LO Stat blir delt opp: Endrer lønnsforhandlingene for 52 000 medlemmer
LO Stat-leder Egil André Aas, og flere forbundsledere i LO, er misfornøyde med prosessen som førte til at LO Stat ble delt. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Tarifforhandlingene for ansatte i Spekter-bedrifter flyttes fra LO Stat til LO sentralt. Lederen i LO Stat er skeptisk til at dette er en klok avgjørelse, mens Fagforbundet er fornøyd med vedtaket.
anders@lomedia.no
morten.hansen@lomedia.no
Tarifforhandlingene for ansatte i Spekter-bedrifter flyttes fra LO Stat til LO sentralt.
Vedtaket skjer som følge av en prosess som startet på forrige LO-kongress, da Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) fikk gjennomslag for å få i gang en utredning av LO Stat og LO Kommunes rolle.
– Jeg synes prosessen kunne ha vært mye bedre. Og da tenker jeg på hele løpet fra vi starta og til vedtaket nå er landet i sekretariatet. Den er jeg personlig lite fornøyd med, sier LO Stat-leder Egil André Aas.
LO Stat er en hovedsammenslutning av forbund som organiserer arbeidstakere i staten og Spekter, med 17 LO-forbund og 100 000 medlemmer.
Mandag besluttet LOs sekretariat, som består av toppledelsen i LO og forbundslederne i de ulike LO-forbundene, å dele opp LO Stat.
Det betyr at fra 1. januar 2026 skal LO lede de sentrale forhandlingene med Spekter, og holde i alle de lokale forhandlingene som skjer i sykehusene, på jernbanen, kultursektoren, NRK, Avinor og mange store og små virksomheter.
Endring fra 2026
En arbeidsgruppe har utredet spørsmålet, og 2. september vedtok sekretariatet å flytte den delen av LO Stat som jobber med Spekter-forhandlingene over til LO.
I dag har LO Stat ansvaret både for oppgjøret i staten og Spekter-virksomhetene.
LO Stat-leder Egil André Aas konstaterer at vedtaket er gjort, og det må man forholde seg til.
– Vi har hele tiden vært innstilt på å delta i utredningsarbeidet sammen med våre medlemsforbund. Men for å være ærlig, så er vi veldig usikre på om dagens vedtak kommer til å svare opp marsjordren fra kongressen. Jeg tviler, sier Aas.
– Tvert imot tror vi en slik oppsplitting av LO Stat kan virke mot sin hensikt. Det er også et syn som deles av flertallet i arbeidsgruppa som har jobbet med dette, påpeker han.
– Betyr det at vedtaket i sekretariatet ikke er enstemmig?
– Behandlingen i sekretariatet er en intern prosess som er lukka. Jeg har ikke noe ønske om å utdype noe mer om den biten, sier Aas.
Misfornøyd med prosessen
Aas legger også til at han ikke synes prosessen har vært særlig god.
– Det er fortsatt for mange ukjente faktorer og sentrale spørsmål som ikke er besvart. Det bekymrer meg, sier han.
Samtidig er han glad for at de tillitsvalgte og ansatte i LO Stat som berøres av vedtaket, skal sikres.
– Jeg er glad for at LO så klart sier at både tillitsvalgte og ansatte blir ivaretatt i prosessen videre. Det er viktig å ha med seg at dette ikke bare handler om organisasjon og struktur, men også mennesker som berøres, sier han.
Fagforbundet: – Organisering for framtida
Nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet er også fornøyd med vedtaket som nå er gjort. Han viser til at dette er et spørsmål som har vært diskutert i flere omganger.
Fagforbundet hadde også som utgangspunkt at tariffansvaret for staten skulle flyttes til LO, men han sier flytting av Spekter ble et kompromiss som Fagforbundet kan leve med.
Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet.
Eva Ler Nilsen
Han mener dette er en endring som er framtidsretta.
– Spekter starta som utskilte statlige virksomheter, og etter hvert sykehusene. Så har Spekter utvikla seg voldsomt, og ikke minst virksomhetene. Mange er offentlig eid, og er statlig finansiert, men tariffavtalene er ikke i nærheten av de statlige tariffavtalene. Derfor er det viktig at de skilles i større grad fra tenkninga om at dette er statlig virksomhet, sier han.
Han sammenligner Spekter mer med andre hovedorganisasjoner som Virke, NHO og Samfunnsbedriftene.
– Om man tar barnehager som eksempel, har vi de i dag i kommunene, PBL, Spekter, NHO og Virke. Den type bransjer er det viktig at vi får løfta fra LO Stat som mellomledd til LO. For det er LO som har oversikten over alle disse tariffområdene, sier han.
Til prosessen som ledet fram til vedtaket mandag sier Larsen det tidlig ble klart at det ville være vanskelig å finne et kompromiss alle kunne leve med.
– FO og Fagforbundet har 70 prosent av medlemmene i Spekter. Det har vært krevende diskusjoner i arbeidsgruppa, men jeg mener demokratiet funker når FO og Fagforbundet har en så stor andel av medlemmene. Jeg tror dette er en løsning medlemmene våre er godt tjent med, sier han.
LO: Vil være en styrke
LO-nestleder Sissel M. Skoghaug har ledet arbeidsgruppen og påpeker at de har hatt en omfattende prosess i forkant av vedtaket. Hun sier målet er å sikre at man har den beste organiseringen for medlemmene.
– Dette handler om å samordne og styrke arbeidet med tariffavtalene i flere sektorer. Særlig i Spekter-området har det vært utfordringer med tanke på koordinering og tariffhopping, og det er mer naturlig å se dette tariffområde i sammenheng med de øvrige tariffområdene utenfor LO Stat, sier Skoghaug i en pressemelding.
Hun viser til at man de siste årene har sett eksempler på at private bedrifter melder seg inn i Spekter. Dette skaper utfordringer for forbundene i privat sektor knyttet til å bevare etablerte bransjestandarder og dermed hindre tariffhopping.
– Derfor samler vi nå ansvaret for tariffavtalene LO har i Spekter-området hos LO sentralt. Vi tror dette vil være en styrke for LO, både når det gjelder samordnet politisk arbeid, utvikling av LOs egen organisasjon, samt å sette hovedretninger i tariffutvikling og samordne og koordinere seg, sier LOs nestleder Sissel Skoghaug.
Sissel Skoghaug, nestleder i LO.
André Kjernsli
Bekymret forbundsleder
Forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF), Jane B. Sæthre, liker ikke vedtaket fra sekretariatet.
– De kaller vedtaket framtidsrettet og et godt kompromiss. Men vi har fått et vedtak på et problem vi aldri har hatt. Vi har alle forståelse for at alt ikke fungerer optimalt, at det er ønskelig med endringer. Å jenke seg er en del av jobben i dette gamet, men det har vi ikke lykkes med.
Hun er overrasket over utfallet.
– De største LO-forbundene bruker sine dobbeltstemmer, sammen med LOs ledelse – til å overkjøre et klart flertall av LOs forbund, hvorav flere dessverre ikke har stemmerett i sekretariatet. Jeg ble overrasket av at det ikke ble forsøkt å finne et kompromiss som flere kunne enes om.
Hun poengterer at flertallet av forbundene støttet et forslag som gikk på at saken burde behandles i LO Stats representantskap i november. Det er vist vilje til å se på representasjon og antall stemmeberettigede i ulike organer.
– Jeg synes det er taktisk og politisk uklokt å overkjøre oss på denne måten. Jeg har problemer med å skjønne at det gagner fellesskapet. Jeg er rett og slett skuffet, sier Sæthre.
Jane B. Sæthre, leder i NJF.
Ole Palmstrøm
Andre tariffavtaler i jernbanesektoren
Hva dette betyr for NJFs framtid har ikke Sæthre diskutert internt.
– Nå er dette en helt ny situasjon vi er i. Det er noe vi overhodet ikke har diskutert i vårt forbund. Men vi er selvfølgelig klar over at vi har konkurrenter og at det er andre sammenslutninger som har tariffavtaler i jernbanesektoren, sier Sæthre.
Hun understreker at det viktigste for Jernbaneforbundet er at medlemmene blir tatt godt vare på og har tilgang til kompetanse i lønns- og arbeidslivsspørsmål.
– Som et lite forbund er vi avhengige av den støtten LO Stat har gitt oss som paraplyorganisasjon. Nå er vi nødt til å tenke nytt og se hvordan LO Stats kompetanse kan bli erstattet.
Forbundslederen karakteriserer samarbeidet med LO Stat som lettbeint og smertefritt. Og påpeker at sammenslutningen, sammen med forbundene, og bedriftene som er organisert i Spekter har utviklet en god samarbeidsform.
– Fra vårt ståsted har det vært et gode. Det er en samarbeidsform som har vært tilpasningsdyktig og fleksibel. Det mange av oss frykter er at det skal bli mer tungrodd, og at det blir lagt føringer som ikke er til det beste for våre medlemmer, sier Sæthre, som legger til at de må se nærmere på hvilke økonomiske og organisatoriske konsekvenser dette kan få.
– Harde diskusjoner
Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) deler Aas' karakteristikk av prosessen.
– Den har vært tøff, vanskelig og med harde diskusjoner. NOF ønsket å beholde LO Stat som i dag, men med rom for justeringer. Slik sett synes jeg det er synd med vedtaket som er gjort i dag, sier han.
Bongo bekrefter at han argumenterte imot forslaget og at han ikke var den eneste.
– Ganske mange av forbunda tilslutta LO Stat var skeptisk, sier han.
– Jeg hadde en forventning om at vi i større grad burde ha visst hva vedtaket betyr før vi stemte. Det hviler et stort ansvar på de som utgjorde flertallet i dag for å sørge for at prosessen videre blir god, sier han.
NOF har bare medlemmer som jobber i staten, og blir ikke direkte berørt av den vedtatte endringen.
– Det er nok mer forbundene som har hovedvekten av medlemsmassen i Spekter-virksomheter som kjenner på en usikkerhet i dag. Men det er beklagelig at vi har fattet et vedtak uten at vi helt vet hva det betyr. Det burde ha vært belyst og utreda i større grad, sier han.
Torbjørn Bongo, leder i NOF.
Herman Bjørnson Hagen
Ikke dette NTL ønsket
NTL har deltatt i arbeidsgruppa som har jobbet med å følge opp kongressens vedtak. Forbundsleder Kjersti Barsok ønsket å beholde dagens organisering.
– Dette var ikke den løsningen NTL ønsket. Vi har hele veien vært tydelige på at de utfordringene vi ser i LO Stat bør og kan løses innenfor dagens organisering av tariffområdene staten og Spekter.
Hun deler vurderingene av prosessen som har vært.
– Det er mye som er uklart om veien videre, og jeg forstår godt at dette kan skape usikkerhet og frustrasjon. Det er ikke tvil om at denne prosessen kunne vært mye bedre. Nå blir jobben vår å bidra til best mulig ivaretakelse av våre medlemmer i staten og i Spekter.
Kjersti Barsok, leder i NTL.
Eirik Dahl Viggen
NFF ikke fornøyd med prosessen
Heller ikke Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund ønsket denne løsningen, opplyser leder Asle Aase.
– Vi ville beholde dagens organisering, med små endringer. Nå tar vi vedtaket til etterretning, sier Aase.
Han forteller om frustrerte tillitsvalgte i egne rekker, men forbereder seg på å jobbe for at framtidens LO Stat blir en slagkraftig organisasjon.
– Jeg har sympati med andre forbund med hovedvekten av medlemmene i Spekter-virksomheter som på ingen måte ønska dette, sier han, og legger til:
– Jeg må si at jeg ikke er ekstremt fornøyd med prosessen her.
Asle Aase, leder i NFF.
Leif Martin Kirknes
– Landet på et godt sted
Nestleder i LO, Sissel Skoghaug, påpeker at det vil være uenigheter i et så stort fellesskap som LO, men at de har jobbet etter mandatet de fikk.
– Det har vært friske diskusjoner og mange møter i arbeidsgruppa, noe som ikke er unaturlig da slike endringer berører mange. I tillegg har LO hatt møter med samtlige forbund enkeltvis etter deres ønske, sier nestlederen.
Hun konstaterer at flertallet i sekretariatet landet på det alternativet som nå er valgt.
– Det vil ofte være meninger om hva som er gode prosesser eller ei, men jeg er trygg på at dette arbeidet har landa på et godt sted.
Nå er hun opptatt av at alle berørte skal bli godt ivaretatt, og opplever at alle involverte vil bidra til gode prosesser i arbeidet med å etablere den nye organiseringen.
– Disse endringene gjør vi utelukkende for å styrke tariffpolitikken til det beste for alle våre medlemmer som jobber i virksomheter tilknyttet Spekter, sier hun.
FO ville også flytte staten til LO
Fellesorganisasjonen (FO) er blant forbundene som har støttet en omlegging fra starten. Forbundsleder Marianne Solberg er glad for vedtaket i sekretariatet mandag, selv om FO egentlig også ville flytte tariffansvaret for de statsansatte til LO.
– Det er vel ingen hemmelighet at FOs primære standpunkt var å samle alt under vår felles LO-paraply. Vi mener det er en svakhet at offentlig sektor er organisert i egne siloer, og har ment at det er til hinder for å utnytte LOs samlede kompetanse og ressurser på tvers på en god måte. Sånn sett skulle vi ønske vedtaket gikk enda lenger, sier Solberg.
Spekter-virksomheter er FOs nest største tariffområde, og Solberg sier det er på dette området de har hatt størst behov for endring.
Solberg påpeker at det lenge har vært snakket om å gjøre LO bedre på offentlig sektor, og mener at det fremdeles er en vei å gå.
– Det har blitt bedre, men tiden er overmoden for å fjerne de strukturelle, organisatoriske hindringene som står i veien for å samle oss ordentlig, sier hun.
Solberg legger til at hun tror dette er den beste organiseringa for framtida, til det beste for både medlemmer og tillitsvalgte.
– Helt overordna er ikke Spekter det det en gang var, et tariffområde for utskilte statlige selskaper. Det begynner å bli ganske mange andre bedrifter og områder i Spekter, og for FOs del handler det om helheten. At vi ser de helt overordna, store spørsmålene på tvers. Hvis ikke, kan det ene forbundet inngå en avtale som er til hinder for at et annet forbund kan inngå en bedre avtale i neste runde. Det er derfor vi har en paraply, for å samordne oss best mulig også der vi har motstridende interesser, sier hun.
Til kritikken mot prosessen, sier Solberg at hun ikke vil bruke så mye tid på å se bakover.
– Jeg har respekt for at vi ser ulikt på dette, men arbeidsgruppa har kommet med alternativer, og så har sekretariatet tatt et politisk retningsvalg, som flertallet mener er den beste veien å gå for LO framover, sier hun.
Forbundslederen legger til at det skal gjøres mye arbeid framover, både med overføringen av Spekter-ansvaret, og utvikling av framtidens LO Stat.
– FO har mange medlemmer i staten. Vi skal fortsatt være med på å utvikle LO Stat til det beste for våre medlemmer og tillitsvalgte i statlig sektor.
Marianne Solberg, leder i FO.
Leif Martin Kirknes