Og det treffer henne at vi tross alt har det veldig godt og har veldig mye.

– Jul er viktig. Det er viktig for meg at ungene har det bra. Mine og andres barn. De har så mange forventninger. «God jul lille venn» krever så lite av hver enkelt av oss, sier Lillian Kolbjørnsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy