JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO klare til å streike så lenge som nødvendig

KLAR TIL DYST: LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

KLAR TIL DYST: LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Håvard Sæbø

– Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

2023041709312320230417093228

redaksjonen@fagbladet.no

Etter mekling 17 timer på overtid ble det brudd i meklingen mellom LO og NHO søndag.

Fra klokken 6 i dag er rundt 23 000 LO-medlemmer i privat sektor i streik.

– De ansatte skal ha sin andel av verdiskapingen. Vi er klare for å streike så lenge det kreves, sier Følsvik.

I dag går 25.000 i streik. LO og NHO ble ikke enige om årets lønnstillegg

LOs hovedkrav har vært å sikre økt kjøpekraft, motvirke lavlønn og prioritere likelønn. Når kravet om økt kjøpekraft ifølge LO ikke ble innfridd, endte det med konflikt.

– Jeg vil understreke at det er hele LO som nå er i konflikt med NHO, sa en alvorspreget LO-leder på en pressekonferanse søndag kveld.

Følsvik understreket det historiske suset over avgjørelsen.

– Dette er den første konflikten i et mellomoppgjør siden krigen og den første LO-streiken på 23 år. Selvfølgelig er det ikke en situasjon vi har ønsket oss. Det er alvorlig for de som går ut i streik og som heller ville gått på jobb, sier hun.

– To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapningen falt. Dette er en utvikling som må snus, sier hun.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier arbeidsgiversiden har strukket seg svært langt for å unngå konflikt med LO i mellomoppgjøret.

– Det er med beklagelse vi registrerer at vi har kommet i konflikt. Vi strakk oss veldig langt, og gjorde alt vi kunne, sier Almlid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy