Lønnsoppgjøret 2016:
Lønna skal ikke ned, krever LO-toppene
Erlend Angelo/LO Media
Tungvekterne Fellesforbundet, Fagforbundet og Industri Energi vil ikke høre snakk om at arbeidsfolk skal få mindre å rutte med.
yngvil@lomedia.no
De formelle tarifforhandlingene har ikke begynt, men allerede nå er temperaturen høy. Dårligere tider i norsk økonomi gjør at arbeidsgiverne planlegger nedgang i reallønna for folk flest.
– Tilleggene må være så små at vi må tilbake til 30-tallet for å se maken, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Han varsler at det kan bli nedgang i kjøpekrafta.
Det godtar ikke LO-toppene, som varsler kamp mot reelle lønnskutt.
Fagbevegelsen: Vi skal sikre kjøpekraften
Fellesforbundet vedtok 26. januar å fremme krav som «sikrer medlemmenes kjøpekraft». Forbundet forhandler med Norsk Industri i det viktige frontfaget som setter standarden i tarifforhandlingene i både privat og offentlig sektor.
Mette Nord som leder landets største fagforening, Fagforbundet med 350.000 medlemmer, er enig:
– Kjøpekraften skal opprettholdes, sier hun til FriFagbevegelse.
Industri Energi har de fleste av sine over 60.000 medlemmer i olje- og gassindustrien som er hardt rammet av nedleggelser og oppsigelser. Heller ikke de vil gå med på redusert kjøpekraft.
– Det blir ikke noe 0-oppgjør, sier Leif Sande, leder i Industri Energi, til FriFagbevegelse.
Formelt sett starter forhandlingene i lønnsoppgjøret 7. mars.
Prisstigningen blir høyere enn 2 prosent
Stein Lier-Hansen i Norsk Industri varsler at lønnstillegget blir på maks to prosent.
Samtidig er det ventet at prisstigningen i år vil være 2,8 prosent, opplyser SSB-forsker Torbjørn Eika til FriFagbevegelse og viser til SSBs siste prognose, fra desember i fjor. Eika leder SSBs arbeid med konjunkturanalyser.
Prisveksten i 2015 var på 2,2 prosent.
Hvis Stein Lier-Hansen får viljen sin, vil arbeidstakerne få en lønnsvekst som er lavere enn prisveksten. Det betyr at de sitter igjen med mindre penger å kjøpe varer og tjenester for i år enn i 2015.
• Følg oss på Facebook
Beskjedne krav
Fellesforbundet-leder Jørn Eggum sier at det aller viktigste hensynet ved årets oppgjør er å sikre at folk har en jobb å gå til. Dermed ligger det an til beskjedne økonomiske krav totalt.
• Les også: Må ta ansvar også i dårlige tider
– Vi jobber nå i inntektspolitisk utvalg i LO og legger til grunn at lønnsoppgjøret ikke må overstige det som er riktig ut fra norsk industris konkurranseevne. Hva krav det vil utgjøre vet vi ikke ennå, sier Industri Energi-leder Leif Sande.