LOs sjeføkonom mener at de nye tallene for lønnsutviklingen viser at LOs lønnspolitikk bidrar til å løfte de som tjener minst.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
Sjeføkonom i LO Roger Bjørnstad mener at det er rom for økte lønninger for store grupper i bedriftene. Han viser til de ferske lønnstallene som SSB publiserte torsdag.
– Det har vært et godt år for norsk næringsliv, og det er grunn til å tro at mange har tatt ut høyere lønnsvekst i lokale forhandlinger. Lønnsveksten har vært størst blant de som er best betalt, sier Bjørnstad i en epost til FriFagbevegelse.
Men han mener det ikke er greit at arbeidsgiverne først forteller i lønnsoppgjøret at det ikke er lønnsevne i bedriftene til å møte LOs krav, for så å tildele store lønnstillegg til ledelsen i bedriftene.
– Vi ser at lønnsveksten ble høyere enn det partene anslo i lønnsoppgjøret, som var 3,7 prosent. Vi må være forsiktig med å tolke tallene, før vi har endelig fasit fra teknisk beregningsutvalg, sier sjeføkonomen.
Han viser blant annet til at lærerne ennå ikke fått sin lønnsvekst etter at lærerstreiken ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd i fjor høst. Det bidrar til at tallene for offentlig sektor er lave.
Bjørnstad peker på at verdiskapingen har steget mye mer enn lønnsveksten i fjor. Lønnskostnadsandelen har falt. Det betyr at overskuddene i store deler av næringslivet er høye.
– For LO er det sentralt at arbeidstakerne i alle sektorer skal ha sin del av kaka. Det vi har sett er at det har vært høy lønnsvekst blant de som tjener mest, men flere av LOs medlemmer må få sin del av verdiskapingen. I privat og i offentlig sektor.
LOs sjeføkonom også fornøyd. Han mener at de nye tallene viser at LOs lønnspolitikk bidrar til å løfte de som tjener minst.
– SSB peker på at de lavest lønte fikk et betydelig lønnsløft i fjor på grunn av et lønnsoppgjør som ga ekstra lavlønnstillegg i flere bransjer. På tross av dette drar de med høyest lønn ifra, sier Bjørnstad.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist