JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre-regjeringens krisetiltak:

LO og NHO er enige: – Krisemilliard til kommunene er feil grep mot permitteringer

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid har dannet felles front for å kreve lønnsstøtte til kriserammede bedrifter. 

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid har dannet felles front for å kreve lønnsstøtte til kriserammede bedrifter. 

Leif Martin Kirknes

NHO og LO mener regjeringen prioriterer feil når det settes av en milliard ekstra i krisemidler til kommunene.

2021120909431520211209094316

– Vi har ikke bedt om noen milliard til kommunene, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NTB.

Sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik stiller han seg nå spørrende til regjeringens prioriteringer i håndteringen av koronakrisen.

Tirsdag varslet regjeringen flere nye grep, deriblant en milliard kroner ekstra til den kommunale kompensasjonsordningen for bedrifter som rammes økonomisk av de nye koronarestriksjonene.

Almlid understreker at han er glad for at regjeringen legger penger på bordet. Men milliarden bør gå til lønnsstøtte i stedet, fastslår han.

I møte med næringsministeren

NHO-sjefen får full støtte fra LO.

– Vi ønsker en ordning som partene kan være med på å utforme, og som bidrar til at folk blir i jobbene sine. Det er målet vårt, sier Følsvik til NTB.

– Det er derfor vi vil ha en lønnsstøtteordning – og ikke en milliard som vi ikke vet hvordan kommer til å bli brukt ute i kommunene, sier hun.

De to arbeidslivstoppene la onsdag fram sine krav i et lengre møte med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

I etterkant sa Følsvik at hun oppfatter statsråden som lyttende.

– Så skulle jeg ønske at vi fikk en mer konkret tilbakemelding på den ordningen vi ønsker oss. Det fikk vi ikke, sier LO-lederen til NTB.

Vestre åpner for justeringer

Vestre mener på sin side at den pakken regjeringen har lagt fram, er kraftfull.

I tillegg til å styrke den kommunale kompensasjonsordningen med 1 milliard kroner til 1,2 milliarder kroner, har regjeringen gjenåpnet den nasjonale kompensasjonsordningen, utsatt gjeninnføringen av flypassasjeravgiften og forlenget flere andre støtteordninger.

– Summen av dette mener jeg er bra. Det vil bidra til å holde folk i jobb, og det vil bidra til at bedriftene skal komme seg igjennom dette, sier Vestre.

Han kom ikke med noen løfter etter møtet, men signaliserte at en mulig måte å imøtekomme kravet om lønnsstøtte på, kan være å justere innretningen på den kommunale kompensasjonsordningen.

– Det vil vi selvfølgelig vurdere, sier Vestre til NTB.

– Kan dere «snikinnføre» lønnsstøtte gjennom den kommunale ordningen?

– Vi vurderer alle innspillene vi har fått, sier Vestre.

Akutt situasjon

LO, NHO og Virke har alle etterlyst lønnsstøtte, der staten tar en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter. Formålet er å gjøre det lettere for bedriftene å unngå permitteringer.

Og permitteringene kommer, advarer Virkes administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen, som deltok på møtet med Vestre sammen med LO og NHO.

– Dette har jeg fått eksempler på allerede i dag. Medlemmer hos oss har sendt ut permitteringsvarsel, for de vet ikke hvordan situasjonen blir, sier Kristensen til NTB.

Almlid mener situasjonen er akutt.

– For hver dag som går, får vi flere permitteringsvarsler, fastslår han.

(©NTB)

johan.falnes@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy