Bank skal eie mediekonsern

LO selger seg ut av Amedia

Ingebjørg Jensen

I dag vedtok LO-sekretariatet formelt hvem de selger sin del av den gamle arbeiderpressen til.

2016022214280020160223082206

yngvil@lomedia.no

Sparebankstiftelsen DNB kjøper 100 prosent av Amedia og legger eierskapet til en egen avis-stiftelse. Det ble offentliggjort på en pressekonferanse i Amedias lokaler i Akersgata klokken 15 mandag..

– Det er bra å få inn en ny langsiktig og norsk eier, og som er interessert i hele konsernet, sier Fagforbundets leder, Mette Nord.

– Jeg mener at dette er en god løsning. DNB har sagt at de vil videreføre den formålsparagrafen Amedia har. Derfor er dette bra, sier Nord til fagbladet.no.

Fagforbundet har sittet med sin egen aksjepost på knapt fem prosent i Amedia. Også denne selges når DNB kjøper hele konsernet.

LO er største eier i Amedia, med 44,6 prosent av aksjene.Telenor Media Invest eier 44,2 prosent, mens stiftelsen Fritt Ord har hatt 2,97 prosent. Elleve andre fagforbund tilsluttet LO har hittil hatt småposter på mellom 0,003 og 4,08 prosent.

LO-leder Gerd Kristiansen sier i en pressemelding at det har vært viktig for LO å få på plass et norsk eierskap til Amedia i form av en eier med bredt samfunnsansvar som vil bygge avisene som lokale arenaer for debatt og demokratibygging, og som vil videreføre Amedias publisistiske plattform og formålsparagrafer.

– Det er både vemodig og et veiskille at LO avvikler sitt eierskap. Men vi har fått en framtidsrettet løsning for Amedia, sier Kristiansen.

Grafisk-leder ber LO selge seg helt ut av Amedia

Salget verdsetter Amedia til 1,4 milliarder kroner. Etter fradrag for gjeld og gjeldsrelaterte poster er kjøpesummen for aksjene 395 millioner kroner.

– I LOs formålsparagraf står det at «LO skal arbeide for en sterk arbeiderpresse», hvordan skal dere følge opp det nå. Skal dere endre formålsparagrafen?

– Nei vi skal ikke gjøre om på formålsparagrafen. Vi skal bruke tida framover på hvordan vi skal følge opp formålsparagrafen, sa LO-lederen.

Hun sa videre at det var viktig for LO at Amedia hadde fått et hundre prosent norsk eierskap, som har finansielle muskler og som skal sikre lokal forankring.

– Da vi startet denne prosessen i august var det ingen som visste hvor vi kom til å ende, jeg er veldig bekvem med Sparebankstiftelsen DNB som eier, sa Kristiansen mandag.

LO selger Amedia

• Amedia er landets største aviskonsern målt i antall aviser.

• Konsernet har 2800 ansatte.

• LO er største eier i Amedia, med 44,6 prosent av aksjene.

• Telenor Media Invest eier 44,2 prosent.

• Stiftelsen Fritt Ord 3 prosent.

• Etablert i 1948 som Norsk Arbeiderpresse. Fra 1994 til 2012 het konsernet A-pressen.

• A-pressen kjøpte Edda Media i 2012 fra britiske Mecom og tok navnet Amedia.

Kilde: NTB og Klassekampen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy