JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Se hva Fagforbundet mener

LO-forbund er uenige i synet på leting etter mer olje

Det som har skjedd i år, ikke innebærer noen endring av linje fra LOs side, opplyser den ansvarlige olje og gass i LOs ledelse. 

Det som har skjedd i år, ikke innebærer noen endring av linje fra LOs side, opplyser den ansvarlige olje og gass i LOs ledelse. 

Leif Martin Kirknes

Tidligere har LO sendt et felles høringssvar på regjeringens årlige utlysning av nye områder på norsk sokkel. I år har forbundene svart hver for seg.

2023031013374320230310133742

Høringsrunden dreier seg om tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) for 2023.

Det vanlige er at LO sender et felles høringssvar og støtter regjeringens oljepolitikk, men slik er det ikke i år, skriver Klassekampen.

Fellesforbundet og Industri Energi støtter regjeringens ønske om å lete etter mer olje i Norskehavet og Barentshavet. Samtidig advarer Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Handel og Kontor i Norge (HK) mot planene.

– Ikke forenlig med forpliktelser

«Fagforbundet mener at å åpne for ny oljeleting som igjen medfører åpning av felt som vil produsere olje ut over 2050, ikke er forenelig med Norges internasjonale klimaforpliktelser», heter det i svaret fra Fagforbundet, som med sine rundt 400.000 medlemmer er klart størst innen LO.

Fagforbundet advarer særlig mot utvidelsene i Barentshavet. HK og NTL mener på sin side at hele TFO 2023 må droppes.

LO: – Ingen endring

Debattene om flere forslag om å la olja ligge endte med kompromiss under LO-kongressen i 2022. Der heter det at det skal «legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel» og å «utvikle, ikke avvikle sektoren».

Til Klassekampen skriver Are Tomasgard, LO-sekretær og ansvarlig for olje og gass i LOs ledelse, at det som har skjedd i år, ikke innebærer noen endring av linje fra LOs side.

92 blokker

Regjeringen foreslo i slutten av januar å inkludere større arealer for oljeleting i Norskehavet og Barentshavet. Det dreier seg om 92 blokker.

– Vi trenger stadig nye funn for å videreutvikle norsk sokkel. I dag har jeg derfor satt i gang den årlige konsesjonsrunden der vi tilbyr leteområder til oljeselskapene, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) da forslaget ble sendt på høring.

Det legges opp til utlysing med søknadsfrist i tredje kvartal 2023 og tildeling i januar 2024.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy