JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat krever økt kjøpekraft

OSLO: LO krever nå økt kjøpekraft.

OSLO: LO krever nå økt kjøpekraft.

Stian Lysberg Solum / NTB

Tirsdag starter lønnsforhandlingene for 55.000 LO-medlemmer med Spekter som arbeidsgiverforening. LOs viktigste krav i oppgjøret er økt kjøpekraft.

2024040912021520240409120215

– Vi forutsetter også at den samlede lønnsveksten vi avtaler skal være normgivende for ledere og andre grupper av ansatte, sier forhandlingsleder og LO Stat-nestleder Lise Olsen i en pressemelding.

De sentrale forhandlingene som starter tirsdag formiddag, gjelder alle virksomhetene med Spekter som arbeidsgiverforening.

I tillegg til selskaper som Vy, Posten, Avinor og NRK, omfattes også kultursektoren, helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter.

Skal sikre økt kjøpekraft

Kravene fra LO Stat er i tråd med det Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige om i mekling i helgen – en samlet ramme på 5,2 prosent som skal sikre økt kjøpekraft.

Det som blir avtalt i de sentrale forhandlingene danner grunnlag for lokale forhandlinger på de enkelte virksomhetene.

Forhandlingene i Spekter-området startet med innledende sentrale forhandlinger med hovedorganisasjonene LO, Unio, Akademikerne, SAN og YS.

– Spekter kommer til å legge normen fra frontfaget til grunn i våre forhandlinger. Det viktigste nå, er å holde lønnsveksten på et nivå som gjør at prisene ikke stiger og rentene forblir høye, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding.

Vil sikre rettferdig lønnsutvikling

YS Spekter krever lønnstillegg minst som i frontfaget i Spekter-virksomhetene.

– Lønnen i offentlig tjenesteyting må opp for å dekke framtidas behov for kvalifisert arbeidskraft og sikre rettferdig lønnsutvikling. YS Spekter er opptatt av at kompetanse skal lønne seg, og fremmer også krav knyttet til kompetanseutvikling, sier forhandlingsleder for YS Spekter, Trond Ellefsen i en pressemelding.

Parats forhandlingsleder Bjørn Are Sæther er tydelig på at Parat kommer til å kreve en lønnsøkning som monner for sine medlemmer.

– Vi må ha et lønnstillegg som bidrar til å øke medlemmenes kjøpekraft og sikre dem en rettmessig andel av verdiskapningen i virksomhetene. Vi er selvsagt også opptatt av innledningsvis å sikre en god sentral profil som treffer våre medlemsgrupper godt før lønnsoppgjørene går videre lokalt i virksomheten, sier han i en pressemelding.

(©NTB)

anna.victoria.stjern@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy