Little Steven: – Fagbevegelsen bringer folk sammen og er en kollektiv motvekt til individualismen

FANT TONEN: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Little Steven i en en avslappet setting på årets Notodden Bluesfestival.

FANT TONEN: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Little Steven i en en avslappet setting på årets Notodden Bluesfestival.

Jan-Erik Østlie

Bluesfestivalen er i gang på Notodden. Ved siden av mye musikk og trivelig sosialt samvær, foregår det også samtaler om hvordan festivalen skal filmdokumenteres for barn og barnebarn.

2018080308310020180803120031

jan.erik@lomedia.no

– Filmen vil fokusere på menneskene og arbeiderklassen her på Notodden, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Steven van Zandt supplerer.

– For arbeiderklassen er nær knyttet til bluesen. Ikke bare på Notodden, men over hele verden, også i USA hvor jeg kommer fra, sier han til FriFagbevegelse.no.

LO er med

Den fargerike amerikanske musikeren er kanskje bedre kjent som Little Steven og er nærmest blitt Gudfaren for Notodden Bluesfestival. Filmen de to snakker om skal hete «Bluestown Rising» og er et prosjekt som LO nå har støttet med en halv million kroner.

Little Steven og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen møtes rett i forkant av årets største attraksjon på festivalen: konserten med den legendariske Ry Cooder. En konsert som de for øvrig begge tok seg tid til å høre på store deler av.

Drømmens musikk

I fjor under bluesfestivalen satte LO-lederen seg bak trommesettet – i år blir det ingen spilling. Agendaen er for stram. Men det ryktes om at fjorårets spilling skal bli en del av filmen.

Gabrielsen fikk imidlertid tid til å åpne festivalen med disse ordene:

«Kjære bluesvenner! Blues har røtter langt tilbake, i rytmene fra slavemarkene i sør statene. Blues har sitt utspring i de underpriviligertes hverdagsliv. Og i frihetslengselen etter den amerikanske borgerkrigen. Det må ha vært mange drømmer den gang. Drømmer om bedre liv. Og mange av dem fikk musikalsk uttrykk gjennom blues.»

Kollektiv kamp

– Historien til Notodden begynner med industrien. Det er byens ånd. Da industrien forsvinner på slutten av 1980-tallet, blir denne ånden igjen løftet – bluesen bringer byen tilbake, sier Little Steven. Og legger ikke et øyeblikk skjul på at han mener hvert ord.

– Hva betyr fagbevegelsen for deg personlig?

– Jeg er jo fagorganisert sjøl, kommer fra arbeiderklassen – fagbevegelsen betyr mye for meg. Fagbevegelsen bringer folk sammen og er en fin kollektiv motvekt til den individualismen som gjennomsyrer mye av vårt samfunn nå. Og fagbevegelsen har alltid vært vår partner her på Notodden.

Du kan takke fagbevegelsen for ferien

Little Steven trekker også fram fagbevegelsens motstandskamp mot apartheidregimet i Sør-Afrika som eksempel på at det nytter med kollektiv kamp.

– Jeg har ikke vært på alle bluesfestivaler i verden, men festivalen på Notodden er unik, sier Little Steven med sitt underfundige smil. Den amerikanske musikeren har sin egen bluesskole på festivalen dette året også.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Æren er lokal

LO-leder Gabrielsen syns det er stas at LO får være så delaktige som de er på festivalen. En svær gjeng frivillige LO-tillitsvalgte fra de aller fleste forbund, og under navnet «Somliga går med trasiga skor», er også i år på plass med stand plassert sentralt på festivalområdet.

– Vi ønsker å være med og bidra til at festivalen blir løftet opp til det nivået den har i dag, sier Gabrielsen.

– Vil du si at det er LOs fortjeneste at festivalen er blitt den suksessen den har blitt?

– Nei, det er å dra det altfor langt! Vi er glade for at vi får være med på dette på vår måte, og vi setter stor pris på at LO blir godt mottatt i byen og lagt merke til, men det er de lokale arrangørene her som skal ha æren for denne flotte festivalen. Det er viktig å fange byens ånd, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.no.

Følg oss på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy