JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturarbeidere i streik:

Lite optimisme om løsning for streikende kulturarbeidere

Torsdag møtes partene i kulturbransjen til tvungen mekling. På forhånd er det varslet uttak av 249 flere streikende fra fredag morgen. LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte tidligere under streiken streikevakter ved Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Den Norske Opera. Fra venstre: Christin Thomassen (Creo), Kjersti Barsok (NTL), Hans Ole Rian (Creo), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fredrik Oftebro (NTL). 

Torsdag møtes partene i kulturbransjen til tvungen mekling. På forhånd er det varslet uttak av 249 flere streikende fra fredag morgen. LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte tidligere under streiken streikevakter ved Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Den Norske Opera. Fra venstre: Christin Thomassen (Creo), Kjersti Barsok (NTL), Hans Ole Rian (Creo), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fredrik Oftebro (NTL). 

Terje Pedersen/NTB

Torsdag møtes partene i den pågående kulturstreiken til tvungen mekling. Uten en løsning vil flere teatre bli helt stengt når streiken utvides fredag.

2021092908590220210929085859

Torsdag er det gått fire uker fra kulturarbeidere på teaterscener over hele landet gikk ut i streik over en uenighet om pensjonsbetingelsene. Da må partene møtes til tvungen mekling for å se om det er mulig å komme til en løsning.

Så selv om regjeringen endelig har fjernet de omfattende koronarestriksjonene vil de 15 største scenene landet over være sterkt berørt av den pågående arbeidskonflikten.

– Vi håper selvfølgelig at vi skal få en løsning. Det er skuffende at disse teatrene ikke er en del av gjenåpningen, men dette kravet kan vi ikke gi oss på, sier forhandlingsleder for Fagforbundet, Nora Hagen til NTB.

{f1}

Rammer de store

Det er teknisk ansatte på, bak og over scenen, ansatte i verkstedene, i kostymeavdelingene og administrasjonen til teatrene som er tatt ut i konflikten.

Allerede før helgen varslet LO Stat at streiken vil bli trappet opp fra fredag dersom ikke partene blir enige i den tvungne meklingen. Da vil ytterligere 249 kulturansatte tas ut og i alt 805 ansatte over hele landet vil være i streik.

– Dette uttaket er det største enkeltuttaket hittil og rammer de store teatrene ved at verksstendene vil stoppe opp, forberedelsene til juleproduksjonene og til oppsetninger som skal på programmet til neste år vil bli rammet. Dessuten vil flere scener måtte stenge helt ned, forklarer foreningsleder Mari Røsjø i Fagforbundet Teater og Scene.

Blant flere teatre som risikerer å måtte stenge ned driften, nevner Røsjø Teater Innlandet, Turnéteateret i Trøndelag og dansekompaniet Carte Blanche. Carte Blanche skal etter planen ha premiere i Antwerpen fredag kveld, men blir hardt rammet dersom streiken utvides.

Gode på omstilling

– De fleste teknikere vil sendt hjem dersom det blir videre streik, men vi har tenkt å gjennomføre hele turneen på de tre spillestedene som planlagt, sier direktør Tone Tjemsland i Carte Blanche til NTB.

Etter to oppsetninger i Antwerpen, skal Carte Blanche videre til Brugge i Belgia og i franske Forbach. Tjemsland forklarer at de fleste teknikerne og hele administrasjonen i dansekompaniet blir tatt ut i streiken, men danserne ikke er omfattet. Med støtte fra ledelsen vil virksomheten bli forsøkt opprettholdt som normalt.

– Vi er gode på å omstille oss, så vi satser på å gjennomføre, sier Tjemsland.

Ulike pensjonsvilkår

Ifølge LO gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre økonomien og bærekraften til institusjonene. LO hevder dette skjedde i samforståelse med arbeidsgiverne om en ny og kjønnsnøytral pensjonsordning.

Ifølge de ansatte får kvinner og menn ulik pensjonsutbetaling med dagens midlertidige ordning, fordi kvinner i snitt lever lengre enn menn, og de krever derfor en justering slik at utbetalingen blir lik. Arbeidsgiverne vil heller gå for det de kaller en hybridpensjon.

– Vi håper virkelig de er klare til å innfri løftene sine. Vi registrerer at det ikke har vært noe særlig bevegelse, så vi har forberedt oss på at vi skal stå i dette en stund framover, sier Røsjø til NTB.

Arbeidsgiverforeningen Spekter har tidligere svart på at de organisertes krav kan være i strid med loven og at det kan utgjøre en skatterisiko for mottakerne. Leder Anne-Marit Bratten avviser påstanden om at dagens ordning er kjønnsdiskriminerende og innebærer et løftebrudd.

– Jeg synes det er trist og alvorlig at LO fremsetter usanne beskyldninger om løftebrudd. LO vet meget godt at eneste årsak til at arbeidsgiverne i 2016 gikk med på at ordningen skulle være midlertidig, var at det da pågikk lovgivningsprosesser knyttet til privat tjenestepensjon. Det har ikke skjedd noen vesentlige endringer i dette regelverket, og situasjonen har dermed ikke endret seg, sier Bratten.

Hele landet

Den varslede opptrappingen av streiken fra fredag innebærer at ytterligere ni tas ut i streik ved Den Nationale Scene. I alt 51 tas ut ved Den Norske Opera og Ballett, 16 ved Det Norske Teatret, 25 ved Nationaltheatret, 35 i Kilden-Kristiansand Symfoniorkester, og 26 ved Kilden Teater og Konserthus.

I tillegg tas 22 ut ved Trøndelag Teater, 16 ved Oslo Nye Teater, 14 ved Hålogaland Teater, 7 ved Teater Innlandet, 11 ved Carte Blanche, 5 ved Det Vestnorske Teateret og 12 ved Turneteatret i Trøndelag.

Dermed vil i alt 805 fagorganiserte være tatt ut i streik fra fredag.

Dette streiker de for

Striden står om pensjonsordning for de organiserte i Creo, NTL og Fagforbundet i teater- og orkestersektoren – bedriftene som omfattes av den såkalte Teateroverenskomsten.

Det er LO Stat som forhandler pensjon for Creo, NTL og Fagforbundet Teater og Scene. Forbundene krever en såkalt hybridpensjon som de mener ivaretar det partene protokollførte i 2016, ved innføringen av en midlertidig innskuddspensjon: En varig pensjonsordning som er livslang og kjønnsnøytral. Spekter mener innskuddspensjonen rommer dette, og ivaretar frilansere bedre.

– Hybridpensjon oppfattes som mer kostbar og mindre fleksibel for arbeidsgiver. Spekter tar heller en streik enn å gå med på kravet om hybridpensjon. Om arbeidstakerne her når gjennom med sitt krav, vil det bli et eksempel på at det går an å tvinge fram denne typen pensjon gjennom å ta en arbeidskonflikt. Det vil Spekter nødig risikere, kommenterer Nergaard.

FAKTA: KULTURSTREIKEN

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy