– Det er ekstremt vanskelig for LO å gå inn i et oppgjør uten å minst ha som ambisjon å opprettholde kjøpekraft, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at man i utgangspunktet kun skal forhandle om lønnstillegg.
Likevel kan det bli det vanskeligste på mange år, skriver Klassekampen.
Fjorårets prisvekst på 5,8 prosent betyr at de fleste arbeidstakerne i Norge har opplevd en reallønnsnedgang man må tilbake til 80-tallet for å finne maken til.
– Jeg tror regjeringen må på banen på et tidspunkt, sier leder Christopher Beckham i Handel og Kontor til avisen.
Han sitter i LOs inntektspolitiske utvalg, som forbereder lønnsoppgjøret og utarbeider forslag til hvilke krav som skal ligge til grunn for oppgjøret.
Jan Olav Andersen, leder i El og IT Forbundet og som også sitter i utvalget, sier det er ekstremt vanskelig for LO å gå inn i et oppgjør uten å minst ha som ambisjon å opprettholde kjøpekraft.
– Det kan oppnås på flere måter, både med lønnsvekst og med tiltak som bidrar til lavere prisvekst. Om myndighetene kan gjøre noe, enten det er rente, strøm eller annet som demper prisveksten, vil det kunne gjøre det enklere, sier Jan Olav Andersen, leder i El og IT Forbundet.
(©NTB)
vaktsjef@ntb.no
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl