LO bryter med Ap i Vadsø

BØR SNU: LO i Vadsø og Kristoffer Tandberg (t.h.) håper AP snur før valget. Imens nyter SVs ordførerkandidat Sigurd Richardsen godt av fagbevegelsens støtte.

BØR SNU: LO i Vadsø og Kristoffer Tandberg (t.h.) håper AP snur før valget. Imens nyter SVs ordførerkandidat Sigurd Richardsen godt av fagbevegelsens støtte.

Bjarne Riesto

Aksepterer ikke privatisering av barnehagene.

2015090710332820150908134731

kanin.svendsen@fagbladet.no

– Når Arbeiderpartiet i Vadsø går inn for privatisering, bryter det med våre medlemmers interesser. Vi kan derfor ikke støtte partiet foran valget, sier Kristoffer A. Tandberg, leder av LO i Vadsø.

Tandberg sier fagbevegelsen har fire helt ufravikelige krav til lokalpolitikerne.

– Vi finner sammen med de partiene som går imot privatisering, søndagsåpne butikker, midlertidige ansettelser og minst mulig bruk av private vikarbyråer, sier Kristoffer Tandberg, som selv er medlem i Arbeiderpartiet i Finnmark, men ikke i lokallaget i Vadsø. Han er også opplæringsansvarlig i Fagforbundet Finnmark.

Barnetallet går ned

Bruddet mellom AP og LO kom etter at Arbeiderpartiet gikk inn for å etablere en privat generasjonshage med plass til opptil 108 barn fra 2018.

Siden barnetallet i Vadsø går ned, innebærer det nødvendigvis nedlegging av kommunale barnehager. Wenche Pedersen, som er Aps ordførerkandidat i Vadsø, taler varmt for konseptet.

– Dette handler om å bringe generasjoner sammen. Det ville vært forferdelig hvis vi sa nei til et konsept som alle synes er en kjempeidé, sier hun.

Internasjonal interesse

Det omstridte prosjektet utviklet av Lise Aanesen omfatter både barnehage og dagsenter for eldre og hjemmeboende personer med demens i tidlig fase. I tillegg skal unge mennesker få arbeidspraksis i generasjonshagen.

– Vi trenger sosiale entreprenører som ikke tenker kommersielt, men vil tilbakeføre driftsoverskuddet til virksomheten, sier Aps ordførerkandidat.

For Pedersen betyr det også mye at prosjektet allerede på planleggingsstadiet har vakt både nasjonal og internasjonal interesse blant fagfolk og forskere.

Trygghet i jobben

Torill Stock, leder i Fagforbundet Vadsø, avviser ikke ideen om en generasjonshage.

– Hvis den skulle vært drevet i kommunal regi med kommunalt ansatte, hadde vi vært åpne for konseptet. Men som leder i Fagforbundet i Vadsø har jeg først og fremst ansvar for de ansatte, og de er ikke tjent med privatisering av barnehagene, sier hun.

Stock ser for seg at mellom 25 og 30 ansatte i de kommunale barnehagene kan miste jobben uten å være garantert ansettelse i generasjonshagen.

Private eiere av barnehager kan inngå tariffavtale med Fagforbundet, men den gir ifølge Stock ikke like god trygghet som en avtale med kommunen.

– Barnhageeieren kan si opp tariffavtalen med de ansatte etter ett år. Dessuten får de en dårligere pensjonsavtale med en privat arbeidsgiver enn en kommunal.

Lederen i Fagforbundet i Vadsø føler seg trygg på at hun har medlemmene bak seg.

– Jeg har blitt valgt og gjenvalgt i sju år, kan hun fortelle. Dessuten kan hun lene seg på Fagforbundets prinsipprogram.

– Nødvendig å utvikle byen

Aps ordførerkandidat er egentlig imot privatisering, men er villig til å gjøre ett unntak. For det har hun ikke bare møtt motbør i fagbevegelsen, men også i eget fylkesparti.

– Jeg står oppreist selv om jeg har fått kjeft fra fylket, sier Wenche Pedersen. Hun mener den blåblå regjeringa tapper fylkeskommunen, som har sete i Vadsø, for oppgaver samtidig som det daglig opprettes sju nye stillinger i offentlig sektor i hovedstaden.

– Med en slik sniksentralisering er vi avhengig av å skape flere arbeidsplasser i privat sektor. For meg er det viktig å ha Fagforbundet med på utviklingen, sier hun.

– Vi vil utvikle kommunen, men ikke på bekostning av de ansatte, repliserer Torill Stock.

Sunt for SV

Foran årets valg har LO i Vadsø tettest samarbeid med SV. Men Kristoffer Tandberg understreker at fagbevegelsen samarbeider med alle som er enig i politikken deres.

I Vadsø betyr det i år Rødt og Vadsø-lista i tillegg til SV. Vadsø-lista er et resultat av splittelsen på Aps nominasjonsmøte i fjor.

Sigurd Richardsen, SVs ordførerkandidat, mener SV har godt av å komme tettere på LO.

– Vi har mange akademikere i våre medlemsrekker, og vi trenger en mer bevisst holdning til fagbevegelsen, sier han.

– I dag er det slik at fagbevegelsen nesten står aleine om å løfte fram svake grupper og ta de viktigste kampene. Derfor er det bra at LO, og særlig Fagforbundet, søker breiere etter samarbeidspartnere enn før, mener han.

Richardsen håper samarbeidet vil revitalisere en sovende samarbeidsavtale mellom SV og LO i Finnmark. Han ser for seg et bredt samarbeid for grønn omstilling og integrering. Men foran dette valget er det viktigst å sørge for at ikke kommunale barnehager blir lagt ned for å gi plass til generasjonshagen.

Kristoffer Tandberg etterlyser ideologisk bevissthet i Aps lokallag og minner om at det er lov å både feile og å snu.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy