JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik: – Vi står alle i LO-familien sammen mot privatisering

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Werner Juvik/Fagforbundet

Peggy Hessen Følsvik åpnet sin tale til Fagforbundets årsmøte med å slakte ideen om at verdier skapes i det private og brukes opp i det offentlige.

2022102010485820221020104857

ola.tommeras@fagbladet.no

Da LO-lederen hilste til det største av organisasjonens 25 forbund, gikk hun rett på kjernen i Fagforbundet. Hun garanterte at alle forbund uansett om de organiserer ansatte i det privat sektor, i industrien eller i service, står samlet om å verne kommuner og velferd og mot privatisering og konkurranseutsetting.

Takk for at dere skaper verdier

– Velferd og trygghet kommer ikke av seg selv. Den kommer med Fagforbundet. Det er deres medlemmers hender, hoder og hjerte, engasjement for liv, rettferdighetssans og evne til å stille opp for andre som sikrer velferden.

– Jeg vil takke for at dere skaper verdier, sa Peggy Hessen Følsvik til applaus fra delegatene på Fagforbundets landsmøte.

Verdiskapning alle steder

Hun fortsatte med å utfordre ideen om at det er privat sektor som skaper verdier og offentlig som bruker den opp.

– Verdiskapning skjer ikke bare i bedriftene. Den skjer i kommunene, i frisørsalongene. Den skjer når traktoren måker skoleveien. Den skjer når traktoren kjører på jordet for å produsere mat. Høyresiden vil ha oss til å tro at verdiene blir skapt privat og brukt opp offentlig, men det er ikke slik at fødsel i et offentlig sykehus er en utgift mens en begravelse i privat regi er verdiskapning.

– Jeg vet ikke om de tror på det selv engang, sa Hessen Følsvik.

Hele LO familien er med

Hun sto støtt på at hele LO-familien sier nei til privatisering av velferden.

– Og dette neiet kommer ikke bare fra dem som jobber i kommunene. Det kommer fra brødre og søstre i alle deler av arbeidslivet, sa hun og gikk videre til framtidige valg, for er det noe LO-lederen vil så er det å unngå en ny høyrevind i kjølvannet av misnøye med dagens situasjon og den rødgrønne regjeringen.

– Det ser ikke lyst ut på meningsmålingene nå, innrømmet Hessen Følsvik. – Men det gjorde det ikke for Solberg-regjeringen heller etter første år, poengterte LO-lederen og manet Fagforbundet til å jobbe for rødgrønn seier både i kommunevalget 2023 og neste stortingsvalg i 2025.

Vært gjennom ilddåp

– Den rødgrønne regjeringen har vært igjennom en ilddåp. Først overtok de et budsjett stappfullt med usosiale forslag. De overtok etter en koronapandemi der pengene satt løst for dem som hadde mest. Så fikk de en ny runde pandemi etter at Solberg rev ned test- og smittevernberedskapen på vei ut av regjeringsdøra. Deretter krig i Ukraina, oppsummerte Hessen Følsvik.

Det har vært mye misnøye med regjeringens første budsjett, spesielt i en tid der medlemmene opplever strømkrise og galopperende priser på mat og drivstoff.

– Men spør dere selv hvordan dette hadde sett ut under Erna. Spør dere selv om det da hadde vært arbeidsfolks tur. Det svaret gir seg selv, sa hun.

Hessen Følsvik serverte videre løfter om å sikre pensjon for sliterne når pensjonsalderen flyttes oppover.

– Å ha en bærekraftig pensjonsordning er noe av det viktigste vi gjør. Men vi skal ha en ordning som sikrer dem som må gå av når helsa ikke lenger holder. Å ta vare på dem er ikke en oppfordring, det er ikke en gang et krav. Det er en absolutt betingelse for at LO skal si ja til nye pensjonssystemer, sa hun.

Vi er ett lag

Grønn omstilling har vært og er en omfattende debatt i LO, som har snart en million medlemmer og favner alle bransjer fra olje til barnehager. Hessen Følsvik er likevel overbevist om at den grønne omstillingen skal LOs forbund gjøre som ett lag.

– Vi er arbeidsfolk, vi er ett lag. Det er våre brødre og søstre i industri, transport, varehandel og forskning som finner løsningene. Men det blir ikke noen batterifabrikk i Mo i Rana med flere tusen ansatte uten at Fagforbundets medlemmer står for infrastrukturen i bak, poengterte hun og lovet:

– Vi skal gå hand i hand. Vi skal kutte utslipp og samtidig ta hensyn til folks hverdag og virke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy