JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

LO og NHO har milliarder på bok – derfor kan en storstreik bli lang

Hvis ikke LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid – sammen med riskmekler Mats Ruland – klarer å få til en løsning i løpet av helga, blir det storstreik.

Hvis ikke LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid – sammen med riskmekler Mats Ruland – klarer å få til en løsning i løpet av helga, blir det storstreik.

Stian Lysberg Solum / NTB

Både arbeidsgiverne og fagbevegelsen har fulle krigskasser. Til helga blir det klart om pengene må tas i bruk.

2023041408300920230414083010

torgny@lomedia.no

Hvis partene ikke blir enige i meklingen, blir det streik.

LO har varslet at de tar ut 23 000 i streik. I tillegg har YS varslet at de vil ta ut 1500 medlemmer.

De som streiker får streikebidrag fra forbundene. Det varierer fra forbund til forbund.

Fellesforbundet gir streikende et bidrag på rundt 4000 kroner uka, eller 800 kroner per arbeidsdag. Streikebidrag er ikke skattepliktig.

Oversikt: Her kan det bli storstreik neste uke

18,4 millioner kroner per dag

Med et slikt nivå på streikebidraget vil det for LOs del bety en utgift 18,4 millioner kroner per streikedag, hvis 23 000 medlemmene er i streik.

Men det er ingen fare for at streikekassa går tom. Det er 11 LO-forbund som vil ha medlemmer i streik hvis partene ikke blir enige i mekling.

Deres streikekasse eller kampfond utgjør til sammen over 5,4 milliarder kroner.

Størst er Fellesforbunds kampfond som er på tre milliarder kroner. I tillegg kommer LOs eget kampfond på 1,3 milliarder kroner.

365 arbeidsdager

Det betyr at de 23 000 medlemmene kan streike i 365 arbeidsdager før kampfondene er uttømt. I et vanlig arbeidsår regner en med at det 230 arbeidsdager.

Hele LO-NHO-oppgjøret omfatter 187 000 arbeidstakere. Hvis alle blir tatt ut i streik, ville kassa naturligvis ikke vare så lenge, men LO og LO-forbundenes streikekasse ville være nok til ni uker i streik for alle som er omfattet av oppgjøret.

Ekstrakontingent

I tillegg er det mulig å skrive ut ekstrakontingent for de som fortsatt er i arbeid slik at det ikke er penger som skal avgjøre streiken.

Mye tyder på at regjeringen ville ha grepet inn med tvungen lønnsnemnd lenge før det hadde gått ni uker, og LOs streikekasse hadde blitt tømt.

NHO har mer penger

Men det er ikke bare fagbevegelsen som har konfliktfondet klart. NHO har alene mer penger i konfliktfondet enn det LO og LO-forbundene har til sammen.

Ifølge NHOs regnskaper er arbeidsgivernes konfliktfond på 8,7 milliarder kroner. Det siste året ble fondet tilført 766 millioner kroner.

NHOs medlemsbedrifter kan få støtte fra NHO hvis det blir streik eller lockout.

For øvrig har det aldri vært streik i et mellomoppgjør mellom LO og NHO.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy