LO mener regjeringen tvinger frem søndagsåpne barnehager

LO-leder Gerd Kristiansen anslår at nærmere en halv million arbeidstagere vil bli eksponert for søndagsarbeid dersom regjeringen får det som de vil. Det er dobbelt så mange som i dag.

LO-leder Gerd Kristiansen anslår at nærmere en halv million arbeidstagere vil bli eksponert for søndagsarbeid dersom regjeringen får det som de vil. Det er dobbelt så mange som i dag.

Helge Rønning Birkelund, ANB


2015082012000020150821102940

joran.gronstad@lomedia.no

LO-leder Gerd Kristiansen tror søndagsåpne butikker vil tvinge fram søndagsåpne barnehager.

– Hvis et borgerlig flertall tvinger igjennom søndagsåpne butikker, vil vi fort få krav om søndagsåpne barnehager og SFO, sier Kristiansen til VG.

Hun understreker at en slik utvikling ikke er ønskelig.

– Men om det å jobbe søndagen blir regelen istedenfor unntaket, må man selvsagt legge til rette for dette, sier Kristiansen.

Les også: HK-leder ber regjeringen snu om søndagsåpne butikker

Les også: Butikksjef advarer mot søndagsåpent

Venstres ferske snuoperasjon og forslag til kompromiss med at kun kommuner som definerer seg som turistkommuner skal få ha søndagsåpent, faller ikke i smak hos LO-lederen.

Hun tror at dersom man åpner for søndagsåpne butikker i noen kommuner, vil andre bli tvunget til å følge etter.

– Det er naivt å tro noe annet. Jeg vil minne Venstre-lederen om at selv de minste justeringer innen dette området handler om titusenvis av arbeidsplasser. Konsekvensene er omfattende. Det vil medføre at nærmere en halv million arbeidstagere vil bli eksponert for søndagsarbeid, det vil si dobbelt så mange som i dag, sier hun til VG.

– Det er nemlig ikke bare butikkansatte som må jobbe, I tillegg kommer vektere, bakere, vaskeansatte og leverandører som også må jobbe søndagen.

Kristiansen kommer med et forslag til Siv og Erna.

– Jeg tror rett og slett Siv Jensen og Erna Solberg må møtes på kontoret, gjerne på en søndag, når resten av familien samles til søndagsmiddag, og tenke seg godt om. Ender de med å åpne for noen søndag, blir det en spiral det er umulig å stoppe, sier Kristiansen i intervjuet med VG.

HØRINGSSVARENE

148 av 153 kommuner sier at de ikke støtter noen av regjeringens forslag om søndagsåpne butikker, men vil ha statlig regulering som i dag.

Av de 148, er det 12 kommuner som mener at om det likevel blir et vedtak om søndagsåpent, er Venstres kommunemodell den foretrukne.

148 av 157 bedrifter som har svart, er mot.

17 av 17 arbeidstagerforeninger er mot. NHO reiseliv er den eneste arbeidsgiverforeningen som er for.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy