JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Heltid, et likt generelt kronetillegg til alle og heving av ulempetilleggene. Det er LOs hovedkrav i årets kommuneoppgjør.

2020090315591920200904100743

per.flakstad@fagbladet.no

– Dette er året vi kan ta et krafttak for å gi de kommuneansatte hele stillinger, sier Mette Nord.

– I et år hvor det er lite penger å forhandle om bør vi bruke til å ta et krafttak for mer heltid i kommunene, sa Fagforbundets forbundsleder og forhandlingleder i LO Kommune Mette Nord da kommuneoppgjøret ble innledet i ettermidag.

Fristen for å bli enig om en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Lite penger å forhandle om

Hvis resultatet i kommuneoppgjøret skal holde seg innenfor rammen på frontfagsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien, er det lite penger til å heve lønningene.

Frontfagsoppgjøret endte med en ramme på 1,7 prosent. Med et overheng og en glidning (se faktaramme) i kommunene som utgjør 1,6 prosent, er det med andre ord bare 0,1 prosent igjen å forhandle om.

Derfor mener Mette Nord at heltid blir et svært viktig krav i dette oppgjøret.

Helt konkret vil LO kommune at teksten i tariffavtalen endres. I dag står det at det som hovedregel skal lyses ut hele stillinger og at unntak skal drøftes med tillitsvalgte. LO Kommune vil stryke «som hovedregel» og ha inn en ny setning om at det skal utarbeides kriterier for hvilke elementer som skal drøftes dersom det er nødvendig med unntak.

For å oppnå målet med mer heltid vil de ha inn en ny formulering om at ingen vakter skal være på under 7 timer.

Se hele kravdokumentet fra LO Kommune her

– Hele laget har bidratt til å sikre folk og samfunn

– Situasjonen under koronapandemien har virkelig vist oss hvor viktig de kommuneansatte – på tvers av yrker og utdanningsnivå – er. De har virkelig bidratt til å sikre både folk og samfunn. Dette har vært et lagspill der hele laget har spilt en viktig rolle, sa Mette Nord.

Hun brukte også anledning til å understreke at hele stillinger spiller en rolle når det gjelder smittevern, siden det betyr at brukere otg pasienter av kommunale tjenester kan forholde seg til færre ansatte.

Hun understreket også at det er viktig i et oppgjør med en trang økonomisk ramme å fordele den slik at det gjenspeiler lagspillet.

Nei til lokale forhandlinger

LO-kommune ønsker en sosial profil på oppgjøret, blant annet med et flatt kronetillegg. Et likt kronetillegg vil bety mest for dem med lavest lønn fra før. Det gir en god sosial profil, ifølge Mette Nord.

Selv om det i utgangspunktet ble avtalt i forrige oppgjør at om lag en tredel av den økonomiske rammen skulle fordeles lokalt, sier LO Kommune klart nei til lokale forhandlinger i kommunene ved dette oppgjøret.

Unio, som organiserer blant annet lærere, sykepleiere og barnehagelærere ønsker et generelt prosenttillegg, sa deres forhandlingsleder Steffen Handal.

Både han og Mette Nord var imidlertid enige om at det blir et krevende oppgjør.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Forhandlingsleder i KS Tor Arne Gangsø og LO Kommunes forhandlingsleder Mette Nord er enige om at hele laget av de kommuneansatte har gjort en viktig jobb under koronapandemien. Nå starter tautrekkingen om hvordan de skal belønnes i dette lønnsoppgjøret.

Forhandlingsleder i KS Tor Arne Gangsø og LO Kommunes forhandlingsleder Mette Nord er enige om at hele laget av de kommuneansatte har gjort en viktig jobb under koronapandemien. Nå starter tautrekkingen om hvordan de skal belønnes i dette lønnsoppgjøret.

Per Flakstad

KS: Hele laget må stå sammen

Også forhandlingsleder i kommunenes interesseorganisasjon, KS, Tor Arne
Gangsø framhevet hele laget av de kommuneansatte.

– Det er viktig at hele dette laget står sammen, sa han.

Ifølge Gangsø har dette oppgjøret tre viktige forutsetninger:

• De kommuneansatte en lønnsutvikling på linje med andre tariffområder. Det betyr at det ikke er noen grupper som er blitt hengende etter og har et etterslep som må tas igjen.

• Overheng og glidning på 1,6 prosent gjør at det er lite penger å forhandle om hvis frontfagsrammen skal overholdes. Og det er ifølge KS .

• Frontfagsrammen viktigere enn noen gang – ikke bare for Norsk næringsliv, men også for kommunenes økonomi.

– Ingen vil være tjent med at kommune økonomien kneler.

– Aldri før har behovet for kommunens og fylkeskommunens tjenester vært større, og aldri før har det vært viktigere at hele kommunelaget trekker sammen. Alle parter har interesse av å opptre ryddig, ansvarlig og løsningsorientert, slik at vi kan sikre gode velferdstjenester framover. Det er både innbyggerne og næringslivet avhengig av, sa Tor Arne Gangsø.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy