Tariff Oslo kommune
Lokale fagforeningsledere i Oslo: – Blir det konflikt, så er vi klare!
KRONER SOM TELLER: Terje Strømsnes er ikke i tvil: Det er kronetillegg som gjelder.
Werner Juvik
Nå er Oslo-oppgjøret i gang. Sentrale tillitsvalgte i Fagforbundet mener det er urettferdig at de med høyest lønn også skal få de største lønnstilleggene.
ola.tommeras@fagbladet.no
Det har ikke vært streik i Oslo kommune på 38 år. I år sies det å være høyere risiko enn på lenge. Lokale fagforeninger er klare dersom det skulle bli slik.
Forhandlingene i Oslo kommune er i full gang. Kravlista ble lagt fram mandag. Den gjenspeiler innspill fra medlemmene.
På topp ligger krav om en sentral avtale framfor lokale lønnsforhandlinger og kronetillegg for alle. I Oslo har det tidligere år endt med prosenttillegg for de øverst på lønnstabellen.
Oslo-forhandlingene
Oslo kommune er et selvstendig tariffområde med egne forhandlinger.
I år er det ekstra stor spenning knyttet til forhandlingene i Oslo, som berører mer enn 52.000 ansatte.
Det er 38 år siden det var kommunestreik i hovedstaden, men risikoen er i dag større enn før.
Prosent besværlig
– Prosenttillegg skaper en evig forskjell mellom de høyest og lavest lønte. Derfor trenger vi reine kronetillegg, sier leder for Fagforbundet Teknisk fagforening i Oslo, Terje Strømsnes. Han støtter prioriteringen i kravlista.
– Det er i tråd med hva våre medlemmer er opptatt av. Vi er daglig i kontakt med medlemmer som sliter økonomisk og som ser at ledere trekker i fra. Melka koster like mye for en renholder som for en direktør, påpeker han.
KLARE: Skulle det bli konflikt, så er vi klare, garanterer Siri Follerås i Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo.
Karin E. Svendsen
For å styrke de nederst på lønnstabellen, legger han vekt på sentralt oppgjør framfor lokale forhandlinger.
– Det er ved lokale forhandlinger at prosentfolka får en fordel. De sitter nærmest direktørene, lukker døra og gjør forhandlinger for seg selv. Det er kjempeviktig å bli kvitt dette, mener Strømsnes.
Reine penger viktig
Det er helt i tråd med hva leder for Fagforbundet Pleie og omsorg i Oslo, Siri Follerås, legger vekt på.
– Reine penger er veldig viktig i dette oppgjøret, og de må gis sentralt. Ikke ved lokale forhandlinger. Prosenttillegg gir økte lønnsforskjeller, sier Follerås.
Hun sier at det viktigste for at forhandlingene skal komme i mål i år, er at medlemmene deres sin inntekt må holde tritt med prisstigningen.
KLARE NÅR DET GJELDER: I Oslo er fagforeningene klare om det skulle bli mekling, brudd og konflikt, som det sies å være svært høy risiko for i år. Her fra en politisk streik i Bergen tidligere denne måneden.
Eivind Senneset
– Det er ytterligere ett krav som mange av våre medlemmer er opptatt av; at nattillegget skal gjelde helt til vakta slutter. I dag har nattvaktene kun tillegg til klokka 06, sier hun.
Og skulle det gå til mekling og brudd, så sier hun uten å nøle:
– Hvis det skulle bli konflikt, så er vi klare. Vi er alltid forberedt på det.