JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Listhaug reagerer kraftig på Palestina-anerkjennelse: – Belønner Hamas

KRITISK: SYlvi Listhaug er kritisk til dagens anerkjennelse av Palestina.

KRITISK: SYlvi Listhaug er kritisk til dagens anerkjennelse av Palestina.

Terje Pedersen/NTB

Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer på at regjeringen anerkjenner Palestina nå og mener dette indirekte vil belønne Hamas' terrorhandlinger mot Israel.

2024052209363620240522093636

– Fremskrittspartiet støtter en tostatsløsning i Midtøsten. Men en opprettelse av en palestinsk stat må være en del av en fremforhandlet løsning, og vi må også være sikre på at vi ikke anerkjenner det som kan bli et islamistisk diktatur. En anerkjennelse nå er i realiteten en styrking av krefter som ikke ønsker forhandlinger og kompromisser, sier Listhaug i en epost til NTB.

– Allerede har 143 land anerkjent Palestina som egen stat, men staten Palestina eksisterer ikke. Derfor fremstår dette mer som en symbolsk handling som skal tilfredsstille Palestinakomiteen og andre ytterliggående aktivister på norsk venstreside, sier Listhaug.

Høyre usikker

– Som Høyre har gitt uttrykk for flere ganger, må en slik anerkjennelse skje på det tidspunktet den best kan bidra til en politisk løsning på Israel/Palestina-konflikten. Det uttrykte også et bredt flertall i Stortinget i november i fjor, sier Høyre-leder Erna Solberg og leder av Stortingets utenrikskomité, Ine Eriksen Søreide i en felles uttalelse.

Leif Martin Kirknes

De understreker at dette er en sak med mange dilemmaer og argumenter på begge sider.

– Dette er regjeringens beslutning, men Høyre er usikre på om å gjøre dette akkurat nå, vil ta oss nærmere en politisk løsning på denne konflikten. Det har også sammenheng med at en anerkjennelse er noe man kan gjøre bare én gang, sier de to.

Gir opp fredsløsning

KrF mener at det at Norge anerkjenner Palestina nå, bidrar negativt til en eventuell fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

– KrF ønsker å anerkjenne Palestina når en fredsløsning mellom begge parter er på plass, men en anerkjennelse av Palestina i dag setter tvert om fredsarbeidet tilbake, sier partiets utenrikspolitiske talsperson Dag-Inge Ulstein.

Onsdag bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at Norge skal anerkjenne Palestina som en selvstendig stat 28. mai.

Tidligere har Norge holdt tilbake på en slik anerkjennelse med begrunnelsen om at det ville «vanskeliggjøre forhandlinger mellom Palestina og Israel om fred og framtidig tostatsløsning».

Ulstein mener regjeringen er presset til det han omtaler som en «symbolhandling».

– I verste fall kan det parkere alt som ligner på en fredsprosess, sier han.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy