LO samler seg om oljevedtak
Det har vært høy temperatur og steile fronter i oljesaken. Men nå har redaksjonskomiteen samlet seg om ett forslag.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Som forventet samlet LO-kongressen seg om kompromisset snekret sammen av Arbeiderpartiet. Dermed kan Fellesforbundet puste lettet ut.
Men åpning av nye områder for petroleumsvirksomhet skal foregå skrittvis. Ny virksomhet skal baseres på føre-var prinsippet med strenge krav til miljø og sikkerhet.
– Vi har kommet fram til et kompromiss. Og det har vært krevende, innrømmet den nyvalgte LO-lederen, Hans-Christian Gabrielsen, da han la fram innstillingen.
Arbeidet i redaksjonskomiteen har kostet to av de flotte stolene i Sekretariatsalen, så da kan dere tenke dere hvordan arbeidet har vært, fleipet han i innledningen sin.
Frie soner
Hans-Christian Gabrielsen poengterte dilemmaet for LO i spørsmålet om oljeutvinning.
– Petroleumsvirksomheten finansierer mye av velferden vår. En politisk nedbygging av næringen kan gi store konsekvenser. Og vil kunne føre til mange allmøter og sende mange av våre medlemmer ut i ledighet. Samtidig er næringen knyttet til en stor utfordring som det er viktig og riktig at vi bekymrer oss for i fagbevegelsen, forklarte han.
– Derfor er jeg veldig takknemlig for at vi har jobbet oss fram til den enstemmige innstilingen, poengterte han.
Vedtaket sier at LO vil gjøre den sørlige delen av Lofoten til nasjonalpark og går inn for et petroleumsfritt belte på 50 kilometer fra land. Hele Vestfjorden skal også unntas for oljevirksomhet.
Deler av Nordland 6 er allerede åpnet for aktivitet. LO mener dette området må konsekvensutredes.
Så vil LO avvente konsekvensutredning av Nordland 7 og Troms 2.
– I Nordland VII og Troms II har vi ikke erfaringer med petroleumsvirksomhet. Sokkelen er her smalere og utfordringene overfor andre næringer derfor større. Disse områdene må avvente den oppdaterte kunnskapen som vil framkomme i forbindelse med at den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet revideres i 2019/2020, heter det i uttalelsen.
EØS-avtalen og spørsmålet om oljeutvinning har naturlig nok vært de tøffeste sakene i redaksjonskomiteen.