JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat vil ha økt kjøpekraft og vil vente med å endre lønnssystemet

FORHANDLINGSSTART: Forhandlerne ved oppstart for lønnsoppgjøret i staten. Fra venstre: Petter Aaslestad (forhandlingsleder, Unio) Anders Kvam (forhandlingsleder Akademikerne), Statens personaldirektør Gisle Norheim, Pål N. Arnesen (forhandlingsleder YS) og LO Stats leder Egil André Aas.

FORHANDLINGSSTART: Forhandlerne ved oppstart for lønnsoppgjøret i staten. Fra venstre: Petter Aaslestad (forhandlingsleder, Unio) Anders Kvam (forhandlingsleder Akademikerne), Statens personaldirektør Gisle Norheim, Pål N. Arnesen (forhandlingsleder YS) og LO Stats leder Egil André Aas.

Ole Palmstrøm

Mellomoppgjøret i staten starter i dag. LO Stat krever kjøpekraftforbedring for alle medlemmene, og lover samtidig kamp for et statlig lønns- og forhandlingssystem under press.

2017033011514320230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

På grunn av sterk prisvekst i 2016 opplevde svært mange statstilsatte at de fikk redusert kjøpekraft. LO Stat krever derfor at oppgjøret i 2017 må gi reallønnsvekst for sine medlemmer og at man samtidig sikrer en rettferdig fordeling. Dette er mulig innenfor frontfagets rammer.

Mellomoppgjøret i staten gjelder ca. 1000 av Fagforbundets medlemmer, hovedsaklig ansatte i det statlige barnevernet.

Rettferdig fordeling

– Det er i mellomoppgjørene man skal rette opp skjevheter i tariffperioden. Derfor er det naturlig at dette er et hovedkrav når det gjelder økonomi, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

– Det er ikke bare størrelsen på lønnsmidlene det handler om i et tariffoppgjør. Fordelingen er vel så viktig. Vi mener at vi har god bakgrunn for å slå fast at et stort generelt tillegg til alle er nødvendig for å sikre en rettferdig fordeling. Men så vet vi også at vi må forholde oss til parter som ønsker en annen innretning, der mest mulig, eller til og med alt, skal forhandles om lokalt. Det blir en av hoveddiskusjonene også i år, sier han.

Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt 30. april. Hvis partene ikke blir enige, går oppgjøret til mekling.

– Lokale forhandlinger gir større forskjeller

Det kanskje vanskeligste punktet i år, blir dragkampen om lønns- og forhandlingssystemet.

I fjor ble det to tariffavtaler i staten, der Akademikerne har sin egen, mens LO Stat, YS og Unio har likelydende avtaler med staten.

– Det er ingen hemmelighet at staten vil at mer av forhandlingene skal skje ute. Akademikerne vil alt skal skje lokalt. Det er vi uenige i. Skal alt av forhandlinger skje ute på arbeidsplassene, legges det opp til større forskjeller. Større forskjeller er ikke det vi i LO Stat ønsker, sier forhandlingsleder Egil André Aas.

Vil ikke ha nytt lønnssystem nå

I fjorårets oppgjør avtalte partene at et utvalg skulle utrede et nytt lønns- og forhandlingssystem og forhandle dette under mellomoppgjøret.

LO Stat avviser store omlegginger. I kravet som ble overlevert i dag, heter det:

«De tilbakemeldingene vi har fått fra våre tillitsvalgte og medlemmer når det gjelder effekter og konsekvenser av endringene spriker i flere retninger. LO Stat mener det er uansvarlig å gjennomføre ytterligere store endringer i lønns- og forhandlingssystemet før det som er gjort er evaluert.»

LO Stat mener man vet alt for lite om konsekvensene av endringene som ble gjort i fjor. Blant annet mener de staten mangler oversikt over hva egne ansatte har i lønn, blant annet fordi Akademikerne ikke har levert inn medlemslister siden 1. mai i fjor.

Ett av kravene er derfor at Akademikerne pålegges å informere om hvem medlemmene deres er 1. oktober også. I tillegg krever de at det gjøres et partssammensatt arbeid for å skaffe nødvendig og god statistikk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy