JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

LO hardt ut mot Listhaug: – Frp visste at strømprisene ville øke

AVVISER KRITIKKEN: Frp-leder Sylvi Listhaug mener LO er mer opptatt av å beskytte regjeringen enn å stå opp for folk og bedrifter som får store strømregninger.

AVVISER KRITIKKEN: Frp-leder Sylvi Listhaug mener LO er mer opptatt av å beskytte regjeringen enn å stå opp for folk og bedrifter som får store strømregninger.

Leif Martin Kirknes

Sylvi Listhaug hevdet forrige uke at Frp ikke ville gått inn for å bygge sjøkablene til utlandet om partiet hadde visst det partiet vet i dag.

2022020209290520220202092905

helge@lomedia.no

Det mener LO-sekretær Are Tomasgard i beste fall er å omgå sannheten.

I 2014 ble det vedtatt å bygge utenlandskabler til Tyskland og England. LO var skeptiske til Englandskabelen. Det ville gi overføring av for mye kraft, var frykten hos LO. Og det ville sørge for økte strømpriser.

Også LO-forbundet Industri Energi gikk hardt ut mot utenlandskablene fordi «de vil øke strømprisen for industrien». Men i 2015 ble avtalen med britene skrevet under av Statnett, om bygging av verdens lengste strømkabel mellom Rogaland og England. Det hadde bred oppslutning i Stortinget.

– Frp visste at strømprisene ville øke på grunn av disse kablene. Daværende olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sa til og med at høyere strømpriser var et ønske da kablene ble vedtatt i regjeringen i 2014, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Han tror ikke han behøver å minne Listhaug på at hun selv satt i regjering da.

Bakgrunnen for at Tord Lien ville ha dyrere strøm, var at en økt strømpris kunne gi økonomiske muskler til å bygge fornybar energi – det vil si vindkraft på land.

Sylvi slår tilbake

Frp-leder Sylvi Listhaug tar ikke selvkritikk på partiets egen politikk, og synes det er spesielt å se at LO er mer opptatt av å beskytte regjeringen enn å stå opp for folk og bedrifter som får store strømregninger.

Samtidig viser hun til at Fremskrittspartiet helt siden i fjor sommer, da flere kraftanalytikere varslet om unormalt høye priser i Europa, har vært på ballen med en rekke forslag i Stortinget for å unngå at husholdningene og norsk industri blir skadelidende.

– Dessverre ble vi blankt avvist av Høyre-regjeringen i august i fjor. Og av Arbeiderpartiet og Senterpartiet når vi gjennom høsten og vinteren har foreslått å fjerne hele elavgiften, fjerne all moms på strømforbruk, begrense netto krafteksport til utlandet og innføre en makspris på strøm på 50 øre som også vil gjelde for bedrifter, skriver Sylvi Listhaug i en epost til FriFagbevegelse.

Frps fire statsråder

Fremskrittspartiet hadde fire statsråder i Olje- og energidepartementet fra 2013 til 2020: Tord Lien (2013-2016), senere Terje Søviknes (2016-2018), Kjell-Børge Freiberg (2018–2019) og Sylvi Listhaug (2019-2020).

– Om Frp ikke visste, må vi konkludere med at partiet ikke har fulgt med i timen. Det må ansvarlige politikere gjøre om de skal være troverdige, mener Tomasgard.

– Mange har varslet at strømprisene ville kunne bli altfor høye for norske strømkunder dersom en bygde for mange sjøkabler til for mange markeder. Vi var også mange som varslet at kablene ville kreve enorm utbygging av ny fornybar kraft i Norge. Den gang handlet det om vindkraft og småkraft, påpeker Are Tomasgard.

Han viser til at Frp sammen med resten av partiene også ville ha massiv utbygging av begge deler, noe som var selve kronargumentet for å bygge sjøkablene Frp nå konkluderer med at de ikke skulle ha bygget.

Tomasgard mener han like mye kunne angrepet Høyre, KrF, Venstre, Ap, SV, MDG og Senterpartiet, som også støttet kablene da de ble bygget.

– Forskjellen er at Frp nå forsøker å løpe fra alt ansvar. Det er en form for populisme som ikke gir oss lavere strømpriser, mener han.

Inviterer Frp

Are Tomasgard synes det nå er aller mest interessant hva partiene har tenkt å gjøre framover – og om de har lært noe av egne handlinger tilbake i tid.

Han har tidligere tatt til orde for at støtteordninger må bidra til at strømkostnadene for folk og næring blir tatt ned på kort sikt – nå i vinter.

– Videre må vi ha en fullstendig gjennomgang av kraftsystemet med målsetting om å sikre norske husholdninger og virksomheter forutsigbare og rimelige strømpriser, sier han.

Han inviterer Frp og Sylvi Listhaug til å bidra med løsninger for å løse strømkrisen, men hevder at ingen er tjent med det skuespillet vi nå ser.

– Det er bare et simpelt forsøk på å lure folk til å tro at Frp ikke er en del av årsaken til strømregningene vi får nå, hevder Are Tomasgard.

Han mener det også er vel så viktig å finne ut hvordan strømprisene har eksplodert slik de har gjort nå – uten at politikerne har klart å forutse det godt nok. For å være forberedt om det kommer et tilsvarende strømsjokk senere.

Fikk ikke svar fra regjeringen

Listhaug påpeker at Frp for to uker siden inviterte alle partiene på Stortinget, inkludert regjeringspartiene, til brede samtaler med mål om å komme til en enighet om en forbedret strømstøtteordning som også vil gjelde for bedriftene.

Den invitasjonen svarte ikke Ap og Sp på.

– Det håper jeg LO har fått med seg, når vi nå får urovekkende tilbakemeldinger fra bedrifter som frykter konkurs på grunn av de skyhøye strømprisene, og der tunge aktører som Elkem frykter utflagging hvis situasjonen vedvarer. Med dette som bakteppe synes jeg det er spesielt at LO sier de synes det er mest interessant og høre hva partiene mener om fremtiden, når Frp i over et halvt år har vært på tilbudssiden med gode forslag i Stortinget som har endt opp med å bli nedstemt hver eneste gang, legger Listhaug til.

Frp-lederen står på at regjeringens strømstøtteordning langt fra er god nok, og at norske bedrifter fortsetter å blø fordi de ikke blir kompensert samtidig som det offentlige håver inn 30–40 milliarder kroner ekstra fra de høye strømprisene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy