LO-leder Gerd Kristiansen:

LO vil ikke frede en Arbeiderpartiregjering

LYTTER: LO-leder Gerd Kristiansen deltok på Arbeiderpartiets landsmøte som medlem av partiets sentralstyre, i likhet med Fagforbundets leder Mette Nord til høyre.

LYTTER: LO-leder Gerd Kristiansen deltok på Arbeiderpartiets landsmøte som medlem av partiets sentralstyre, i likhet med Fagforbundets leder Mette Nord til høyre.

Tri Nguyen Dinh

– Den viktigste utfordringen for LO er å få en ny regjering etter valget, fastslår LO-leder Gerd Kristiansen. Men hun lover at LO vil slå i bordet hvis politikken som føres er gal.

2017042112210020170426164659

sym@lomedia.no

Gerd Kristiansen er inne i sine siste uker som LO-leder. Etter torsdagens landsmøtetale til Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, tok hun seg tid til en prat med LO-Aktuelt.

I talen presenterte Støre seks grep for et tryggere arbeidsliv. Han lovet å styrke det organiserte arbeidslivet; fornye og forsterke arbeidsmiljøloven; bruke offentlige anbud til å sikre et seriøst arbeidsliv og lærlingplasser; sørge for at allmenngjøringsordningen blir mer effektiv; forsterke tilsynsmyndighetene og forsterke trepartssamarbeidet.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Sammen med Fagforbundets leder Mette Nord og tidligere leder av Fellesforbundet, Arve Bakke, har hun vært med på å utarbeide forslaget til nytt program for Arbeiderpartiet. Og LO-lederen er fornøyd.

– Jeg syns arbeid og arbeidsliv gjenspeiler seg i hele programmet. Og det har det ikke alltid gjort, erkjenner Kristiansen.

LO-kongressen for fire år siden vedtok at det fagpolitiske samarbeidet skulle forsterkes.

– Vi fikk en marsjordre av kongressen. Og i en periode med en blåblå regjering har vi virkelig styrket det fagligpolitiske samarbeidet. Også lokalt. Det er bare å se på hvordan fagbevegelsen er representert i delegasjonene til landsmøtet, sier Kristiansen.

Dette må du vite før LO-kongressen

Framstår rosenrødt

De tunge konfliktsakene som olje i nord og EØS-avtalen går ikke mellom parti og LO, men gjenspeiler seg i begge organisasjonene og er derfor egne tema både på landsmøtet og den kommende kongressen.

– I en periode hvor Arbeiderpartiet er i opposisjon er det ikke unaturlig at samarbeidet oppleves som rosenrødt. Men gjør Ap i regjering noe vi er uenige i, så vil vi slå i bordet og si ifra. Det har LO alltid gjort; og det er en selvfølge at vi vil gjøre det i framtida, lover LO-lederen.

For henne er rollefordelingen kjempeviktig.

– Vi er to selvstendige organisasjoner. Det må aldri bli slik at LO dirigerer partiet, eller at Arbeiderpartiet dirigerer LO.

– Sørg for olje-arbeidsplasser, så skal vi sørge for klingende mynt

Krevende periode

Hennes første mandag som LO-leder begynte i statsministerboligen. Møtet i Samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet avholdes tradisjonelt i Folkets Hus, men denne gangen, 13. mai 2013, var det statsminister Jens Stoltenberg som var vertskap.

Noen måneder senere overtok den blåeste regjeringen i Norges historie. Og Gerd Kristiansen konstaterer at det har vært en svært krevende utfordring med blant annet angrep på arbeidsmiljøloven, en rekordstor arbeidsløshet, skattekutt og økte forskjeller. Men ikke minst med en manglende forståelse av hvor viktig trepartssamarbeidet er for landet.

– På et vis har vi opplevd et skinnsamarbeid. Du blir invitert til møter og diskusjoner; ofte i en form for "allmøter". Men, de hører jo ikke på deg. I veldig mange saker, selv i saker hvor vi og arbeidsgiverne har stått sammen, har de valgt å ikke høre på oss. Vi brukte for eksempel nesten to år på å få dem til å gjøre noe med permitteringsregelverket.

– Vi har lagt ned utrolig mye tid på å få regjeringen til å forstå at den må høre på partene i arbeidslivet. De setter ned ekspertutvalg og utelater oss som er eksperter på norsk arbeidsliv. Det er ganske spesielt, konstaterer Kristiansen.

Og nå håper hun at LO-kongressen samler seg bak arbeidet med å skifte ut regjeringen etter valget i september.

Få nyhetsbrevet vårt

Stolt av samarbeidet

Den andre parten i trepartssamarbeidet har hun et helt annet forhold til. Og til tross for at hun har opplevde kritikk for sitt tette samarbeid med NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund, så er hun stolt av det forholdet hun har bygget opp med NHO. Og i et slikt samarbeid er den personlige tilliten også viktig.

– For meg har det vært kjempeviktig å ha et godt forhold til NHO. Vi er gjensidig avhengige av hverandre og samarbeider både om små og store saker i hverdagen. Samtidig må vi være veldig tydelige på at vi også representerer forskjellige interesser, understreker Kristiansen i et lengre intervju i neste utgave av LO-Aktuelt.

Les mer:

Skatteletten for fagorganiserte skal dobles, foreslår Ap
Svake målinger uroer ikke Støre
Forbundsledere avblåser oljestrid på LO-kongressen
EL og ITere: – Det dreier seg om framtida vår!
LO-klubbene i Aker krever EØS-exit

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy