JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valget 2023

LO innrømmer at de bommet i valgkampen

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Jan-Erik Østlie

LO bommet på sakene de fokuserte på i valget, viser evalueringen.

2024031208593420240312085933

helge@lomedia.no

LO innrømmer nå at valgkampen i fjor høst ikke ble så vellykket som forventet.

Det ble utført undersøkelser i forkant, og noen saker ble frontet mer enn andre under valgkampen. Men resultatet ble ikke som forventet.

En rekke store byer og kommuner fikk et skifte fra rødt til blått. Venstresiden mistet mange ordførere.

Nå har LO evaluert valgkampen: De viktigste sakene gikk ikke hjem hos velgerne.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for det, på vegne av hele organisasjonen.

– Ja, det må vi ta selvkritikk for. Også når det gjelder hvordan vi jobber med dette, og om vi trekker de riktige konklusjonene av debattene vi har. Det må hele LO-familien være med på, sier hun.

– Det betyr ikke at vi ikke skal jobbe med de sakene som er viktigst for våre medlemmer. Men ettervalgsundersøkelsen viser at det ikke nødvendigvis var de sakene som velgerne var opptatt av, poengterer hun.

{f1}

Beveget ikke nok

Valget gikk ikke som forventet for LO.

– Venstresiden tapte jo valget i mange kommuner. Vi klarte ikke å mobilisere mange nok av våre medlemmer, innrømmer Følsvik.

Velgerne ble ikke frelst av kampen mot søndagsåpne butikker, mot privatisering av velferden, heltid og seriøsitet i offentlige anskaffelser. Heller ikke LOs egne medlemmer.

Fire av ti byttet parti i fjorårets kommunevalg

– Hvis du ser det store bildet, har ikke de sakene klart å bevege mange nok av våre medlemmer som stemte, mener LO-lederen.

• LO og Fagforbundet spesielt var veldig opptatt av kampen mot privatisering. Men bare to prosent av befolkningen – og to prosent av LOs medlemmer – mente at kamp mot privatisering var det som engasjerte mest i valgkampen.

Dette til tross for at Fagforbundet alene har mer enn 400.000 medlemmer.

• Søndagsåpne butikker – HKs fanesak – er ikke engang på lista over sakene som engasjerte mest i valgkampen.

• Miljø og klima engasjerte flest – 14 prosent av befolkningen. Det var også den viktigste saken for LOs medlemmer. Men var ikke blant LOs prioriterte satsinger. Temaet var også det mest varierte i hvordan det ble formulert. Det inkluderer både lokal og global miljøpolitikk, ønske om klimapolitikk og kontroversielle miljøprosjekter som vindkraft.

• Flere LO-medlemmer enn befolkningen generelt var opptatt av kamp mot fattigdom og ulikhet, som kom på andreplass blant LO-medlemmene på lista over sakene som engasjerte mest i valgkampen. Det gjaldt en bekymring for økende forskjeller, fattigdom, formuesskatt og generell fordeling av økonomisk rettferdighet.

– Må lære

Evalueringen har ikke bare gitt svar på hvor LO feilet, men også årsaken til det: Når folk opplever en utrygg hverdag, er det andre saker som får oppmerksomheten til folk, og som blir avgjørende for hva de skal stemme.

På kort tid har Norge falt fra inntektstoppen i Vest-Europa. Og utgiftene har økt, både for matvarer, strøm og renter.

– Dette er vi nødt til å lære av. LO-familien i stort må ta det inn over seg. Og så må vi jobbe med valgdeltakelsen. Det blir også veldig viktig framover, sier Følsvik.

Etter valget ser det imidlertid ut at LOs advarsler når det gjelder disse sakene slår til. Oslo har allerede varslet at de vil søke om å bli såkalt turiststed for å kunne ha søndagsåpne butikker. Og det har kommet meldinger om sykehjem som skal privatiseres.

Etter valget: Regjeringspartiene mister 81 ordførere

Tapte Trondheim

Torsdag gjestet Peggy Hessen Følsvik regionkonferansen til LO i Trøndelag. Arbeiderpartiet mistet makten etter 20 år i Trondheim, og det ble også borgerlig flertall i Trøndelag fylke etter at både Senterpartiet og MDG byttet side.

Leder i Trondheim Arbeiderparti og distriktssekretær i Midt-Norge for Norsk Arbeidsmandsforbund, Pål Sture Nilsen, mener Arbeiderpartiet ikke var dyktige nok til å løfte opp de sakene som fagbevegelsen var opptatt av.

– Det kan hende de forsøkte å få det til, men det druknet i alt mulig annet. Det var kommune- og fylkestingsvalg, men de sentrale sakene som dukket opp midt i valgkampen forstyrret det man holdt på med ute i kommunene, mener Pål Sture Nilsen.

I Trondheim gikk ikke Arbeiderpartiet mye tilbake. Nilsen mener valgkampen fungerte i byen.

– Vi fokuserte på billigere kollektivtransport og mer penger til kultur og idrett. Det responderte også til dyrtiden. Men hovedårsaken til at vi mistet makta, var at Senterpartiet skiftet side. Og vi klarte heller ikke å få med oss MDG, sier Pål Sture Nilsen.

Leder i LO Trondheim og omegn, Svein Åge Samuelsen, er enig i at økonomi trumfet alt for folket da de skulle legge stemmeseddelen i urna.

– Det går på at regjeringen ikke har noen mulighet til å gjøre noe med verken fattigdom, renten eller strømpriser fordi det er styrt av markedet. Det skaper en avmakt i folket, sier Svein Åge Samuelsen.

Han mener sosialdemokratiets problem nettopp er at markedsstyringen gjør det umulig for regjeringen å ta politiske beslutninger.

Stadig flere ordførere er kvinner

Undersøkelsen er utført av Opinion for LO:

5654 personer er spurt om hva som engasjerte de mest i valgkampen.

872–25 prosent av disse–var LO-medlemmer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy