LO i Oslo anbefaler å stemme MDG

MDG og Lan Marie Nguyen Berg får en anbefaling fra LO i Oslo for første gang.

MDG og Lan Marie Nguyen Berg får en anbefaling fra LO i Oslo for første gang.

Håkon Benjaminsen

LO i Oslos spørsmål til partiene viste at MDG er enige med fagbevegelsen på mange punkter. Det sørger for en historisk omfavnelse av de grønne.

2019081912540020190819135400

tori@lomedia.no

I år anbefaler LO i Oslo sine medlemmer å stemme enten Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet, eller MDG ved kommunevalget. Det er første gangen MDG figurerer på lista over anbefalte partier.

– Vi er veldig fornøyde med helheten i politikken som har vært ført av byrådet, i samarbeid med Rødt, sier LO i Oslo-leder Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse.

p

De siste fire årene har Oslo blitt styrt av Ap, SV og MDG, med støtte fra Rødt. Gjerstad mener at MDG har vært lydhøre og lyttet til LO på flere områder.

– Vi opplever MDG i Oslo som mye mer på den røde siden enn det de fremstår på landsplan, sier hun.

64 spørsmål

Bakgrunnen for anbefalingene er at LO i Oslo har sendt ut 64 spørsmål til alle partiene. Fremskrittspartiet er de eneste som ikke har svart.

– Det er ingen av partiene vi anbefaler som fullt ut svarer ut våre krav, sier Gjerstad.

– Det er alltid noen områder hvor fagbevegelsen vil gå lenger enn partiene. For eksempel gjelder det nå kommunen som arbeidsgiver, å få bukt med ufrivillig deltid, tillitsreform og kortere arbeidstid.

Da MDG først slo igjennom på landsbasis i 2013, var det mange som var skeptiske til at de manglet politikk på sentrale områder. Det mener Gjerstad har blitt bedre med årene.

– Jeg vil si at de har utviklet seg ganske fort og godt, særlig i Oslo. Det er delvis fordi de har vært gode til å lytte til oss, sier hun.

MDG-Lan: – Mye står på spill

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), er glad for anbefalingen.

– En oppfordring fra Oslo LO er hyggelig i et valg hvor svært mye står på spill. En populistisk og miljøfiendtlig cocktail av bompartiet og Frp er få stemmer unna å få makt i byen, skriver Berg i en e-post til FriFagbevegelse.

p

Hun mener at MDG-kjernesaker som renere luft, tryggere skole- og sykkelveier og et bedre og billigere kollektivtilbud kommer de med dårligst råd til gode.

– Byrådet og fagforeningene har også jobbet godt sammen for å gjøre det enklere og billigere for folk å reise miljøvennlig, spesielt nå med de nye endringene i bomringen. Vi har dessverre måtte utsette dette etter Rødt og høyrepartiene kuttet støtten for sommeren, men det viser at vi kan samarbeide godt med fagbevegelsen, skriver Berg.

Dette er noen av LO i Oslos krav som MDG er enige i:

• sikre kommunale tjenester og videreføre dagens nivå på eiendomsskatt med sosial profil og bunnfradrag

• gratis kjernetid for tre- til femåringer uavhengig av inntekt for alle barnehager i Groruddalen, Søndre Nordstrand og Oslo indre øst

• styrke arbeidet for faste stillinger, og avstå fra bruk av midlertidige ansettelser på generelt grunnlag

• sørge for å beholde og videreutvikle renovasjon i offentlig regi

Se brosjyren og svar fra flere av partiene her.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy