Lønn og kjønn:
Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene
Colourbox.com
Kvinner og menn tjener nesten like mye når de er 30 år. Så øker forskjellene.
torgny@lomedia.no
Det viser tall som ble lagt fram i februar av ekspertutvalget for lønnsoppgjøret – det som kalles Teknisk beregningsutvalg.
Tallene avslører at de yngre kvinnene nesten tjener like mye som menn. Men så øker forskjellene for hvert årskull.
I gjennomsnitt tjener kvinner i heltidsstilling 90,2 prosent av menn. Det er et lite hopp opp fra 2022. Da kvinnelønna var på 89,5 prosent. Mer om hva som er årsaken på slutten av saken.
• Du kan se frem til rentekutt og bedre råd i 2024, mener SSB
Ulik alder
Beregningsutvalget viser fram forskjellen mellom kvinner og menn i de ulike aldersgruppene.
Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.
Kvinners lønn i forhold til menn
Omsorgsansvar
– Hva er årsaken til det?
FriFagbevegelse spør forskningsleder Kjersti Misje Østbakken på Institutt for samfunnsforskning.
– Det er to hovedårsaker til dette. Det ene er at kvinner i alderen 20 til 40 år som regel har et større omsorgsansvar enn sine mannlige kolleger, svarer Østbakken.
Hun viser til at når kvinner får barn, så taper de lønnsmessig terreng i forhold til sine mannlige kolleger. Det tar lang tid før kvinner tar igjen dette etterslepet.
I tida med småbarn bygger mange arbeidstakere opp verdifull erfaring og kompetanse på jobben.
Dersom kvinner har lengre omsorgspermisjon, blir denne utviklingen satt på vent i en periode. Dermed kan utviklingen av karrieren flate ut. Dette kan det være vanskelig for kvinner å ta igjen.
Kjersti Misje Østbakken, Forskningsleder, Arbeid og velferd Institutt for samfunnsforskning
Institutt for samfunnsforskning
Kjønnsdelt arbeidsmarked
– Den andre årsaken til denne utviklingen er det kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Norge. I kvinneyrkene er det få muligheter til karrieresprang, forklarer Østbakken.
Mange typiske kvinneyrker er i offentlig sektor hvor det er en forholdsvis regulert lønnsstruktur med stillingskategorier som gjør at det kan være vanskelig å øke lønningene utover dette.
Østbakken peker også på at den statistikken FriFagbevegelse viser til, viser dagens situasjon. De som er 60 år i dag, hadde helt andre muligheter i arbeidsmarkedet enn dagens unge.
Lærerstreiken
De som gleder seg over at den nye statistikken viser at det har blitt økt likestilling, at kvinnelønna har gjort et hopp nærmere mannslønna, kan bli skuffet. En viktig del av lønnshoppet knytter seg til lærerstreiken høsten 2022. Siden lønningene ble utbetalt seint på året, viser statistikken at årslønna i 2023 vokser uforholdsmessig mye sammenlignet med året før. Derfor er ikke hoppet i kvinnelønna i realiteten like stort.