LO/NHO-oppgjøret godkjent

Trond Helland fra Fagforbundet i Rogaland var så fornøyd med LOs innsats i årets tariffoppgjør at han like godt forærte LO-lederen capsen sin med påskriften "Me står ikkje med huå i hånda".

Trond Helland fra Fagforbundet i Rogaland var så fornøyd med LOs innsats i årets tariffoppgjør at han like godt forærte LO-lederen capsen sin med påskriften "Me står ikkje med huå i hånda".

Bjørn Asle Grimstad

Uten en eneste kritisk merknad godkjente LOs representantskap i formiddag lønnsoppgjøret mellom LO og NHO.

2015042112000020150421143305

einar.fjellvik@lomedia.no

På bordet lå en forhandlingsprotokoll som inneholdt det billigste lønnsoppgjøret siden 1994, men det var ikke i stand til å provosere en eneste av de vel 130 medlemmene i LOs representantskap. De fire som tok ordet i debatten var alle hjertens enige med LO-lederen i at årets oppgjør er et solidarisk oppgjør som gir et godt bidrag til å trygge arbeidsplassene i økonomisk usikre tider og at det har en lavlønns/likelønnsprofil LO kan være stolte av.

Garanterte lojalitet

Fagforbundets Mette Nord, som skal lede forhandlingene om kommuneoppgjøret som starter torsdag, gikk så langt som å garantere at forbundet ikke vil sprenge den økonomiske rammen fra frontfaget.

Det til tross for at man i kommunesektoren allerede i fjor forhåndsavtalte en del lønnstillegg for i år. Det gjør at den økonomiske rammen fra LO(NHO-oppgjøret på 2,7 prosent praktisk talt er oppfylt før forhandlingene starter i kommunesektoren. Mette Nord varslet at årets forhandlinger derfor bare vil dreie seg om små justeringer.

Brudd i en halvtime

I sin innledning kunne LO-leder Gerd Kristiansen betro forsamlingen at selv om årets oppgjør har en beskjeden økonomisk ramme, så var forhandlingene harde. Faktisk så harde at man en halv times tid hadde brudd i forhandlingene.

– Vi var enige om å være uenige, men vi hanket oss inn, sa en fornøyd LO-leder.

Det vanskelige punktet var grensa for hvem som skulle få lavlønnstillegget på kr 1,75 per time. LO insisterte på at alle overenskomster med et lønnsnivå tilsvarende 90 prosent, eller mindre, av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn skulle ha tillegget. At grensa ble satt akkurat der skyldtes at LO ville sikre vekterne lavlønnstillegg. Den overenskomsten har et lønnsnivå på nøyaktig 90 prosent av industriarbeiderlønn.

NHO ville sette grensa lavere, men det ble til slutt som LO ville. Det utløste denne takketalen fra Arbeidsmandsforbundets Janita Blomvik under dagens representantskapsmøte:

– Det er litt uvant å stå her og skulle være positiv. Som tillitsvalgt er man mer vant til å være i angrepsposisjon. Likevel; tusen takk for den innsatsen dere gjorde for vekterne denne gangen!.

Enstemmig godkjent

Under den avsluttende voteringen var det ikke en eneste representant som løftet det røde stemmekortet for å stemme mot å godkjenne årets LO/NHO-oppgjør.

Dermed er også forhandlingsresultatene mellom LO og Virke og mellom LO og Samfo formelt godkjent. Begge disse er tidligere godkjent av LO-sekretariatet, med forbehold om at LO/NHO-oppgjøret, som begge bygger på, ble godkjent av representantskapet.

LO/NHO-oppgjøret:

Resultatene:

Det gis ikke noe generelt lønnstillegg.

Det gis et lavlønnstillegg på kr 1,75 per time til ansatte som omfattes av 24 spesifiserte overenskomster (klikk her for å se oversikt over hilke overenskomster det gjelder).

LO og NHO sendte felles brev til regjeringen med krav om at regjeringen endrer permitteringsreglene. Regjeringen har varslet at kravet blir imøtekommet fra 1. juli.

Dokumentene:

Den fullstendige forhandlingsprotokollen mellom LO og NHO.

LO og NHOs brev til regjeringen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy