JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midtøsten

LO om Hamas angrep på Israel: – Vondt blir verre for palestinerne

Palestinske kvinner og barn i utbombede gater i Gaza tirsdag 10. oktober.

Palestinske kvinner og barn i utbombede gater i Gaza tirsdag 10. oktober.

Fatima Shbair / AP / NTB

Situasjonen for palestinerne i Gaza har aldri vært mer prekær, men det er ingen unnskyldning for måten Hamas angrep Israel på, mener Liv Tørres.

2023101012431220231010124311

helge@lomedia.no

Hun er tydelig på at LO fordømmer Hamas sitt angrep på Israel på det sterkeste.

– Bildene som kommer ut fra Israel, er gruvekkende og viser terror og overgrep på uskyldige på et nivå vi sjelden har sett før. Israel har rett til å forsvare seg. Samtidig må vi kreve av begge parter at de respekterer krigens folkerett og ikke nå bidrar til eskalering.

Konstant redsel

Mellom 2011 og 2015 var Tørres generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Før dette var hun utenlandssjef. I disse årene var hun mye i Gaza, og jobbet spesielt mye med palestinernes situasjon.

Nå er hun leder av internasjonal avdeling i LO.

– Mange har vanskelig for å forstå hvordan det er å leve på Gaza-stripen, sier Tørres.

Liv Tørres, leder LOs internasjonale avdeling

Liv Tørres, leder LOs internasjonale avdeling

Herman Bjørnson Hagen

En hel generasjon har vokst opp med konstant redsel for når de neste angrepene fra Israel kommer, uten å kunne bevege seg ut av det som i praksis er verdens største fengsel og uten noen framtidshåp i det hele tatt, fremhever hun.

– Mange, inkludert meg selv, har advart om at palestinerne på Gaza lever under umenneskelige forhold med en omfattende risiko for radikalisering. Gaza har vært – og er – en trykkoker, mener hun.

Må oppheve blokaden

Tørres er klar på at det ikke blir en politisk løsning på denne konflikten uten å stoppe okkupasjonen, oppheve blokaden og akseptere palestinernes rettigheter.

– Situasjonen til palestinerne har aldri vært så prekær som nå. Flesteparten, inkludert barn og ungdom, lever uten vann og strøm og med tette avløpsrør. De ofre for politiske undergravingsmetoder. De er gjort helt avhengig av bistand, sier Tørres.

– Dette er ingen unnskyldning for måten Hamas angrep Israel på. Men det er en forklaring for å underbygge det grunnleggende problemet og en understrekning av hva som må til for å løse konflikten, legger hun til.

Fagforbundets samarbeidspartner ble stemplet som en terrororganisasjon

Daglige overgrep

Palestinerne rettigheter og levekår har blitt kraftig forverret de siste årene. Bare hittil i år er over 200 palestinere drept på Vestbredden etter angrep fra bosettere uten at det har hatt noen som helst konsekvenser, poengterer hun.

– Det er på denne bakgrunnen man må forsøke å skjønne hvorfor og hvordan Hamas har klart å rekruttere folk. Det er kun en politisk løsning som kan løse situasjonen. Okkupasjonen og blokaden må ta slutt. Palestinernes rettigheter må respekteres, mener Liv Tørres.

– Samtidig som man selvfølgelig må sikre rettighetene og sikkerheten til israelerne, poengterer hun.

Fordømmer angrepene

Hun fordømmer på det sterkeste det som skjer. LO krever at voldshandlingene stopper umiddelbart og at Hamas trekker seg tilbake.

– Det er sterke scener vi ser. Israel har definitivt en rett til å forsvare seg. Vi krever at både de israelske styrkene og palestinske gruppene som agerer, respekterer folkeretten, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.

Samtidig er hun klar på at palestinerne har levd med dette lenge, uten å få noen backing utenfra.

Norge vil ikke ta stilling til apartheid-anklager mot Israel

Folkehjelpere i Gaza

Norsk Folkehjelp har i dag ti lokalt ansatte på Gaza. De lever tett på dramatikken i hjemmene sine, sier leder for utvikling og humanitært samarbeid, Gry Ballestad.

– De er veldig redde og engstelige. De har opplevd angrep før, men nå ser det ut til å bli langt mer alvorlig. Natt til mandag var den lengste pausen uten angrep på bare 20 minutter. Man er veldig forberedt på at dette vil ta tid, sier Ballestad til FriFagbevegelse.

Gry Ballestad i Norsk Folkehjelp

Gry Ballestad i Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp

– Når eksplosive våpen brukes i befolkede områder, er omtrent 90 prosent av de skadde og drepte sivile. Alle kjenner noen. Alle vet om noen. Bombene faller rett utenfor døra di. De er fullstendig klare over konsekvensene, sier Ballestad.

Hun mener de aller fleste ble overrasket over eskaleringen av konflikten, men at mange samtidig fryktet det kunne skje fordi situasjonen bare har blitt verre og verre.

– De som bor og oppholder seg på Gaza, lever i et fengsel, sier Ballestad.

Familiefar som jobber lokalt

Dagsavisen har vært i kontakt med en av de ti lokale som jobber for Norsk Folkehjelp.

Nidal Hamdouna som bor i Gaza med fire barn, forteller at de israelske angrepene er svært vanskelige.

– Vi prøver å håndtere situasjonen. Vi prøver å leke og spille spill. Men det er ikke lett når barna hører høylytte bombeangrep hele tiden, sier han.

Hamdouna forteller videre at det nå er rundt 125.000 interne flyktninger i Gaza. De fyller opp skolene, sykehusene og andre offentlige bygg. De som kan, holder seg inne der de bor.

– Folk er veldig redde og bekymra. Dette er den mest alvorlige opptrappingen vi har sett, noensinne. Det er verre enn i 2008, 2014 og 2021, sier han til Dagsavisen.

– Gagner ingen

Vold gagner ingen. Angrepene til Hamas vil ikke gjøre situasjonen noen enklere for palestinerne, sier Tørres.

– Det er sjelden at vold gagner de gode løsningene. Dette vil bare gjøre det mye verre for palestinerne og den palestinske befolkningen, mener Tørres.

Om Hamas blir bekjempet, løser ikke det situasjonen heller med mindre du får til forhandlinger og israelerne innser at dette også dreier seg om palestinernes rettigheter, sier hun.

– Nye grupper vil oppstå, med mindre du får løst de grunnleggende problemene rundt okkupasjonen, blokadene og bosetningene. Det kommer nok i stedet til å vokse opp nye motstandsbevegelser, frykter Tørres.

Hun mener man heller ikke må glemme at israelerne har valgt seg en høyreekstrem regjering, hvor forsvarsministeren har lovet at Israel skal angripe for full musikk.

– Og har nå stengt av all mat, vann og strøm til to millioner mennesker på Gazastripen hvorav de fleste er sivile og fredelige, poengterer hun.

– Folkeretten må respekteres av alle parter, inkludert Israel, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy