JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik blir årets lønnsoppgjør

LO prioriterer likelønn og kvinnelønn

Skal sikre kjøpekraften din

Strategien for lønnsoppgjøret klar

INNSTILLING: LO leder Gerd Kristiansen legger fram sekretariatets innstilling der det heter at enkeltgrupper kan løftes selv om fortfagene i industrien legger rammen for årets lønnsoppgjør.

INNSTILLING: LO leder Gerd Kristiansen legger fram sekretariatets innstilling der det heter at enkeltgrupper kan løftes selv om fortfagene i industrien legger rammen for årets lønnsoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Selv om det er lite å forhandle om i årets tariffoppgjør, vil LO fremme særskilte økonomiske krav for lavtlønte og prioritere kvinnedominerte grupper i offentlig sektor.

2016022313464820230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

sym@lomedia.no

Fellesforbundet fikk gjennomgå i pensjonssaken

Dette går fram av den enstemmige innstillingen fra LO-sekretariatet til representantskapet.

Fornøyd Mette Nord

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er fornøyd med at kvinnedominerte grupper i offentlig sektor skal prioriteres.

– Det er viktig å sikre medlemmenes kjøpekraft, men det er også avgjørende at vi benytter lønnsoppgjørene til å fremme krav om likelønn og stoppe lavlønnsutviklingen, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fagforbundets leder Mette Nord framhever betydningen av at det  skal stilles særskilte økonomiske krav for lavlønte som ikke har lokale forhandlinger, eller tradisjonelt får lite ut av dem. Dette er et viktig krav som vi kommer til å følge opp i vårens forhandlinger, sier hun.

Fagforbundets leder Mette Nord framhever betydningen av at det skal stilles særskilte økonomiske krav for lavlønte som ikke har lokale forhandlinger, eller tradisjonelt får lite ut av dem. Dette er et viktig krav som vi kommer til å følge opp i vårens forhandlinger, sier hun.

LO Media

Får du lønn som fortjent? Sjekk her

Fagforbundets leder framhever også som viktig at det i oppgjøret skal stilles særskilte økonomiske krav for lavlønte som ikke har lokale forhandlinger, eller tradisjonelt får lite ut av dem.

• Etter dette er pensjon lett å skjønne (morsom video)

– Dette er et viktig krav som vi kommer til å følge opp i vårens forhandlinger, sier hun.

Oppgjøret i privat sektor mellom Fellesforbundet og NHO begynner 8. mars, mens oppgjøret i kommunesektoren starter 6. april.

Sikre kjøpekraft

På dagens møte varslet LO-leder Gerd Kristiansen at det ikke blir noen lønnsfest i år heller. LO skal gjennomføre et ansvarlig oppgjør, og hun mente at frontfagsmodellen, hvor industrien går først og setter rammene, vil sikre det.

Det økonomiske hovedkravet blir å sikre medlemmenes kjøpekraft.

Følg Fagbladet på Facebook og abonner på nyhetsbrevet

Kan løfte enkeltgrupper

– Men frontfagsmodellen er ikke til hinder for å løfte grupper og områder som har blitt hengende systematisk etter i lønnsutviklingen.

Gerd Kristiansen pekte på viktige likelønnsutfordringer som det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, mangel på kvinner i ledende stillinger og stor overvekt av kvinner i deltidsstillinger. Endringene i arbeidsmiljøloven bidrar ikke til økt likestilling med mer midlertidighet, mer søndagsarbeid, lengre vakter og endrete arbeidstidsordninger, mente Kristiansen.

Kommuneansatte fikk mer enn industrien

Teknisk beregningsutvalg la fram sin foreløpige rapport i går, og den viser at ansatte i kommunene har hatt en lønnsvekst på 3,25 prosent i 2015, mens industriansatte hadde en lønnsøkning på 2,5 prosent.

Dette har fått leder Stein Lier Hansen i Norsk Industri til å hisse seg opp: – Det er fullstendig håpløst at lønningene i offentlig sektor øker mer enn i de konkurranseutsatte næringene. Det er disse konkurranseutsatte frontfagene i industrien som må bestemme lønnsutviklingen. Når offentlig sektor gir såpass mye mer enn industrien, er det en farlig utvikling, sier Lier-Hansen til VG.

Tok igjen lønnsetterslep

Mette Nord tar denne kritikken med stor ro: – Vi har hatt en lønnsetterslep de siste årene, som vi fikk kompensert for i 2015. Hvis du ser lønnsutviklingen over en lengre periode, er ikke utslagene så store, sier hun.

Selv om frontfagene i industrien bestemmer rammene for tariffoppgjøret, mener Mette Nord det er viktig at offentlig ansatte ikke blir hengende etter.

– Kvaliteten på de offentlige tjenestene i Norge er avhengig av at kommunene klarer å rekruttere kunnskapsrike og dyktige medarbeidere, og da spiller lønn en viktig rolle, mener hun.

Fagbladet har også forsøkt å få en kommentar til Lier-Hansens utspill fra forhandlingsleder i KS, Per Kr. Sundnes, men har ikke lyktes i å få tak i ham.

Vedtok benkeforslag om pensjon

Når det gjelder pensjon, hadde sekretariatet levert en enstemmig innstilling, men det som ble vedtatt var et benkeforslag med krav om at pensjonskapitalen skal knyttes til «brede kollektive ordninger».

Tidligere har Fellesforbundet fått mye kritikk for det mange i LO har karakterisert som sololøp i kravene til pensjon, der de har forpliktet seg i en avtale med Norsk Industri om en innskuddsordning der den enkelte skal ha ansvar for sin egen pensjonskonto.

Sekretariatets innestilling var formulert som et kompromiss, og LO-leder Gerd Kristiansen advarte mot å forkaste det.

Likevel ble benkeforslaget vedtatt med 61 mot 52 stemmer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy