LOs kulturpris til Anne Marie Ottersen

LO-leder Gerd Kristiansen delte ut prisen til Anne Marie Ottersen

LO-leder Gerd Kristiansen delte ut prisen til Anne Marie Ottersen

Tri Ngyen Dinh

På LOs representantskapsmøte på Hafjell mandag fikk skuespiller Anne Marie Ottersen LOs kulturpris for 2014. Prisen ble delt ut av Gerd Kristiansen.

2015060912000020150609074956

jan.erik@lomedia.no

– Tusen takk for prisen, denne betyr veldig mye for meg, sier Anne Marie Ottersen idet jeg presenterer meg på telefonen noen dager før prisutdelingen. Da jeg forklarer henne at det ikke er meg hun skal takke, går hun rett over til å fortelle om hvor travelt opptatt hun er om dagen, og vi bestemmer oss for å utsette seiersintervjuet.

Slutter på National

Skuespilleren Anne Marie Ottersen, som er født på Kongsberg, fylte 70 år 29. april i år, og har vært ansatt på Nationaltheatret i Oslo siden 1970. For tiden spiller hun sin avskjedsforestilling på landets hovedscene i komedien «Revisoren» av den russiske forfatter og dramatiker Nikolai Gogol.

Kvinneperspektiv

Det var Handel og Kontor som foreslo Ottersen til LOs kulturpris for 2014. Forbundet begrunner sitt forslag blant annet med at skuespilleren gjennom hele sitt kunstneriske virke har stått for verdier som står støtt i fagbevegelsen og vært en tydelig kvinnestemme gjennom sine tolkninger. Når det gjelder kvinneperspektivet burde det vel være nok å nevne teaterstykket «Jenteloven» og de tre «Hustru»-filmene fra 1970-tallet, kvinnefrigjøringens viktigste tiår her til lands.

Og hun spiller like gjerne i tragedier som «Hvem er redd for Virginia Wolf» som komedier av typen «Revisoren».

Klubb-leder Pia

De som ikke kommer ut av TV-stolen når kultur skal konsumeres, husker henne kanskje aller best som klubbleder Pia i dramaserien Fredrikssons fabrikk (som også har gått som kinofilm) som gikk på NRK-TV i første halvdel av 1990-tallet, en uforglemmelig rolletolkning der hun tar tillitsvalgtvervet på kornet, både på godt og vondt. Antagelig lærte hun en del om hva en sånn rolle innebærer i 1984-85 da hun var styremedlem i Norsk Skuespillerforbund. Hun har også vært de ansattes representant i Nationaltheatrets styre.

Flere priser

LOs kulturpris er en sjekk på 50.000 kroner og et inngravert glassfat fra Hadeland Glassverk. Men Anne Marie Ottersen har fått flere priser i sin lange karriere. I 1985 fikk hun både Amandaprisen for rollen i «Hustruer ti år etter» og NRK radioteatrets «Blå fugl» samme år.

Det kommer et lengre intervju med prisvinneren i neste utgave av LO-Aktuelt.

Juryens medlemmer

Hans Ole Rian (Musikernes Fellesorganisasjon)

Joachim Frivol (Norsk Tjenestemannslag)

Christopher Beckham (Handel og Kontor)

Renèe Rasmussen (LO)

Camilla Lee Maana (LO)

Bjørg Stuen (LO)

I statuttene til LOs Kulturpris står det:

"Kulturprisen tildeles personer, grupper, organisasjoner eller institusjoner som gjennom sitt virke bidrar til å heve kvalitet og status for en kultur hvor arbeiderbevegelsens verdigrunnlag framheves. LOs kulturpris er en anerkjennelse for det verdifulle arbeidet som nedlegges for å skape kunnskap om og innsikt i den lokale arbeiderbevegelsens betydning. Med kulturbegrepet i denne sammenheng, menes også idretts- og fritidsaktiviteter, bildende kunst, musikk, litteratur, teater, dans, film med videre."

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy