JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevern

Liten støtte for bemanningsnormer

BEMANNING: Inga Marte Thorhildsen støtter kravet om veiledende bemanningsnormer. Solveig Horne og Anne-Beth Brekke deltok også under konferansen.

BEMANNING: Inga Marte Thorhildsen støtter kravet om veiledende bemanningsnormer. Solveig Horne og Anne-Beth Brekke deltok også under konferansen.

Jan Tore Skjelbek

Fagforbundet og FO er enige om at barnevernet trenger bemanningsnormer. Men de får liten støtte fra faglig og politisk hold. Bare SV gir sin klare tilslutning.

2016042914044220230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Sårbare barn, sammensatte saker og store krav til både kartlegging og dokumentasjon. Det er bare noe av bakgrunnen for at Fagforbundet og FO krever veiledende bemanningsnormer i det kommunale barnevernet.

– Det tar også tid å avdekke og å arbeide relasjonelt, sier Mona Berger, hovedtillitsvalgt for FO i Trondheim.

I en etat med mange nyutdannete ansatte, er veiledning også avgjørende for at folk klarer jobben og klarer å leve med den.

– Det hjelper ikke med mange vekttall hvis du ikke har tid nok, slår hun fast.

Stinn brakke

Fagforbundet og FO hadde invitert politikere og fagfolk til konferanse med bemanningsnormer som hovedtema. Temaet engasjerer tydeligvis, og kravet om veiledende bemanningsnormer har stor støtte blant medlemmene. Over 100 var påmeldt, og enda flere kom.

Men de to LO-forbundene fikk liten politisk og faglig støtte for sitt krav om at hver ansatt i det kommunale barnevernet skal arbeide med mellom ni og 15 saker.

Anne-Beth Brekke Tvedt, barnevernsleder i Fredrikstad, pekte på mangfoldet av saker og det problematiske ved å innføre kvantitative normer. Heller ikke Jo Kittelsen fra Helsetilsynet gikk inn for å prioritere innføring av normer for bemanning.

Politiske nyanser

De tre politikerne Solveig Horne, barne- og likestillingsminister (FrP), Sonja Mandt (AP) og Inga Marte Thorkildsen (SV) demonstrerte at uenigheten er liten mellom de politikerne som brenner for barna i barnevernet; de er enige om at barnet skal bli hørt og at kompetansen blant ansatte må økes. Bare AP og SV går også inn for øremerkete midler og økte overføringer til barnevernet.

MINISTER: FO og Fagforbundet får ingen støtte fra Solveig Horne i krav om bemanningsnormer i barnevernet.

MINISTER: FO og Fagforbundet får ingen støtte fra Solveig Horne i krav om bemanningsnormer i barnevernet.

Jan Tore Skjelbek

– Men interessen blant lokalpolitikerne er nærmest fraværende, ifølge Thorkildsen. Helt til det dukker opp en skandale.

Horne gjorde er klar på at departementene for barn, utdanning og helse må arbeide tett om barnevernet. I dag er det slik at overgrep mot barn og omsorgssvikt nærmest er fraværende i utdanningen både av lærere og helsepersonell.

Savner forståelse

Bjørn Ingar Skogvang er svært fornøyd med de faglige og politiske debattene som fulgte innleggene fra politikere og fagpersoner. Han støtter også dem som etterlyser økt kompetanse og bedre ledelse i barnevernet.

GODE DEBATTER: Bjørn Ingar Skogvang er fornøyd med debattene blant deltakerne, men savner større forståelse for barnevernet blant politikerne.

GODE DEBATTER: Bjørn Ingar Skogvang er fornøyd med debattene blant deltakerne, men savner større forståelse for barnevernet blant politikerne.

Karin E. Svendsen

– Men jeg savner forståelsen blant politikerne for hvordan normen kan hjelpe barna bedre, sier Skogvang, medlem av Fagforbundets faggruppe barnevern.

Han mener en bemanningsnorm vil stille krav til kommunen om forsvarlighet i barnevernet.

– Nok bemanning og øremerkete midler er også en forutsetning for å kunne gjennomføre god ledelse, mener han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy